1 Οκτ 2021

Η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια της στην ενέργεια - Τι να προσέξουν οι επενδυτές | Liberal Markets

Η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια της στην ενέργεια - Τι να προσέξουν οι επενδυτές | Liberal Markets

Η ήττα της Ευρώπης στον ενεργειακό τομέα είναι πασιφανής. Και το γεγονός αυτό μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στην προσπάθεια σταθερής και μακροπρόθεσμης επανόδου της Ευρωπαϊκής οικονομίας στην τροχιά της ανάπτυξης. Δυστυχώς, η Ευρώπη εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από ενεργειακούς παίκτες, που όχι μόνο χειραγωγούν την αγορά προς ίδιον όφελος αλλά έχουν και αντίθετα προς την Ευρώπη, οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Η Ευρώπη με βασική ευθύνη της Γερμανίας είναι εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία. Έτσι, μπροστά στον δύσκολο χειμώνα του 2021 οι χώρες της Ευρώπης βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο αντιμετωπίζοντας ένα πρωτοφανή στυγνό εκβιασμό που αποδεικνύει την αφερεγγυότητα της Ρωσίας, η οποία εξαρτάται σαν οικονομία μόνο από την εξαγωγή των φυσικών της πόρων. Η ευημερία της Ρωσίας δεν βασίζεται σε κάποια σοβαρή παραγωγική δραστηριότητα παρά μόνο στην εκμετάλλευση του υπεδάφους της, προκαλώντας στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας. Οπότε τώρα κερδοσκοπεί εις βάρος της ΕΕ.

Έτσι με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου η Ευρώπη βλέπει ότι το ενεργειακό της οικοσύστημα να υφίσταται κλυδωνισμούς και αναταράξεις. Μάλιστα οι αναταράξεις αυτές δεν θα αφορούν μόνο τα νοικοκυριά ή τη βιομηχανική παραγωγή, αλλά και τις ίδιες τις ενεργειακές εταιρείες.

Η Ευρώπη, εδώ και χρόνια, έχει υποκύψει στο κίνημα των Πράσινων και των Οικολόγων για τη μη επέκταση των προγραμμάτων παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνικούς σταθμούς, πλην της Γαλλίας.

Ακολούθως, στις Βρυξέλλες αναπτύχθηκε όλο το σύστημα της νέας φορολόγησης μέσω των δικαιωμάτων ρύπων, μια κίνηση που συνοδεύτηκε από μεγάλο σκεπτικισμό από την πλευρά της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Διότι όταν απέναντι σου έχεις την ανεξέλεγκτη βιομηχανική παραγωγή χωρών που δεν ακολουθούν περιβαλλοντικούς κανόνες, όπως για παράδειγμα είναι η Κίνα, είναι λάθος να φορολογείς τη δική σου παραγωγή και όχι τα προϊόντα που προέρχονται από ρυπογόνες μονάδες του εξωτερικού.

Επιπλέον, η Ευρώπη βιάστηκε να περάσει στην εποχή της απολιγνιτοποίησης και δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού όσες εισαγωγές ενέργειας πραγματοποιήθηκαν ήταν λιγνιτικής προέλευσης.

Τέλος, η Ευρώπη «πληρώνει» το μη πλήρες άνοιγμα της αγοράς της, στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, γνωστό ως LNG, αμερικανικής προέλευσης, την ίδια στιγμή που το Κατάρ δεν αναμένει να έχει ολοκληρώσει τα έργα διοχέτευσης περισσότερου LNG, πριν από το τέλος του 2025.

Το ζήτημα είναι ότι όλο αυτό το περίπλοκο και πολύπλοκο σκηνικό θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τις μικρές αλλά και τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, που καλούνται από τις κυβερνήσεις να απορροφήσουν τις αυξήσεις των τιμών από τις στρεβλώσεις της αγοράς. Ειδικά όταν ο γενικότερος στόχος της Ε.Ε., το λεγόμενο Green Deal ή Πράσινη Συμφωνία, προβλέπει τον μετασχηματισμό της Ευρώπης στην πρώτη ήπειρο στον κόσμο που θα έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα με καταληκτική ημερομηνία το 2050.

Η προσπάθεια της Ευρώπης να θέσει θέμα ρύπων στις πτήσεις από και προς την Ευρώπη μέσω της επιβολής φόρων στις εκπομπές καυσαερίων είχε προκαλέσει σειρά προβλημάτων με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία. Τότε είχε αναγκαστεί να υπαναχωρήσει περιορίζοντας σημαντικά το φιλόδοξο πρόγραμμά της. Τώρα με την εκ νέου προσπάθεια επιβολής νέων «περιβαλλοντικών» φόρων στα εισαγόμενα προϊόντα, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και από τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποια προσέγγιση να υιοθετήσουν για να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων. Ειδικά σήμερα, που έχουν θέσει σαν στόχο τον επαναπατρισμό μεγάλων παραγωγικών μονάδων.

Είναι σίγουρο ότι η Ευρώπη έχει πυροβολήσει τα πόδια της ακολουθώντας βιαστικούς δρόμους που περισσότερο εδράζονται σε ιδεολογίες και σε ιδεοληψίες παρά στην πραγματικότητα. Η γραφειοκρατία φάνηκε πιο ισχυρή από την πραγματική οικονομία. Είναι επίσης σίγουρο ότι ο ευρωπαϊκός ενεργειακός κλάδος θα έρθει αντιμέτωπος με τριγμούς. Οπότε η επενδυτική κοινότητα πρέπει να ζυγίζει με προσοχή την έκθεση της στις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.