Οι αναλυτές είναι προσανατολισμένοι στην έκθεση για την αγορά εργασίας τον Ιούλιο στο τέλος της εβδομάδας και μάλιστα πολλοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή « θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι».
Το σκεπτικό είναι το εξής: Ένα ισχυρό νούμερο θεωρείται ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη Fed να συσφίξει τη νομισματική πολιτική, κάτι που θα πυροδοτήσει εξαιρετική αστάθεια στις αγορές. Αντίθετα, ένα αδύναμο νούμερο θα καθυστερήσει περαιτέρω τον περιορισμό των αγορών ομολόγων, επιτρέποντας στους επενδυτές να συνεχίσουν αμέριμνοι τις διακοπές τους.
Η στήλη θα επαναλάβει την άποψη που ανέπτυξε την προηγούμενη Δευτέρα: Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ πράγματι μπορεί να είναι αυτές που θα αλλάξουν το παιχνίδι, αλλά η κρίσιμη ημερομηνία πιθανότατα δεν είναι η ερχόμενη Παρασκευή.
Υπενθυμίζουμε ότι τα προγράμματα της κυβέρνησης Biden με στόχο την ενίσχυση των νοικοκυριών έχουν ολοκληρωθεί στις μισές σχεδόν Πολιτείες και η πλήρης εικόνα του αντίκτυπου όλων αυτών των προγραμμάτων θα αποτυπωθεί με τη λήξη τους σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ, πέριξ των αρχών Σεπτεμβρίου.
Δεδομένου ότι τα προγράμματα αυτά έχουν βγάλει «εκτός» ένα σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού-πολλοί Αμερικανοί προτιμούν το επίδομα των 300 δολαρίων /εβδομάδα και τη θαλπωρή του σπιτιού τους- η λήξη τους για 14,3 εκατομμύρια Αμερικανούς τον Σεπτέμβριο θεωρείται κομβικής σημασίας για την αγορά εργασίας.
Την απάντηση λοιπόν για το πόσοι Αμερικάνοι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις εργασίες τους μετά τη λήξη των επιδομάτων θα την έχουμε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, όταν θα ανακοινωθούν τα δεδομένα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ για το μήνα του Σεπτεμβρίου.
Αν τα δεδομένα υποδείξουν μόνιμη ζημία στην αγορά εργασίας, τότε θα ξεκινήσει η όχι και τόσο ευχάριστη κουβέντα περί δομικών αλλαγών στην οικονομία και μονιμότητα των πληθωριστικών φαινομένων.
Αν από την άλλη η αγορά εργασίας αποκαταστήσει ικανοποιητικά την εικόνα της, τότε θα έχει εκπληρωθεί η πιο βασική προϋπόθεση για τον Ζερόμ Πάουελ, o οποίος για άλλη μια φορά την περασμένη Τετάρτη δήλωσε ότι μόνο μετά από μια εξαιρετικά ισχυρή ενίσχυση των θέσεων εργασίας η Fed θα προσανατολισθεί στην κατάργηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων το μήνα.
Για να ξεκινήσει αυτή η κουβέντα την Παρασκευή λοιπόν, θα πρέπει η έκθεση απασχόλησης του Ιουλίου να εμφανίσει σημαντική ανοδική απόκλιση από το νούμερο που αναμένεται- πέριξ των 788000 θέσεων εκτός αγροτικού τομέα- το ποσοστό ανεργίας να αποκλίνει καθοδικά αρκετά από το 5,7% και ο μέσος ωριαίος μισθός να απέχει αρκετά από την αναμενόμενη αύξηση κατά 3,9% σε ετήσια βάση.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η αγορά πιθανότατα να προεξοφλήσει μια αλλαγή πολιτικής της Fed από τον Σεπτέμβριο και να ανοίξει ένας κύκλος πωλήσεων που θα μας οδηγήσει σε μια σοβαρότερη διόρθωση από το γνωστό μοτίβο του -3,5%. Οι περισσότερες πιθανότητες όμως για ανατροπή στα νούμερα από την αγορά εργασίας συνωστίζονται όπως εξηγήσαμε πιο πάνω στον μήνα του Οκτωβρίου.
Ο δεύτερος παράγοντας της ανατροπής
Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε ένα πλήθος εταιρειών να βγάλει αποτελέσματα από τους κλάδους των βασικών καταναλωτικών ειδών, των ταξιδιών, των ασφαλειών και γενικότερα κλάδων που πλήγησαν από την πανδημία, αλλά και από τις διαταραχές των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Οι επιδόσεις τους μετά την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και η επίδραση στα κέρδη του αυξημένου κόστους παραγωγής και διανομής, μπορεί να κρύβουν πολύ μεγαλύτερες εκπλήξεις στην παρούσα φάση από τις ανακοινώσεις της αγοράς εργασίας.
Aν και το βαρύ πυροβολικό της επίδρασης του αυξημένου κόστους και των προβλημάτων στις προμήθειες και τη διανομή το αναμένουμε στο δεύτερο εξάμηνο, εντούτοις δεν αποκλείονται οι ανοδικές κοστολογικές πιέσεις να έχουν ήδη χτυπήσει την πόρτα κάποιων ομίλων.
Όσο η αγορά βλέπει ότι για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων η αύξηση των πωλήσεων καταφέρνει να αντισταθμίσει την αύξηση του κόστους και να δώσει μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο EBITDA, θα είναι ψύχραιμη απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις που χτυπούν επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Τα «όργανα» θα αρχίσουν το πρώτο τρίμηνο κατά το οποίο όμιλοι σημαντικού μεγέθους δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν αλώβητη την κερδοφορία τους από τις τιμές που καλπάζουν διεθνώς, εξέλιξη που ως ένα σημείο είναι απόρροια των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τα οποία όπως θα δούμε αύριο απέχουν πολύ από το σημείο εξομάλυνσης.
*Αποποίηση Ευθύνης :Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.