20 Ιαν 2021

Market Beat: Η δυναμική των διεθνών αγορών διευκολύνει την ανοδική συνέχεια στην Αθήνα

Market Beat: Η δυναμική των διεθνών αγορών διευκολύνει την ανοδική συνέχεια στην Αθήνα


γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Χθες, η υποψήφια υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, υποστήριξε ένα βαρύ πακέτο φορολογικής ανακούφισης για να βοηθήσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να ξεπεράσει μια ύφεση λόγω πανδημίας. Κατά την ακρόαση στο Κογκρέσο την Τρίτη, είπε ότι τα οφέλη ενός μεγάλου πακέτου τόνωσης είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα μιας μεγαλύτερης επιβάρυνσης χρέους. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ο οποίος θα ορκιστεί σήμερα, την περασμένη εβδομάδα υπέβαλε πρόταση πακέτου τόνωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της οικονομίας και την επιτάχυνση της διανομής εμβολίων.

«Θα υπάρξουν μεγάλης κλίμακας δημοσιονομικές δαπάνες. Η Fed επιδιώκει να επιτύχει πληθωρισμό 2% και πλήρη απασχόληση, τα οποία εξακολουθούν να φαίνονται μακρινά, οπότε θα διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για κάποιο χρονικό διάστημα και το κλίμα της αγοράς θα πρέπει να παραμείνει ισχυρό ». Δήλωσε ο Yoshinori Shigemi της Fidelity International. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε +0,95%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο του βίου του. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +1,0% για να φτάσει στην κορυφή του 2019, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν 0,6% για να φτάσουν στο υψηλό όλων των εποχών.

Στην αγορά της Αθήνας είχαμε μια συνεδρίαση που ειδοποιεί για την πιθανή συνέχεια στην άνοδο που διέκοψε μια σειρά τριών πτωτικών κλεισιμάτων. Η αντίδραση του δείκτη των Τραπεζών στο παρά πέντε από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης ήταν το γεγονός που μέτρησε πάνω από όλα χθες. Εξηγούμεθα. Το επίπεδο των 470 μονάδων ήταν απαραίτητο να μην παραβιαστεί πτωτικά και μετά από την εκτόνωση των πιέσεων στο δεύτερο μέρος της προηγούμενης συνεδρίας, χθες το άνοιγμά του αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα και ήταν παράλληλα κατώτερο μέρας. Αφού με κλείσιμο τη Δευτέρα στις 471,5 μονάδες  άνοιξε στις 477,3 και έφθασε σχεδόν τις 495 μονάδες με άνοδο της τάξης του +5% στην κορυφή.

Τεχνικά είναι “απαραίτητο” για την βελτίωση των επενδυτικών προσδοκιών, να περάσει ο ΔΤΡ σε ζώνη τιμών κοντά στις 500 μονάδες (σε κάθε περίπτωση πάνω από τις 496 σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση) όταν χθες έκλεισε στις 492,6. Κανένας από τους εγχώριους παράγοντες  δεν έκρυψε την ανησυχία του από τον δημοσιονομικό απολογισμό του περασμένου έτους. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αρχικά, είχαν κέρδη. Αλλά γρήγορα τα μετέτρεψαν σε οριακά. Στην Αθήνα όμως το +4,5% της μεταβολής του ΔΤΡ ήταν μάννα εξ ουρανού και σε αυτό στηρίχθηκε ενδοσυνεδριακά η υπέρβαση των 800 μονάδων από τον ΓΔ.

Η αύξηση του τζίρου ήταν επίσης υπολογίσιμη σε μέρα με άνοδο κατά +1,55% εν μέσω συντονισμένης, αλλά μικρής πτώσης, για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την ώρα των δημοπρασιών για την τιμή κλεισίματος. Το κακό ήταν πως οι πιέσεις που ξέσπασαν έξω δεν σταμάτησαν  και κατά συνέπεια, οι πιέσεις στις δημοπρασίες ίσως είναι η αρχή ενός κύκλου ρευστοποιήσεων. Αυτό το αρνητικό ενδεχόμενο σχεδόν αποκλείστηκε μετά την κίνηση των τιμών στις αγορές των ΗΠΑ και τη δυναμική που απόκτησαν οι ασιατικές αγορές.

Στην Αθήνα μπορούμε να υποστηρίξουμε πως όσα ίσχυσαν εδώ σαν επενδυτικά κριτήρια, ήταν ανεξάρτητα των κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν για τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του ευρώ. Ήταν μάλιστα συνδεδεμένα με την στατιστική προϊστορία και όχι με τα δεδομένα για την πανδημία. Αν και σε αυτό το μέτωπο, η χώρα δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Στις ΗΠΑ ο Dow άνοιξε πάνω από τις 31.000 μονάδες, επιβεβαιώνοντας την άνοδο των ΣΜΕ επί των δεικτών, αλλά σε 30 λεπτά έπεσε κατά 120 μονάδες, τρομάζοντας τους διαχειριστές στην Ευρώπη. Παρά ταύτα τα αποτελέσματα γιγάντων του τραπεζικού τομέα ξεπερνούσαν τις εκτιμήσεις των αγοραίων χωρίς ωστόσο αυτό να περνά και στη διαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε μια αποχαιρετιστήρια ομιλία που κυκλοφόρησε την Τρίτη, αναφέρθηκε στην κληρονομιά που άφησε η διοίκησή του και ευχήθηκε τύχη στη νέα κυβέρνηση, παρόλο που απέφυγε να αναγνωρίσει το διάδοχό του. Ο Μπάιντεν θα αναλάβει τα καθήκοντά του την Τετάρτη με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ήταν ασθενέστερο απέναντι σε άλλα νομίσματα. Το ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,2148 δολάρια, με αύξηση 0,15% αντλώντας υποστήριξη από μια έρευνα του ZEW επί του επενδυτικού συναισθήματος που ξεπέρασε τις προβλέψεις ενώ η ιταλική κυβέρνηση επέζησε μιας ψήφου εμπιστοσύνης.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η Τζάνετ Γέλεν, η υπουργός Οικονομικών της επερχόμενης κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος της Fed, ανέφερε στην επιτροπή της Γερουσίας ότι τώρα είναι η ώρα για γενναία δράση κατά της πανδημίας με ένα ακόμα μεγάλο πακέτο τόνωσης. Με παράδοση στην επικοινωνία με τους αγοραίους που την ονόμαζαν καλή νεράιδα της αγοράς που δήλωσε: Το πιο έξυπνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δράσουμε γενναία.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,38% ή 116 μονάδες, στις 30.930,52, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,81% στις 3.798,91 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +1,53% στις 13.197,18 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των American Express (+3,9%) και Boeing (+3,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-2,1%) και Walgreens Boots (-1,7%).

Ισχυρά αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Goldman Sachs καθώς τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 12,8 δολάρια ανά μετοχή από 4,69 το αντίστοιχο διάστημα το 2019 και τα έσοδα ανήλθαν στα 11,74 δις  δολάρια από 9,96 πέρυσι. Αλλά απογοήτευσαν τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της Bank of America καθώς τα έσοδα περιορίστηκαν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα στο 1,09% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ που αγόραζε  1,2126 δολάρια. Έτσι η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,6% στα 52,98 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6%.

ΕΥΡΩΠΗ

Οριακή πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών με τον πανευρωπαϊκό δείκτης Stoxx 600 με πτώση  -0,19% στις 407,92 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,11% στις 6.712,95 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -0,24% στις 13.815,06 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,33% στις 5.598,61 μονάδες.

Στο μεταξύ, κατά 0,3% υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ήταν 0,6% υψηλότερες τον Δεκέμβριο. Συνολικά για το 2020 ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,5% από το 2019 σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, υποχώρησε 0,7% σε ετήσια βάση και ενισχύθηκε 0,6% σε μηνιαία.

ΧΑ

Ανοδική αντίδραση +1,55% με αύξηση τζίρου

Την διαπραγμάτευση σφράγισε η διατήρηση της υπεροχής της ζήτησης στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, σε αντίθεση με την πορεία των ευρωπαϊκών, ενώ ο τζίρος ήταν ανώτερος του προηγούμενου κατά 25 εκατ. ευρώ με τα περισσότερα blue chip να ωθούν ανοδικά.

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, είχαμε μόνιμα ανοδική δυναμική. Στο πρώτο μέρος  από την υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς μετοχών εμφανίστηκε άνοδος που κράτησε τον ΓΔ πάνω από τις 795 μονάδες επί ώρες από τις 10:45 ως το τέλος. Ο μέσος όρος μετά  κινήθηκε σε θετικό πεδίο, αλλά σταμάτησε  στις 804 μονάδες στις 16:25. Η μετατροπή της ανοδικής δυναμικής σε πλάγια μετά τις 14:30 έφερε τον μέσο όρο στις 17:00 στα επίπεδα των 802,74 μονάδων.

Από  την έναρξη, το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα, μετά από νευρική κίνηση που έφερε τον ΓΔ πριν τις 10:45 στις 795 μονάδες, ξεκίνησε  μεγάλης κλίσης άνοδο. Αυτή τον έφερε στην ψηλότερη ζώνη τιμών οριακά χαμηλότερα των 804 μονάδων στις 16:24. Μετά από 20 ακόμα λεπτά, η προσφορά δυνάμωσε και οδήγησε τον ΓΔ στις 17:00 λίγο πάνω από τις 802,2 μονάδες. Η αγορά έκλεισε με άνοδο +1,55% ενώ εμφάνισε στο πρώτο μέρος πιο μικρά κέρδη +1%,  ακόμα και τότε μεγαλύτερα από  αυτά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εκείνη την ώρα.  Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 799,97 μονάδες, δηλαδή 10 περίπου μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας. Υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα στο δεύτερο μέρος  με πλάγια πορεία των τιμών από τις 14:55 ως τις 16:20 μεταξύ 802,2 και 803,5 μονάδων.

Περιγραφή δυναμικής

Μετά από άνοιγμα στις 790,52 με ανοδικό  χάσμα  (+2,76 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (787,76), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί νευρικά ανοδικά με τάση που όρισε ο ΔΤΡ. Κυριάρχησαν οι ανοδικές τάσεις με οδηγό τις εντολές για τις τράπεζες και αρκετές μετοχές του 25άρη μετά τις 10:33. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας, ήρθε στις 16:24 και ήταν οι 803,97 από 794,58 μονάδες που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Μηδενικής διάρκειας ήταν ωστόσο η αναζήτηση του κατώτερου μέρας. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 10:30 και ήταν οι 790,52 από 787,25 μονάδες την περασμένη σύνοδο. Η αγορά σφραγίστηκε από το ενδιαφέρον των θεσμικών για βελτίωση των αποτιμήσεων με εντολές αγοράς για τα 4/5 των μετοχών του 25άρη, ενώ στα τραπεζικά blue chip η πτώση στις περασμένες συνεδρίες, έφερε επιστροφή της ζήτησης σε όλο το διάστημα.

Το αποτέλεσμα στην Αθήνα

Στην Αθήνα αυτή τη φορά, είχαμε χαλαρό συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική στο πρώτο μέρος που ήταν αρχικά ελαφρά ανοδική ενώ μετά από δοκιμασίες και αναταράξεις επικράτησε η κάθοδος για τους δείκτες του ευρώ. Στις δημοπρασίες εδώ, είχαμε υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 4,00 μονάδες κάτω από ανώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 6 από τα blue  chip με απώλειες. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 53,727 από 53,138 δις ευρώ την περασμένη συνεδρία.

Ξεχώρισαν από τα blue chip για τα κέρδη τους άνω του +2%, εκτός των τραπεζών, οι ΒΙΟ +4,72%, ΜΟΗ +3,29%, ΛΑΜΔΑ +2,76%, ΕΛΠΕ +2,55%, και ΔΕΗ ΔΕΗ +2,45%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου, με πτώση μεγαλύτερη του -0,50% οι ΟΛΠ ΟΛΠ -1,64%, ΣΑΡ -0,99%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,95%, ΤΕΝΕΡΓ -0,86% και ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ -0,58%.

Τη σύνοδο σφράγισε υψηλότερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με  πακέτα αξίας 2,675 από 1,159 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ ΤΙΤC ΟΤΕ ΟΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ελαφρά ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς ανήλθε στο 0,670% από 0,683% την προηγούμενη.

Επηρέασαν θετικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+4,47%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +4,85% από 1,97%, την ΕΤΕ στο +5,04% από -0,13%, ΕΥΡΩΒ στο +4,17% από -0,69% και την ΠΕΙΡ στο +2,69% από -4,38%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +1,10% από -0,83%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε αρκετά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (19 από 11) έναντι των καθοδικών (6 από 13) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,55% οδηγήθηκε στις 799,97 από 787,76 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1910,95 από 1879,06 με κέρδη +1,70%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,288 από 30,400 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,675 από 1,159 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 82 από 44, των καθοδικών 28 από 57 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 16 από 21.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Οι προσδοκίες παρέμειναν επιφυλακτικά αισιόδοξες

Στη δεύτερη  συνεδρίαση της βδομάδας μετά από την εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα ενώ του προσέδωσαν σημαντικά κέρδη μετά τις 14:30 που διατήρησαν στο μεγαλύτερο διάστημα του δεύτερου μέρους. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 8,20 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 31,89 μονάδες υψηλότερα. Το ανώτερο, οι 1921,46 μονάδες, εμφανίστηκε στις 14:32. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 1887,26. Το κλείσιμο στις 1910,95 από 1879,06 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,70% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε  στα 9,465 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 1018 ΣΜΕ χαμηλότερα από τις 1921,00 μονάδες και ψηλότερα από τις 1890,00, με τελευταίες πράξεις στις 1911,00 από 1879,00 και περιορίστηκαν σε 4382 από 4424 οι ανοικτές θέσεις. Εμφανίστηκε επίσης ενδιαφέρον για την σειρά Μαρτίου με 49 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 1920,00 μονάδες και κατώτερο τις 1899,25 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1920,00 από 1870,00 μονάδες με αποτέλεσμα να ανέλθουν σε 109 από 86 τα ανοικτά συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν σχετικά υψηλό. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 82 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1925 και τις 1900 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1850 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 103 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης από τις 1750 ως τις 1900 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε στα 4.300 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, στα 500 για ΜΠΕΛΑ, και στα 300 για ΕΥΔΑΠ. 

Οι εγχώριοι αναλυτές, παρά την σημαντική άνοδο, συνέχισαν να κρατούν μικρό καλάθι για την βραχυπρόθεσμη τάση. Η Leon Depolas Sec. ανέφερε: “Οι μετοχικοί δείκτες έχουν χάσει την ανοδική ορμή τους, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Ορισμένες σημαντικές εξελίξεις αποτελούν τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας, που έδειξαν ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας της Χώρας παραμένει σε ανοδική τροχιά, ενώ η Ευρώπη αναμένεται να θέσει στόχους για τον εμβολιασμό των Κρατών - Μελών στο 70% του Πληθυσμού, μέχρι το Καλοκαίρι. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ. Αναμένουμε να συνεχιστούν οι ταλαντώσεις των μετοχικών δεικτών κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, για το επόμενο διάστημα τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο τακτικό σχόλιό του με τίτλο

ΣΕ ΚΟΠΩΣΗ Η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΟ Χ.Α. σχολίασε αναλυτικά:

Σοβαρό σκεπτικισμό προκαλεί ο δημοσιονομικός απολογισμός για το 2020, καθώς το πρωτογενές έλλειμμα ύψους €18,2 δις. σε συνδυασμό με το προϋπολογιζόμενο από πέρσι πλεόνασμα ύψους €3,5 δις οδηγούν σε συνολικό δημοσιονομικό άνοιγμα €21,7 δις. για το 2020. Αποτέλεσμα του συνδυασμού της υστέρησης των φορολογικών εσόδων λόγω της ύφεσης και της υπέρβασης των δαπανών λόγω των κονδυλίων που εκταμιεύθηκαν προς τους πληττόμενους (ιδιώτες και επιχειρήσεις) από  την πανδημία. Την ίδια ώρα, η καθυστέρηση του προγράμματος εμβολιασμών, αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει τις καταβολές για τη στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας, με το ΚΕΠΕ αλλά και διεθνείς οίκους, όπως η HSBC, να προεξοφλούν ότι και το 1ο τρίμηνο του 2021 θα συνεχιστεί η ύφεση !

Με τα παραπάνω δεδομένα, η ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου που ξεκίνησε στο τελευταίο δίμηνο του 2020 προεξοφλώντας τη γρήγορη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας επανεξετάζεται από την επενδυτική κοινότητα. Παράλληλα, η υγειονομική κρίση οδηγεί στη λήψη αργών και προσεκτικών αποφάσεων σε σχέση με την άρση των περιοριστικών μέτρων με το λιανεμπόριο να ανοίγει με ειδικούς όρους λειτουργίας του. Ταυτόχρονα, επισπεύδεται η προκήρυξη έργων ύψους €2,1 δις. από το ΠΔΕ καθώς δεν αναμένεται η άμεση εκταμίευσή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. στο οποίο έχουν περιληφθεί.

Έτσι, οι επανειλημμένες προσπάθειες να ξεπεραστούν οι 820 μονάδες του Γ.Δ. απέτυχαν και επανέρχεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στους αγοραστές και τους πωλητές γύρω από τις 800 μονάδες, με τις συναλλαγές να έχουν συρρικνωθεί αισθητά. Με την αγορά να στρέφει το βλέμμα της προς την αυριανή διαδικασία ανάληψης της Προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν προσβλέποντας ότι τα πρώτα δείγματα γραφής σε σχέση με την οικονομική πολιτική του θα διαμορφώσουν θετικό κλίμα για την παγκόσμια οικονομία. Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο αναζητεί ένα θετικό καταλύτη για να επανέλθει σε θετικό momentum, με την έκθεση της Fitch για το αξιόχρεο της ελληνικής  οικονομίας να έχει τις προϋποθέσεις για εκπλήρωση αυτών των προσδοκιών.

Στο διεθνές περιβάλλον, το υφεσιακό σκηνικό συνεχίζεται στις δυτικές οικονομίες (ΗΠΑ και Ε.Ε.) με τις τεχνολογικές αλλαγές να μετασχηματίζουν καθημερινά τη δομή των οικονομιών τους, τις επιχειρήσεις να τις υιοθετούν με επιταχυνόμενο ρυθμό και τα κράτη να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις παρεπόμενες επιπτώσεις, ιδιαίτερα εκείνες από  την απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης. Διαδικασία στην οποία η «αυταρχική» Κίνα αποδεικνύεται, προσώρας τουλάχιστον, πιο αποτελεσματική, με το ΑΕΠ της να τρέχει με +6,5% στο 4ο τρίμηνο του 2020 και να θέτει στόχο στο +8,2% για το 2021 όταν ΗΠΑ και Ε.Ε. καθυστερούν ακόμη και  οι πολίτες τους ευλόγως να δυσανασχετούν! Σκηνικό που διαμορφώνει προϋποθέσεις για συντήρηση της νευρικότητας στις αγορές όλου του πλανήτη μεταθέτοντας τα αισιόδοξα σενάρια σε μελλοντικό χρόνο…

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές ανέβηκαν σε ρεκόρ υψηλών σήμερα Τετάρτη, καθώς η υποψήφια υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, υποστήριξε ένα βαρύ πακέτο φορολογικής ανακούφισης για να βοηθήσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να ξεπεράσει μια ύφεση λόγω πανδημίας. Κατά την ακρόαση επιβεβαίωσης την Τρίτη, είπε ότι τα οφέλη ενός μεγάλου πακέτου τόνωσης είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα μιας μεγαλύτερης επιβάρυνσης χρέους.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε +0,95%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο του βίου του. Στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,86% και ήταν πάνω από τις 715 μονάδες.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +1,0% για να φτάσει στην κορυφή του 2019.  Στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,79%. Ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν +0,6% για να φτάσουν στο υψηλό όλων των εποχών. Στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,41%. Ωστόσο, ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,45% από την ενθυλάκωση κερδών. Στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,38%.

Τα μελλοντικά συμβόλαια του Nasdaq των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,4%, με τις μετοχές της Netflix να ανεβαίνουν 12,6% μετά το κουδούνι της λήξης, καθώς ο πρωτοπόρος της ροής θεάματος ανέφερε ισχυρή αύξηση στους συνδρομητές και προέβλεπε ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να αυξήσει το χρέος της. Τα αποτελέσματα ήρθαν αφού και οι τρεις σημαντικοί δείκτες της Wall Street σημείωσαν σταθερά κέρδη την Τρίτη.