8 Φεβ 2021

Market Beat: Η δυναμική των διεθνών επιτρέπει τη διατήρηση της επενδυτικής αισιοδοξίας με… δόντια

Market Beat: Η δυναμική των διεθνών επιτρέπει τη διατήρηση της επενδυτικής αισιοδοξίας με… δόντια


γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ανοδικά κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια και θετικές είναι οι μεταβολές των futures επί των δεικτών της Wall Street μετά από τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από την εβδομάδα των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2020 την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Εδώ δεν είναι σαφή τα φίλτρα από τα οποία θα περάσει η επενδυτική αισιοδοξία στη δυναμική των συναλλαγών. Οι αγορές μετοχών παγκόσμια έχουν προχωρήσει προς τα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες, από τις ελπίδες των διαχειριστών για ταχύτερη οικονομική αναζωογόνηση, με την επιτυχή διάθεση εμβολίων και τις προσδοκίες ενός μεγάλου πακέτου ανακούφισης από την κρίση της πανδημίας των ΗΠΑ. Την Παρασκευή, οι Nasdaq και S&P 500 σημείωσαν νεότερα ρεκόρ υψηλών με ώθηση από τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα το τέταρτο τρίμηνο και επειδή οι εταιρείες δήλωναν ότι ήταν σε καλό δρόμο για την αύξηση των κερδών για το πρώτο τρίμηνο αντί για πτώση.

Ο μέσος όρος στην φάση της διαρκούς πτώσης από τις 808 μονάδες στις 726, (στο διάστημα 21/1 ως 31/1 με η κορυφή στο 2021 τις 827 από 7/1), φάνηκε ότι είχε την ορμή να φθάσει στη ζώνη των 700 – 710 μονάδων. Ωστόσο οι συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου έδειξαν, πως είχε εξαντληθεί η καθοδική ορμή. Οι θεσμικοί που ρευστοποιούν θέσεις υπάρχουν. Εισάγουν εντολές διακριτικά αλλά επίμονα αφού πρώτα η ανοδική ώθηση από το διεθνές χρηματιστηριακό γίγνεσθαι  οδηγεί στην εγγραφή του ανώτερου μέρας. Έτσι, η συσσώρευση άνω των 750 μονάδων, αυτή τη βδομάδα, δοκιμάζεται. Όλοι περιμένουν μια κίνηση σημαντική από κάποιον άλλον δηλαδή παραμονεύουν με επιφυλακτικότητα ένα νέο μια καταλυτική εξέλιξη και όταν δεν υπάρχουν εμπνέονται από τη δυναμική των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων.  

Δεν είναι ευχάριστα τα συμπεράσματα στα οποία οδηγεί η μελέτη των συναλλαγών, καθώς βαδίζουμε στη δεύτερη εβδομάδα του δεύτερου μήνα του 2021. Η διαφορά του μέσου τζίρου της πρώτης βδομάδας του Φεβρουαρίου που περιορίστηκε στα 47,66 εκατ. ευρώ (έναντι 72,9 την προηγούμενη εβδομάδα) ενώ τα κέρδη της αγοράς ανήλθαν στο +2%, προβλημάτισε τους εγχώριους παράγοντες. Παράλληλα η ανεξαρτησία στην τάση της Αθήνας λειτούργησε μόνιμα υπέρ πτώσης των αποτιμήσεων, δικαιολογώντας την χαλαρή συμμετοχή στην παγκόσμια άνοδο. Αφού ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ εκτινάχθηκε κατά +7% ο ισπανικός ΙΒΕΧ +5,89% και ο πανευρωπαϊκός Europe Stoxx 600 +3,46%.

Με την παγκόσμια κεφαλαιαγορά σε περίοδο αισιοδοξίας για την πορεία των εμβολιασμών στις ΗΠΑ και ανησυχίας για αυτούς στην Ευρώπη, η διάθεση για ρίσκο στην Αθήνα ακολούθησε, με σχετική ατολμία, ανοδική πορεία. Αλλά αυτό που χαρακτήρισε τις συναλλαγές στην εβδομάδα ήταν οι χαμηλοί όγκοι και η επιφύλαξη για το μέλλον των τραπεζικών ιδρυμάτων, μετά από την επιβάρυνση που έφερε η πανδημία στον ήδη μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Αντίθετα, στο διεθνές επενδυτικό γίγνεσθαι επικράτησε η διάθεση για ανάληψη ρίσκου με αποτέλεσμα μεγάλα εβδομαδιαία κέρδη, ενώ εδώ, σε γενικές γραμμές, η δυναμική των ξέων αγορών έδιδε σημαντικότερα κέρδη αρχικά, έναντι αυτών που αποκτούσε ο ΓΔ στο κλείσιμο.

Κάθε αγορά, την εποχή της άνευ εμποδίων μετακίνησης κεφαλαίων, ειδικά σε αγορές που λειτουργούν κάτω από το καθεστώς ισχυρών νομισμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, δεν μπορεί παρά να έχει τη δυναμική που της αξίζει. Στα 25 χρόνια που παρακολουθούμε την Αθηναϊκή αγορά έχουμε ακούσει από πολλούς, δηλαδή όλους τους υπουργούς οικονομικών, να αναφέρονται στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική κεφαλαιαγορά στην ανάπτυξη. Για την ώρα, δεν υπήρξε από την πλευρά τους σειρά αποφάσεων ή μέτρων που θα αποτελούσαν την βάση για την πολυπόθητη ποιοτική αλλαγή. Λείπουν οι πρωτοβουλίες που θα έφερναν τους επενδυτές στο ΧΑ μαζικά και θα αναδείκνυαν νέες επιχειρηματικές προσπάθειες με βαρύτητα, και αποδοχή που θα τόνιζε τη διαφορά στο προσανατολισμό των προτεραιοτήτων. Έτσι, καθώς η αγορά και η οικονομία βράζουν στο ζουμί τους, σε κάτι ανάλογο υποχρεώνονται και οι επενδυτές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τραπεζικά blue chip.

Η υπόθεση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ θα λειτουργήσει σαν μοριακό τεστ για τον έλεγχο της υγείας του τραπεζικού συστήματος. Υπάρχουν φήμες που θέλουν οι Goldman Sachs και UBS να έχουν μετά από έρευνα ανακαλύψει το ενδιαφέρον από είκοσι περίπου funds για την ΑΜΚ. Ωστόσο το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) είναι μέτοχος στην ΠΕΙΡ με ποσοστό που ξεπερνά το 60%, για το οποίο θα υπάρξει νέος νόμος που θα αλλάξει τον ρόλο του, και αναμένεται ως τα μέσα Μαρτίου. Μετά από αυτό θα αποφασίσει αν και με μια ιδιότητα θα πάρει μέρος και αυτό στην ΑΜΚ. Οι δε ξένοι θεσμικοί θα αποφασίσουν τη στάση τους, όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο στο καρδιαγγειακό σύστημα της άτονης λόγω πανδημίας και της 10ετούς σκληρής λιτότητας, πραγματικής οικονομίας. Για την ώρα η εικόνα που σχηματίστηκε φέτος, έχει πολλές αναγνώσεις.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Η περίπτωση της Gamestop είναι συνάχι ή ένδειξη βαρύτατης νόσου;

Την πτώση των δεικτών την εβδομάδα που εκτοξεύθηκε η αποτίμηση της Gamestop ακολούθησε η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες ανοδικές μεταβολές για τους βασικούς δείκτες, από τον εκλογικό για την προεδρία των ΗΠΑ Νοέμβριο. Παράλληλα είχαμε και την βουτιά της μετοχής που διέγειρε το ενδιαφέρον όλων όσων ασχολούνται με τις επενδύσεις. Η επάνοδος στο ρίσκο ήταν παγκόσμιας κλίμακας και έδωσε θετικές αποδόσεις στο σύνολο των χρηματιστηρίων που παρακολουθούμε για τις μόνιμες ανάγκες του σχολίου, επιφέροντας κέρδη για το 2021 σε όλα.

Εκτιμούμε ωστόσο πως έχει μεγαλύτερη βαρύτητα για το μέλλον των αγορών, το γεγονός της δέσμευσης της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen να εξετάσει την πρόσφατη φρενίτιδα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την προστασία των επενδυτών. Από το Bloomberg θεώρησαν πως μετά από χρόνια έμφασης στην απορρύθμιση, με τη νέα διοίκηση επιστρέφει η εστίαση στα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών. «Πρέπει πραγματικά να διασφαλίσουμε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές μας λειτουργούν σωστά, αποτελεσματικά και ότι οι επενδυτές προστατεύονται». Δήλωσε την Πέμπτη η κ. Yellen, προ μιας συνάντησης των  κορυφαίων ρυθμιστικών αρχών αργότερα εκείνη τη μέρα. «Αυτή είναι η πρώτη δοκιμασία για τη διοίκηση του Μπάιντεν στον επαναπροσανατολισμό της προστασίας των καταναλωτών και των επενδυτών». Δήλωσε ο Κρίστοφερ Κάμπελ, πρώην Υφυπουργός Οικονομικών με αρμοδιότητα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από το 2017 έως το 2018.

Η τρέλα του GameStop

Υποχωρεί ο πυρετός των συναλλαγών στις μετοχές της GameStop Corp και αδυνατίζει ο αντίκτυπος των παρεμβάσεων σε προσφιλή στους ιδιώτες επενδυτές μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή διεκπεραίωσης εντολών. Αρκετοί αγοραίοι όμως βλέπουν σημάδια πιθανής πίεσης στην αγορά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ευρύτερη απόδοση των μετοχών τις επόμενες εβδομάδες. Ανησυχούν ότι οι άγριες μεταβολές στο GameStop και γενικότερα σε «μετοχές που κινεί ο επενδυτικός συρμός» ενδέχεται να επιδεινώσουν τις ανησυχίες για την αστάθεια της αγοράς σε συνδυασμό με τις αυξημένες αποτιμήσεις. Με άμεση επίπτωση, να οδηγηθούν οι συμμετέχοντες στην αγορά σε φυγή μαζικά από τον κίνδυνο. Τονίζουν ότι ο S&P 500 βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του Ρ/Ε (δείκτης τιμής προς τα εκτιμώμενα μελλοντικά κέρδη) σε βάθος περίπου δύο δεκαετίες, μετά το ράλι κατά 74% από τα χαμηλά του Μαρτίου.

Με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σχόλια του Bloomberg, το 1% των πλουσιότερων νοικοκυριών στις ΗΠΑ κατείχε  το 53% των διαθέσιμων στο κοινό μετοχών, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2020. Στη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε μεγάλη άνοδος των μικροεπενδυτών καθώς διευκόλυναν τη συμμετοχή τους στις συναλλαγές σχήματα όπως οι Reddit και Rodinhood με αποτέλεσμα το 25% των συναλλαγών το 2020 να οφείλεται στους ιδιώτες επενδυτές, ενώ 10 χρόνια πριν η συμμετοχή τους ήταν 10%. 

Η Robinhood ήταν μια από τις πλατφόρμες που περιόρισαν τις συναλλαγές σε μετοχές, όπως οι AMC, Bet Bath & Beyond, και GameStop, των οποίων οι αποτιμήσεις ενισχύθηκαν από αυτό που φαίνεται πως ήταν μια επίθεση από στρατό  επενδυτών λιανικής, στις θέσεις short που είχαν στοιχηματίσει εναντίον τους αρκετά γνωστά hedge funds. Πολλοί απέδωσαν την επιτυχία αυτής της επίθεσης σε φόρουμ επενδυτών όπως το WallStreetΒets της Reddit. Να γιατί, οι ρυθμιστικές αρχές υπό την κ Yellen θα συζητήσουν για διάφορα συγκεκριμένα στοιχεία που έπαιξαν ρόλο στην αστάθεια των τιμών, όπως πιθανή χειραγώγηση της αγοράς, κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας για μεσίτες, κύκλοι διακανονισμού, short-selling και χρήση των options στην αγορά παραγώγων. Άλλοι πάλι θεωρούν ανάρμοστο να ελέγχονται τα φόρουμ των ιδιωτών, ενώ τα καθιερωμένα επενδυτικά σχήματα, όπως τα hedge funds που εμφάνισαν ζημίες από την αντιπαράθεση, έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν δημόσια ακόμα και στην τηλεόραση τις απόψεις και τις προσδοκίες τους. Η υπόθεση δεν τελειώνει τόσο εύκολα, αλλά την παραγκώνισε η αυξημένη προσδοκία για το νέο πακέτο στήριξης από τη διοίκηση Μπάιντεν.

Η ψύχραιμη προσέγγιση

Ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε την Παρασκευή άνοδο 92,38 μονάδες, ο S&P 500 ανέβηκε +0,4%, στις 3886,83 μονάδες, σημειώνοντας το δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ υψηλών βίου. Είχε άνοδο 4,65% αυτήν την εβδομάδα, το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος από την εβδομάδα που έληξε στις 6 Νοεμβρίου. Ο Nasdaq Composite με την αυξημένη τεχνολογική βαρύτητα έκλεισε ομοίως σε ρεκόρ βίου και είχε την καλύτερη εβδομάδα από τις 6 Νοεμβρίου.

Οι μετοχές που βρέθηκαν στο κέντρο ενός θεάματος που παρήχθη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν χάσει μέρος της γοητείας τους. Το GameStop αυξήθηκε +19%, στα 63,77 δολάρια, μετά από πτώση κατά 30% ή περισσότερο σε τρεις από τις τέσσερις προηγούμενες μέρες διαπραγμάτευσης. Μειώθηκε κατά 80% για την εβδομάδα, αλλά εξακολουθεί να είναι σχεδόν 240% ψηλότερα για το έτος. Η AMC Entertainment Holdings υποχώρησε -3,7% στα 6,83 δολάρια. Η δημοφιλής εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών Robinhood Markets αφαίρεσε και το τελευταίο από τα όρια διαπραγμάτευσης των μετοχών των δύο αυτών εταιρειών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Οι ευρείες αυξήσεις της τελευταίας συνόδου ήταν μια σημαντική αλλαγή από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το GameStop σημείωσε άνοδο 400%, αλλά οι μετοχές συνολικά εμφάνισαν τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον περασμένο Οκτώβριο. Η αγορά ολόκληρο τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένης της περασμένης εβδομάδας, αντιμετώπισε μια διαρκώς ανανεωνόμενη ροή αντιφατικών ειδήσεων, σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ και από το θέαμα στο πεδίο των διαδικτυακών συναλλαγών, δηλαδή στο φαινόμενο GameStop. Την Παρασκευή, οι επενδυτές στοιχημάτισαν στο ότι μια σχετικά αδύναμη έκθεση περί των θέσεων εργασίας θα αποτελέσει εγγύηση στην υλοποίηση ενός νέου πακέτου τόνωσης της οικονομίας. Η αστάθεια (volatility) στις αγορές επίσης μειώθηκε αρκετά, όχι ικανοποιητικά, αυτή την εβδομάδα, μετά την εκτίναξή της στα τέλη Ιανουαρίου, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου. Η άνοδος της μεταβλητότητας ήρθε καθώς ιδιώτες επενδυτές με συμμετοχή σε διαδικτυακά φόρουμ τοποθέτησαν κεφάλαια σε μια χούφτα μετοχών, οδηγώντας σε φρενίτιδα συναλλαγών και απότομες αυξήσεις τιμών. Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, ένας δείκτης ανησυχίας για το χρηματιστήριο των ΗΠΑ ευρύτερα, μειώθηκε σε λιγότερο από 22 την Παρασκευή, ενώ ήταν πάνω από 37 την περασμένη εβδομάδα.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, το 100% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε κέρδη που ήταν αρκετά ώστε να είναι για όλα θετική η επίδοση του έτους. Ο S&P500 με εβδομαδιαία μεταβολή +4,65%, στο 2021 αποδίδει +3,40%. Ο Dow, στη βδομάδα είχε κέρδη +3,89%, με επίδοση +1,77% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή +5,84%, ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +7,37%. Ο Russell 2000 με εβδομαδιαία  εκτίναξη +7,70% στο 2021 εμφάνισε άνοδο +13,09%. Ο δε Nasdaq, είχε κέρδη +6,01%, ενώ στο 2021 αποδίδει +7,5%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά +1,28% στη βδομάδα ενώ στο έτος αποδίδει +0,45%. Ο DAX ανέβηκε +4,64% και στο έτος αποδίδει +2,46%, ο CAC είχε μεταβολή +4,82% αλλά στο 2021 +1,94%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +5,89% ενώ στο έτος έχει επίδοση +1,75%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή 7,00% με ετήσια επίδοση +3,83%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 κέρδισε +3,46% με ετήσια μεταβολή +2,63%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε κατά +4,50% διαμορφώνοντας επίδοση έτους +1,03%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή +2,70% ενώ στο 2021 αποδίδει +0,18%. Ο χρυσός με μεταβολή -1,87%, βρέθηκε στα 1815,20 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -4,54%. Άνοδος +9,46%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 57,07 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται +17,86%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +4,03%, έχει απόδοση στο 2021 +4,86%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε άνοδο +4,85%, ενώ η απόδοση στο 2021 είναι +8,60%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα κατά +9,61% και στο έτος κερδίζει +7,56%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά +3,55% ενώ στο έτος αποδίδει +7,56%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +0,38% κατέληξε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, στο 2021 αποδίδει +0,67%.

Ερωτήματα ή συμπεράσματα

Στη μεγάλη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να ανησυχούν τα στελέχη των εταιρειών και ειδικά σε μια εταιρεία που προσπαθεί να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό της, συνήθως δεν περιλαμβάνεται ο κίνδυνος της εκτόξευσης της χρηματιστηριακής της αξίας. Η τιμή της μετοχής θεωρείται συνήθως ως ψήφος εμπιστοσύνης σε πραγματικό χρόνο για το πώς διοικείται και αποκομίζει κέρδη η εταιρία και, όταν οι καιροί είναι καλοί, γίνεται μέσον για την άντληση κεφαλαίων ή για την εξαγορά αγορά ενός ανταγωνιστή. 

Αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που η αξία της εταιρείας πριν από ένα χρόνο ήταν στα 250 εκατομμύρια δολάρια και τώρα κυμαίνεται πάνω από τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε μεγάλο βαθμό λόγω των δημοσιεύσεων σε έναν ψηφιακό πίνακα μηνυμάτων; Οι μετοχές της GameStop διαπραγματεύθηκαν πρόσφατα έως και 483 δολάρια, αφού έκλεισαν μόλις κάτω από 19  πέρυσι και ήταν περίπου 4 δολάρια πριν από την πανδημία, χωρίς να υπάρξει πραγματική αλλαγή στις επιχειρηματικές προοπτικές της εταιρείας. Η πτώση ήταν τόσο έντονη όσο η άνοδος: Η μετοχή έκλεισε κάτω από τα 54 δολάρια  την Πέμπτη.

Η λογική των παραδοσιακών αναλυτών οδηγεί στο ακόλουθο ερώτημα – συμπέρασμα: Γιατί να κυνηγάς το δύσκολο και σπανίως αποδοτικό για πολλούς κέρδος από μετοχές που μπορεί να γίνουν της μόδας για πλήθος μικρών επενδυτών; Είναι ασφαλέστερο να κρατηθείς στο χώρο των μετοχών των βασικών δεικτών αφού φαίνεται πως τα προγράμματα από την πλευρά της διοίκησης Μπάιντεν θα διατηρήσουν ακόμα την ανοδική τους ορμή.

ΧΑ

Με κέρδη +2,02% η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου

Με την παγκόσμια κεφαλαιαγορά σε περίοδο αισιοδοξίας για την πορεία των εμβολιασμών στις ΗΠΑ και ανησυχίας για αυτούς στην Ευρώπη, η διάθεση για ρίσκο στην Αθήνα ακολούθησε, με σχετική ατολμία, ανοδική πορεία. Αλλά αυτό που χαρακτήρισε τις συναλλαγές στην εβδομάδα ήταν οι χαμηλοί όγκοι και η επιφύλαξη για το μέλλον των τραπεζικών ιδρυμάτων, μετά από την επιβάρυνση που έφερε η πανδημία στον ήδη μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Αντίθετα, στο διεθνές επενδυτικό γίγνεσθαι επικράτησε η διάθεση για ανάληψη ρίσκου με αποτέλεσμα μεγάλα εβδομαδιαία κέρδη, ενώ εδώ, σε γενικές γραμμές, η δυναμική των ξέων αγορών έδιδε σημαντικότερα κέρδη αρχικά, έναντι αυτών που αποκτούσε ο ΓΔ στο κλείσιμο.

Στη πρώτη σύνοδο της εβδομάδας και του μήνα, είχαμε δυναμική δύο κατευθύνσεων. Η αγορά έκλεισε με άνοδο +0,04% ενώ εμφάνισε στο πρώτο μέρος απώλειες -0,67% και προηγούμενα κέρδη ως +0,81%. Ωστόσο ήταν μόνιμα κατώτερα  από τις μεταβολές της τάξης του +1,00% των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Επηρέασαν μεικτά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,84%), ενώ ανοδικά ώθησαν, από τα blue chip, οι ΔΕΗ ΔΕΗ +3,90%, ΤΕΝΕΡΓ +1,88%, ΜΥΤΙΛ +1,77%, και ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ +1,50%. Στον αντίποδα, με απώλειες άνω του -1,50% οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,93%, ΛΑΜΔΑ -2,52%,  ΑΡΑΙΓ -2,44% ΕΛΠΕ -1,82% και η ΣΑΡ -1,65%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,464 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,007 εκατ. και ο ΓΔ με μεταβολή +0,04% οδηγήθηκε στις 749,73 από 749,46 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1782,26 από 1782,15 με άνοδο +0,01%. Την Τρίτη είχαμε συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική και επηρέασαν πάλι μεικτά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,71%), αλλά ώθησαν ανοδικά πολλά blue chip ήτοι οι ΑΡΑΙΓ +6,75%, ΟΠΑΠ +3,80%, ΟΤΕ ΟΤΕ +3,76% και ΟΛΠ ΟΛΠ +3,22%, ΜΥΤΙΛ +2,64%, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 2,56%. Ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι ΠΕΙΡ -2,81%, ΑΛΦΑ -0,48%,  ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,30% και η ΣΑΡ -0,22%.Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,941 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 16,473 εκατ. και ο ΓΔ με μεταβολή +1,45% οδηγήθηκε στις 760,59 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1811,61 με άνοδο +1,65%. Την Τετάρτη συνεχίστηκε η διάθεση για ρίσκο και επηρέασαν θετικά τα κέρδη των ΕΤΕ +2,65%, ΔΕΗ +1,84%, ΕΥΡΩΒ +1,72% και ΑΡΑΙΓ +1,64%, ΜΠΕΛΑ +1,46%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,627 εκατ. ευρώ, τα πακέτα είχαν αξία 2,874 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,49% οδηγήθηκε στις 764,33 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1823,25 με άνοδο +0,64%. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,635% το χαμηλότερο επίπεδο στη βδομάδα, ενώ στο τέλος της εβδομάδας ανέβηκε στο 0,659% όταν στις 29/1 έκλεισε στο 0,677%.

Την Πέμπτη όμως η αγορά έκλεισε με πτώση -0,46%, ενώ εμφάνισε στο πρώτο μέρος κέρδη +0,25% και στο χαμηλό του δεύτερου μέρους απώλειες -0,97%, με τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια σε άνοδο. Ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 760,78 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1815,05 με απώλειες -0,45%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,647 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 3,311 εκατ. Επηρέασαν αρνητικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,78%). Την Παρασκευή με κίνηση της αγοράς σε θετικό πεδίο μόνιμα εμφάνισε στο πρώτο μέρος κέρδη +1,29% και στο χαμηλό μέρας  μεταβολή +0,17%.  Επηρέασαν θετικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,38%), αλλά επίσης οι ΜΠΕΛΑ +4,17%, ΒΙΟ +1,95%, ΔΕΗ +1,39% και ΕΕΕ +1,19%. Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 764,60 μονάδες, με μεταβολή +0,50% όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1829,28 με κέρδη +0,78%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,617 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 8,906 εκατ. Έτσι η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών περιορίστηκε στα 47,66 εκατ. ευρώ (έναντι 72,9 την προηγούμενη εβδομάδα) ενώ των προσυμφωνημένων ανήλθε στα 6,7 εκατ. (έναντι 2,13 την προηγούμενη εβδομάδα). Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 52,108 από 50,935 δις ευρώ στις 29/1.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +2,02%, με επίδοση για το έτος -5,49%, ο 25άρης κέρδισε +2,64%, και στο 2021 -5,45%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,57%, υποχωρεί στο 2021 -3,43%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε άνοδο +3,43% έχοντας χάσει -7,29% την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και αθροιστικά τον προηγούμενο μήνα -14,60%. Εμφανίζει ήδη διψήφια ετήσια πτώση -11,64% διπλάσια των βασικών δεικτών και τα κέρδη στη βδομάδα προέκυψαν από επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για δυο από τα τέσσερα τραπεζικά blue chip.

Η εικόνα των μεταβολών για τα blue chip υπογραμμίζει την επιλεκτικότητα των θεσμικών που ώθησαν ανοδικά με κέρδη πάνω από +3% εννέα, τις ΕΥΡΩΒ +7,39% και +1,97% στο έτος, ΑΡΑΙΓ +6,22% και (-15,44%), ΕΤΕ +6,10% και (-8,45%), ΜΠΕΛΑ +6,02% και (-3,38%), ΕΕΕ +5,46% και (-3,48%), ΟΠΑΠ +4,74% και (-3,20%), ΔΕΗ +3,33% και (-1,75%), ΟΤΕ +3,33% και (-5,92%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,21% και (-6,09%). Με άνοδο της τάξης των δεικτών εμφανίστηκαν οι ΦΡΛΚ +2,12% και (-3,75%),  και ΑΔΜΗΕ +2,09% και (-7,75%), ενώ άλλα πέντε έκλεισαν με κέρδη κάτω του -2% οι ΒΙΟ +1,34% και (-8,96%), ΕΧΑΕ +1,29% και (-9,11%), ΜΥΤΙΛ +1,24% και (+2,61%), ΟΛΠ +0,53% και (-3,18%), ΤΕΝΕΡΓ +0,43% και (+6,97%).

Στον αντίποδα με απώλειες πάνω από -1,2% έχουμε τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ -7,86% και (-25,22%), ΠΕΙΡ -5,67% και (-34,59%), ΤΙΤC -3,31% και (+1,89%), ΣΑΡ -2,43% και (-5,35%), ΕΛΠΕ -2,37% και (-0,74%), ΑΛΦΑ -1,85% και (-22,34%),  και ΜΟΗ -1,21% και (-2,88%). Ακολουθούν με πτώση κάτω του -1% οι ΛΑΜΔΑ -0,94% και (-11,27%), ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ -0,76% και (-5,39%).

Από τα παραπάνω φάνηκε ότι πιέστηκαν ορισμένα από τα κερδισμένα στο 2021 blue chip και επιχειρήθηκε μείωση σε κάποια που είχαν εμφανίσει τον Ιανουάριο τις πιο μεγάλες απώλειες. Η τρέχουσα εβδομάδα θα δείξει αν θα συνεχιστεί η κυκλικότητα στο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

H άνοδος δεν άλλαξε τις περίπου ουδέτερες προσδοκίες

Στην τελευταία συνεδρίαση της περασμένης βδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 6,61 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 14,23 μονάδες υψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:44 και ήταν οι 1818,47 μονάδες. Το ανώτερο, οι 1842,79, εμφανίστηκε στις 11:48. Το κλείσιμο στις 1829,28 από 1815,05 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,78% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 8,565 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 472 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1842,00 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1818,00, με τελευταίες πράξεις στις 1823,50 από 1815,00 και ανήλθαν σε 4147από 4161 οι ανοικτές θέσεις. Εμφανίστηκε χαμηλότερο ενδιαφέρον για την σειρά Μαρτίου με 99 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 1840,00 μονάδες και κατώτερο τις 1823,75, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1825,25 από 1811,00 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 213 από 167 τα ανοικτά συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν σαφώς καλύτερο. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 24 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1825 και τις 1875 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Μαρτίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 42 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης στις 1800 και 1825 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 100 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1775 και τις 1875 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ανέβηκαν εντυπωσιακά  από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ  της ΑΛΦΑ με 18009 συμβόλαια λήξης Μαρτίου, της ΕΤΕ με 7954, της ΕΥΡΩΒ με 11120 για τη νέα σειρά, της ΠΕΙΡ με 2000, του ΟΤΕ με 419, της ΔΕΗ με 308, και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 280 για την τρέχουσα σειρά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 300.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, και στα 25.000 για ΕΤΕ. 

Αυτό που χαρακτήρισε τις συναλλαγές στην εβδομάδα ήταν οι χαμηλοί όγκοι και η επιφύλαξη για το μέλλον των τραπεζικών ιδρυμάτων, μετά από την επιβάρυνση που έφερε η πανδημία στον ήδη μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +2,02%, με επίδοση για το έτος -5,49%, ο 25άρης κέρδισε +2,64%, και στο 2021 -5,45%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,57%, υποχωρεί στο 2021 -3,43%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε άνοδο +3,43% έχοντας χάσει -7,29% την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και αθροιστικά τον προηγούμενο μήνα -14,60%. Εμφανίζει ήδη διψήφια ετήσια πτώση -11,64% διπλάσια των βασικών δεικτών και τα κέρδη στη βδομάδα προέκυψαν από επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για δυο από τα τέσσερα τραπεζικά blue chip.

Οι εκτιμήσεις ικανού πλήθους αναλυτών δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους καθώς η άνοδος δεν ενίσχυσε το επενδυτικό φρόνημα ούτε τις προσδοκίες.

Η Euroxx Sec. αναφέρει: “Η Αγορά συσσωρεύει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών δημιουργούν ανησυχία”. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ  εκτιμά: “Το ενδεχόμενο άμεσης λήψης αυστηρότερων μέτρων, ενόψει του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων ,λόγω του κορωνοϊού, είναι ορατό, επιδεινώνοντας την επενδυτική ψυχολογία, εν μέσω σκηνικού συναλλακτικής απαξίωσης στο Χ.Α. Προϊδεάζεται έτσι η Αγορά, για το πλαγιοκαθοδικό σενάριο κίνησης του ΓΔ”. Η Leon Depolas Sec. αναφέρει: “Η διαφαινόμενη αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού, καθηλώνει τον ΓΔΧΑ στην παρούσα φάση, αλλά εκτιμούμε ότι τα προς ανακοίνωση εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα δ΄ τριμήνου το επόμενο διάστημα, θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά. Το εκτιμώμενο εύρος για τις επόμενες ημέρες δεν έχει διαφοροποιηθεί και οριοθετείται μεταξύ των 790 και 740 μονάδων”.

Ο Πέτρος Τσούρτης  της Merit Sec παρατήρησε: Ανοδική για το Χ.Α. η εβδομάδα που πέρασε, μετά από τρεις πτωτικές και σύμφωνα με την πορεία των Διεθνών Αγορών. Η βραχυπρόθεσμη τάση θα παραμείνει πτωτική, όσο ο ΓΔ θα βρίσκεται κάτω από τις 772 μονάδες (ΚΜΟ 20). Σημεία στήριξης οι 750 και 712 μονάδες (ΚΜΟ 200), ενώ σημεία αντίστασης οι 772 (ΚΜΟ 20) και 800 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη τάση του Τραπεζικού δείκτη θα παραμείνει πτωτική, όσο βρίσκεται κάτω από τις 465 μονάδες (ΚΜΟ 20).

Οι αποτιμήσεις των Εταιρειών είναι ελκυστικές σε αυτά τα επίπεδα, αλλά δεν υπάρχουν, προς το παρόν, εσωτερικοί καταλύτες, που θα δώσουν ώθηση για το σπάσιμο της μεγάλης αντίστασης στις 800 μονάδες. Παραμένουμε θετικοί για Εταιρείες με αμυντικά χαρακτηριστικά και παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών, που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως ΕΥΔΑΠ, ΑΔΗΜΕ Συμμετοχών και ΟΤΕ. Είμαστε ακόμα θετικοί για κυκλικές Εταιρείες, που η απόδοσή τους είναι δυναμική σε κανονικό περιβάλλον και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι Jumbo και ΟΠΑΠ, καθώς και για Εταιρείες υπό αναδιάρθρωση με θετικούς καταλύτες όπως η ΔΕΗ.

Τέλος, πιστεύουμε ότι οι Τραπεζικές μετοχές προσφέρονται μόνο για trading, αλλά μετά τις Α.Μ.Κ. θα δώσουν αξία στους Μετόχους, αφού θα έχουν καθαρίσει τους ισολογισμούς τους από το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα έχουν πραγματικά και όχι λογιστικά κεφάλαια.

Οι αλλαγές στους δείκτες MSCI που θα ανακοινωθούν την Τρίτη, είναι το σημαντικότερο νέο της εβδομάδας για το Χ.Α.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Σε μια παρατεταμένη εσωστρεφή αναμονή έχει εισέλθει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς το ενδιαφέρον έχει επιστρέψει την διαχείριση της πανδημίας και το ρυθμό των εμβολιασμών. Η Ελληνική Αγορά έχει χάσει την επαφή της με τον διεθνή παράγοντα, γεγονός που της έχει στερήσει την δυναμική του ξεκινήματος της χρονιάς και έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση του ενδιαφέροντος, όπως αυτό εκφράζεται από τις συναλλαγές.

Καταλύτες υπάρχουν και από τις δύο πλευρές, ωστόσο ακόμα και σε ενδεχόμενα με αρνητικό ήχο (ύψος δανείων σε αναστολή πληρωμών, Α.Μ.Κ. Τράπεζας Πειραιώς, Α.Μ.Κ. Aegean κ.λ.π.) δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα είτε για το τελικό μέγεθος, είτε για το χρόνο διεξαγωγής των σκοπούμενων εταιρικών πράξεων. Έτσι λοιπόν, το βασικό ζητούμενο παραμένει η ταχύτητα των εμβολιασμών, προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητικό μέγεθος ανοσίας του Πληθυσμού, κατά τους σημαντικούς Καλοκαιρινούς μήνες.

Παρά τις άνευρες συναλλαγές, το περιεχόμενο των επιχειρηματικών νέων της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου θα μπορούσε να θεωρηθεί από συμπαθητικό, έως θετικό. Ξεκινώντας από τις Τράπεζες, η δημοσιοποίηση των παραμέτρων για τα Ευρωπαϊκά “τεστ αντοχής”, έδειξε ότι η άσκηση είναι διαχειρίσιμη και εντός των κεφαλαιακών δυνατοτήτων των Ελληνικών Τραπεζών.

Τα μεγέθη της Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις της Αγοράς, ενώ η προοπτική της φετινής χρήσης χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς του Ομίλου. Η Jumbo ανακοίνωσε μεγέθη τζίρου ανάλογα με τα περυσινά, για τον πρώτο μήνα του έτους, γεγονός που αποτελεί θετική έκπληξη, τηρουμένων των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στο Λιανεμπόριο. Τα καλά νέα εξισορρόπησαν την αρνητική φημολογία ενός νέου αυστηρού πακέτου περιοριστικών μέτρων, δίνοντας κάποιους πόντους αισιοδοξίας στην Αγορά.

Τεχνικά η πτωτική δυναμική ανακόπηκε, οι πωλήσεις αναχαιτίστηκαν και, με μικρό σχετικά τζίρο, ο Γενικός Δείκτης τελείωσε την εβδομάδα με αξιόλογα κέρδη.

Οι πωλητές αν και είχαν μια μεγάλη ευκαιρία να ωθήσουν τις τιμές προς την περιοχή στήριξης των 710 μονάδων, “έμειναν από δυνάμεις” και ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 750 μονάδες. Για να υπάρξει ωστόσο κάποια ουσιώδης αλλαγή στο βραχυπρόθεσμο σκηνικό, θα χρειαστεί κλείσιμο πάνω από τις 771 μονάδες, επίπεδο στο οποίο κινείται ο ΚΜΟ των 30 ημερών.

Η “εκεχειρία” πάνω από τις 750 μονάδες χαρακτηρίζεται “εύθραυστη”, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις αντιστροφής της καθοδικής τάσης, ωστόσο το κλείσιμο της “ψαλίδας” με την χρονοσειρά των 30 ημερών, δίνει μικρό πλεονέκτημα για τους αγοραστές την ερχόμενη εβδομάδα.

Το βράδυ της Τρίτης ο MSCI θα ανακοινώσει τις τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες αναφοράς. Η Coca Cola HBC, πριν την συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης, θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης, με τα προσαρμοσμένα εκτιμώμενα καθαρά κέρδη να κινούνται στα 419 εκατ. ευρώ.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές αιωρήθηκαν κοντά στα ρεκόρ υψηλών σήμερα Δευτέρα 8/2, ενώ το πετρέλαιο έφτασε στα 60 δολάρια το βαρέλι με την ελπίδα ότι ένα πακέτο βοήθειας COVID-19 ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα περάσει από τους αμερικανούς νομοθέτες εντός του μήνα, σε συγχρονισμό με την κυκλοφορία των εμβολίων κατά του κοραναϊού παγκοσμίως.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στις 8:30 δική μας ώρα σημείωνε άνοδο 0,44% στις 720,33 μονάδες μετά την άνοδο στις 730,16 στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 2,12%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 0,59% με επικεφαλής τις μετοχές τεχνολογίας και εξόρυξης. Οι κινεζικές μετοχές ήταν ελαφρώς θετικές με τον σύνθετο δείκτη της Σαγκάης να αυξάνεται 1,12%. Ο δείκτης των κινεζικών blue-chip CSI300 εμφανίζει κέρδη +1,29%.

Τα futures για τον S&P 500 E-mini εμφάνιζαν άνοδο 0,46% στις ασιατικές συναλλαγές.

Οι ελπίδες για ταχύτερη οικονομική αναζωογόνηση και ο περιορισμός της προσφοράς από την ομάδα παραγωγών ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του ώθησαν το πετρέλαιο στο υψηλότερο επίπεδο σε ένα χρόνο καθώς σημείωσε άνοδο κοντά στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών έχουν κλιμακώσει τα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες από τις ελπίδες των διαχειριστών για ταχύτερη οικονομική αναζωογόνηση, με την επιτυχή διάθεση εμβολίων και τις προσδοκίες ενός μεγάλου πακέτου ανακούφισης από την κρίση της πανδημίας των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, οι Nasdaq και S&P 500 σημείωσαν νεότερα ρεκόρ υψηλών με ώθηση από τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα το τέταρτο τρίμηνο και επειδή οι εταιρείες δήλωναν ότι ήταν σε καλό δρόμο για την αύξηση των κερδών για το πρώτο τρίμηνο αντί για πτώση.

Η αδύναμη έκθεση από το μέτωπο της εργασίας προκάλεσε την ώθηση για περισσότερη τόνωση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι νομοθέτες να ενεργήσουν σύντομα και αποφασιστικά για το πακέτο ανακούφισης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Προέδρου Joe Biden.