Της Ελευθερίας Κούρταλη
Διατηρεί την overweight στάση της για τις ελληνικές μετοχές η HSBC καθώς, όπως τονίζει, εκτιμά ότι η ελληνική αγορά θα δεχθεί σημαντική ώθηση από τον συνδυασμό δύο παραγόντων: της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και των φθηνών αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών.
Όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές και οι προοπτικές του κλάδου είναι βασικό σημείο της overweight θέσης που τηρεί συνολικά για την Ελλάδα.
Στο 10,2% η ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο, στο 7,5% στο δ' τρίμηνο
Σε ό,τι αφορά τον παράγοντα "ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας", η HSBC επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά, έχοντας σημειώσει δυναμικό ριμπάουντ στο ΑΕΠ τόσο το α’ όσο και το β’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα να έχει ήδη ξεπεράσει το επίπεδο πριν από την κρίση της πανδημίας. Βεβαίως, το ΑΕΠ της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι σχεδόν 20% χαμηλότερο απ' ό,τι στις αρχές του 2010, προτού οι κρίσεις δημόσιου χρέους εξαφανίσουν το ένα πέμπτο της παραγωγής της χώρας - και η χαμηλότερη βάση θα μπορούσε να έχει βοηθήσει στην ταχύτερη ανάκαμψη. Λαμβάνοντας όμως υπ' όψη την εξάρτηση της ανάπτυξης από τον τουρισμό, ο οποίος ανακάμπτει μεν, αργά δε, το επίτευγμα της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό.
Με την επιφύλαξη ενδεχόμενων νέων αναθεωρήσεων σε προηγούμενα δεδομένα και λόγω ασταθών στοιχείων, όπως τα αποθέματα, η ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται να έχει παραμείνει σταθερή το τρίτο τρίμηνο και να κινηθεί στο ισχυρό 10,2%, δεδομένου ότι ο τουριστικός τομέας έχει αρχίσει να δείχνει ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης.
Τον Ιούλιο, οι εισπράξεις αυξήθηκαν 3,4 φορές πάνω από τα επίπεδα του 2020, φτάνοντας το 61% του επιπέδου του 2019 (ο Ιούνιος ήταν στο 31%). Τον Αύγουστο, η διεθνής επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια ήταν στο 77% του ιστορικά υψηλού επιπέδου, με τα πιο δημοφιλή νησιά να έχουν ακόμη καλύτερες αποδόσεις.
Για το δ' τρίμηνο του 2021 εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορωθεί στο 7,5%. Σε ό,τι αφορά το 2022, στο α' τρίμηνο θα κινηθεί στο 3,8%, στο β' στο 3,1%, στο γ' στο 6,8% και στο δ'΄τρίμηνο στο 6,1%
Πέραν του τουρισμού, τα πράγματα φαίνονται ελπιδοφόρα για την υπόλοιπη οικονομία, επισημαίνει η HSBC. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ESI) επιταχύνθηκε σε υψηλό 18 μηνών τον Αύγουστο (113,0), πριν χαλαρώσει ελαφρώς τον Σεπτέμβριο (σε 109,5), ενώ ο δείκτης μεταποίησης PMI σηματοδότησε τον Αύγουστο την ισχυρότερη επέκταση εδώ και πάνω από 20 χρόνια (59,3) και μειώθηκε ελαφρώς τον Σεπτέμβριο (58,4). Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός παραμένει σχετικά συγκρατημένος (1,2% ετησίως τον Αύγουστο), επομένως δεν θα πρέπει να επηρεάσει πολύ την εγχώρια κατανάλωση.
Η HSBC τονίζει ότι αυτόν τον μήνα αναθεώρησε τη φετινή πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 7,5% (από 4,5%) και μείωσε ελαφρώς την πρόβλεψή της για το επόμενο έτος από 6,0% σε 5,0%. Για το 2023, βλέπει ότι η ανάπτυξη θα εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερη από τη δυναμική της, στο 4,0%, ενισχυμένη από τον τουρισμό και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η βρετανική τράπεζα επαναλαμβάνει πάντως ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας (αντίστοιχα 9,7% και 205,6% του ΑΕΠ το 2020), κορυφώθηκαν λόγω της πανδημίας, και αποτελούν τα σημεία που χρειάζονται προσοχή. Μέχρι στιγμής φέτος, παρά την ισχυρή ανάκαμψη, το έλλειμμα ήταν 2% υψηλότερο από πέρυσι (5,2% του ΑΕΠ τον Ιανουάριο-Ιούνιο, από 3,2%) λόγω των υψηλότερων δαπανών.
Αυτό αντανακλά εν μέρει τα μέτρα ανακούφισης από τις πυρκαγιές (0,3% του ΑΕΠ) και την περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση που ανακοινώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το 2021 η βρετανική τράπεζα αναμένει ότι θα διαμορφωθεί στο 10,5% του ΑΕΠ και το 2022 στο 6,5% και επαναλαμβάνει ότι, εάν παραμείνει μόνιμα υψηλότερο απ' ό,τι πριν από την κρίση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορισμένα μέτρα εξυγίανσης για την επίτευξη των μεταμνημονιακών στόχων.
Γιατί παραμένει overweight στις ελληνικές μετοχές
Με φόντο την ταχεία κυκλική ανάκαμψη, ο συνδυασμός αποτίμησης/κερδών της ελληνικής αγοράς φαίνεται ελκυστικός - με ένα P/E σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των Αναδυόμενων Αγορών, αλλά έναν ταχύτερο ρυθμό αύξησης των κερδών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης P/E των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται στο 10,6x για το 2021 και 9,3x για το 2022.
Η ελληνική αγορά προσφέρει επίσης σχετικά υψηλή μερισματική απόδοση 3,5% για το 2021. Η αύξηση των κερδών τοποθετείται στο 21% φέτος και στο 33,5% για το 2022. Αξίζει να σημειωθεί, όπως τονίζει η HSBC, ότι η απόδοση των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τα περισσότερα ομόλογών υψηλών αποδόσεων, κάτι που αποτελεί ένα επιπλέον πλεονέκτημα για αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.
Από την άποψη της ρευστότητας, σε αντίθεση με ορισμένες άλλες μικρές αγορές, η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα "συνωστισμένο" (crowded) trade. Το μέσο fund αναδυόμενων αγορών έχει ουδέτερη θέση στην Ελλάδα και το βάρος της χώρας στους σχετικούς δείκτες παραμένει σταθερό εδώ και αρκετά χρόνια. H HSBC τονίζει πως το μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον που σημειώνεται για τις ελληνικές μετοχές, υποδηλώνει ότι εάν αναπτυχθεί και υλοποιηθεί το θετικό story, υπάρχουν πολλά περιθώρια για αύξηση ρευστότητας.
Τέλος, όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, σαφώς ένα σημαντικό μέρος του θετικού story της Ελλάδας σχετίζεται με τις τράπεζες - αντιπροσωπεύουν το 35,5% του FTSE Ελλάδας. Εδώ, το P/E είναι 7,0x για το 2021 και 7,1x για το 2022, ενώ ο δείκτης P/B και για τα δύο έτη είναι 0,43x. Η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα οδηγήσουν σε σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση.
Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων, ενώ η οικονομική ανάκαμψη θα επιτρέψει επίσης στην κατανάλωση και στον τουρισμό να ανακάμψουν σημαντικά. "Για όλους αυτούς τους λόγους παραμένουμε overweight στην Ελλάδα", όπως καταλήγει η HSBC.