Της Ελευθερίας Κούρταλη
Τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργεί η φετινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή ( 31/10-12-11) – COP26 – και η οποία θεωρείται από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία καθώς οι συνέπειες αυτού του φαινομένου είναι περισσότερο ορατές από ποτέ, εντοπίζει σε νέα έκθεσή της η Bank of America.
Όπως σημειώνει η BofA, είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πρόκληση και ευκαιρία της εποχής μας: Αυτή είναι η δεκαετία της δράσης για το κλίμα και η COP26 θα είναι το σημείο καμπής του αγώνα για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Για να επιτευχθεί αυτό, θα απαιτηθεί μετάβαση σε καθαρές τεχνολογίες σε όλους τους τομείς με πρωτοφανή ρυθμό, με την καθοδήγηση των κυβερνήσεων και την προθυμία της κοινωνίας. Αυτή είναι η τελευταία δεκαετία για δράση. Η απόλυτη λειψυδρία είναι πιθανή για 1,8 δισ. ανθρώπους, 100 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν φτώχεια και 800 εκατομμύρια κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως το 2025. Η κλιματική μετανάστευση θα μπορούσε να φτάσει τα 143 εκατομμύρια από τις αναδυόμενες αγορές, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ταυτόχρονα, 5 τρισ. δολάρια ετήσιων επενδύσεων, 2 τρισ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη, 42 εκατ. θέσεις εργασίας στην πράσινη οικονομία και ένας καθαρότερος πλανήτης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια πρωτοφανή παγκόσμια ευκαιρία.
Σε αυτήν τη διάσκεψη, προσθέτει η αμερικανική τράπεζα, η τεχνολογία, η οικονομία και οι αγορές συναντιούνται για να λύσουν μια κρίση 150 τρισ. δολαρίων. Η αναγκαία αύξηση των πηγών χρηματοδότησης στα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ισοδυναμεί με ολόκληρη τη φορολογική βάση των ΗΠΑ, ή 3 φορές τα μέτρα στήριξης που δόθηκαν λόγω COVID-19 αυτή τη δεκαετία. Αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα εάν η τεχνολογία, η οικονομία, οι αγορές και το ESG ενώσουν τις δυνάμεις τους.
Οι εκθετικές μειώσεις κόστους στις τεχνολογίες αιολικής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας και μπαταριών έχουν καταστήσει τις ΑΠΕ τη φθηνότερη μορφή ενέργειας σε περιοχές που παράγουν άνω του 90% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας. Η όρεξη της αγοράς αυξάνεται επίσης. Τα ομόλογα και τα δάνεια αυξήθηκαν σε πάνω από 3 τρισ. δολάρια φέτος, με τα 3 δολάρια σε κάθε 10 δολάρια που επενδύονται στις παγκόσμιες μετοχές να εισρέουν σε ESG assets, τα οποία υποστηρίζουν επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα, καθώς και χρηματοδότηση νέων έργων που απαιτούνται για την περαιτέρω απορρόφηση άνθρακα του πλανήτη μας όπως η πράσινη εξόρυξη και το πράσινο υδρογόνο. Παράλληλα, η χρηματοδότηση των ισολογισμών των κεντρικών και εμπορικών τραπεζών αυξάνεται κατά περίπου 500 δισ. δολάρια ετησίως. Σίγουρα αυτό θα δημιουργήσει πληθωριστικό σοκ έως και 3%, επισημαίνει η BofA, αλλά αυτό θα μπορούσε εν μέρει να απορροφηθεί από την αύξηση του ΑΕΠ της πράσινης οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, ο δυνητικός αντίκτυπος της αδράνειας θα μπορούσε να είναι σημαντικός: 3% του ΑΕΠ θα χάνεται κάθε χρόνο έως το 2030, αγγίζοντας τα 69 τρισ. δολάρια έως το 2100, με το 5,5% της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών (2,3 τρισ. δολάρια) να εξαφανίζεται οριστικά από το re-pricing της κλιματικής πολιτικής, με δυνητικά ακραίο πλήγμα στα εταιρικά κέρδη για ορισμένους τομείς. Ωστόσο, η ανάγκη για επενδύσεις της τάξης των 5 τρισ. δολ. ετησίως στην ενεργειακή μετάβαση, θα δημιουργήσει αναμφίβολα τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες. Αυτό είναι ξεκάθαρα θετικό για τους κλάδους όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, οι βιομηχανίες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα βιομηχανικά αέρια και οι μπαταρίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η BofA εντοπίζει τις 26 μετοχές τις οποίες θα πρέπει να αγοράσει κανείς για να βρεθεί νικητής από την κλιματική αλλαγή και την αναγκαία ενεργειακή μετάβαση, με αφορμή και την Διάσκεψη COP26. Αυτές είναι οι εξής:
* ΑΠΕ: NextEra Energy , Enphase Energy, Vestas, E.ON, EDPR, Acciona Xinyi Solar
* Βιομηχανία: Kingspan, Sika, Norsk Hydro, Generac, WEG, Waste Connections
* Υδρογόνο: Air Liquide, Nippon Sanso, Siemens Energy
* Βιοκαύσιμα: Raizen, Neste
* Ηλεκτρικά οχήματα: CATL, Samsung SDI, SK Innovation, NIO, XPeng, BYD, Lucid
* Ενεργειακή Μετάβαση: Aker Carbon Capture