31 Ιαν 2022

A-Quant: Η Fed σφίγγει τη νομισματική πολιτική. Τι θα κάνει η ΕΚΤ;

A-Quant: Η Fed σφίγγει τη νομισματική πολιτική. Τι θα κάνει η ΕΚΤ;

Η συνεδρίαση της Fed για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της, ήταν το σημαντικότερο γεγονός για τις αγορές την περασμένη εβδομάδα. Τον προσεχή Μάρτιο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ, το οποίο είχε δημιουργηθεί ενάντια στις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά μαζί με άλλους παράγοντες είχε προκαλέσει υψηλό πληθωρισμό στη χώρα, τον υψηλότερο τα τελευταία 40 χρόνια.

Επιπλέον, το πιθανότερο είναι πως τον Μάρτιο θα γίνει και αύξηση των επιτοκίων, με τον Jerome Powell να μην αποκλείει η αύξηση αυτή να είναι 50 μονάδες βάσης ή 0.50%. Είναι προφανές πως η Fed οδηγείται σε σφιχτή νομισματική πολιτική, προκειμένου να αντιμετωπίσει καίρια και εγκαίρως τις πληθωριστικές πιέσεις.


Στην Ευρώπη υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές: το πρόγραμμα έκτακτης ενίσχυσης κατά της πανδημίας (ΡΕΡΡ) οδηγείται κι αυτό στη λήξη του τον Μάρτιο αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές για αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη, τα οποία είναι στο 0%.

Η Ευρώπη εξάλλου ταλαιπωρείται ακόμη από την πανδημία, από ενεργειακή κρίση και από γεωπολιτική κρίση αφού τυχόν σύρραξη ΝΑΤΟ/Ουκρανίας με Ρωσία μπορεί να πλήξει καίρια την οικονομία.

Το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά, ειδικότερα μετά την Fed την περασμένη Τετάρτη ενώ το ευρώ και η στερλίνα υπέστησαν απώλειες. Οι αποδόσεις των ομολόγων έμειναν πρακτικά αμετάβλητες, με το αμερικανικό 10ετές να κλείνει την εβδομάδα στο 1.78%. Ο χρυσός κινήθηκε διορθωτικά, το ράλι στο πετρέλαιο συνεχίστηκε ενώ μια μικρή ανάκαμψη είδαμε στο Bitcoin καθώς και στα περισσότερα κρυπτονομίσματα.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι πλήρης σημαντικών οικονομικών ανακοινώσεων και συμβάντων: στην Ευρώπη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός Ιανουαρίου την Τετάρτη και τα επιτόκια/νομισματική πολιτική την Πέμπτη. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνονται το ΑΕΠ και η ανεργία.

Στις ΗΠΑ, ξεχωρίζει η ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας (NFPs) την Παρασκευή. Σημαντικές είναι και οι ανακοινώσεις των επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αυστραλία, του πληθωρισμού στη Γερμανία, των δεικτών ΡΜΙ σε πολλές οικονομίες του κόσμου, των λιανικών πωλήσεων σε ευρωζώνη και Γερμανία και της ανεργίας στον Καναδά. Αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας.

SP500
Ελαφρώς ανοδικά έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,419 μονάδες και κέρδη που προσέγγισαν το 0.80%. Η εβδομάδα είχε ξεκινήσει έντονα πτωτικά αφού είδαμε τιμές για τον δείκτη που προσέγγισαν ακόμη και τις 4,200 μονάδες. Πολλά αποτελέσματα εταιρειών που ανακοινώθηκαν ήταν θετικά όπως π.χ. η Apple που εμφάνισε νέο ρεκόρ πωλήσεων στα iPhone. Υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας πως η παραγωγική αλυσίδα της οικονομίας εξομαλύνεται μετά τις καραντίνες και πως υπάρχουν προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Από μια άλλη σκοπιά πάντως, η σφιχτότερη νομισματική πολιτική από την Fed και οι ενδεχόμενα αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2022, δεν αποκλείεται να πλήξουν τις αγορές μετοχών. Πιθανή άνοδος του δείκτη πάνω από τις 4,500 μονάδες θα δώσει τόνο εξαιρετικής αισιοδοξίας για την περαιτέρω πορεία του αλλά σε τυχόν διορθωτική κίνηση, οι στηρίξεις του δείκτη είναι στις 4,270 μονάδες και στις 4,210 μονάδες.

DAX40
Ελαφρώς καθοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 15,416 μονάδες, με απώλειες κοντά στο 0.30%. Η εβδομάδα είχε έντονη μεταβλητότητα και διόρθωση μέχρι τις 14,828 μονάδες αλλά από την Τρίτη και μετά είδαμε ανάκαμψη σε πρώτη φάση πάνω από τις 15,000 μονάδες και τελικά το κλείσιμο ήταν με οριακές απώλειες. Είναι φανερό πως η ενεργειακή κρίση και η πιθανότητα σύρραξης στην Ουκρανία, έχουν επιφέρει νευρικότητα στους επενδυτές. Οι δείκτες ΡΜΙ στη Γερμανία είχαν θετικό πρόσημο αλλά το ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 1.4%, κάτω από τις προσδοκίες των αγορών. ΟΙ αντιστάσεις για μια πιθανή πορεία του δείκτη προς τις 16,000 μονάδες είναι στις 15,575 και στις 15,840 μονάδες ενώ αν το κλίμα επιδεινωθεί, μια πιθανή νέα απώλεια των 15,000 μονάδων μάλλον θα εντείνει τη νευρικότητα και τις ανησυχίες.

FTSE100
Ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,439 μονάδες και κέρδη πάνω από 0.90%. Μετά το σοκ της Δευτέρας όπου η τιμή έφτασε στις 7,167 μονάδες, ο δείκτης ανέκαμψε και το πρόσημο της εβδομάδας ήταν θετικό. Υπάρχει μια μίνι πολιτική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των κορωνοπάρτυ που φέρεται να έλαβε μέρος ο Boris Johnson αλλά προς το παρόν διατηρεί τη θέση του χωρίς μεγάλες παρενέργειες. Αναμένεται με ενδιαφέρον η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική την προσεχή Πέμπτη. Ο δείκτης είναι πολύ κοντά στα υψηλά δύο ετών στις 7,576 μονάδες και υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία προσέγγισης αυτών των επιπέδων αλλά αν οι εξελίξεις πυροδοτήσουν διόρθωση, κρίσιμα επίπεδα είναι τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας.

Χρυσός
Ισχυρά πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,791 και απώλειες που ξεπέρασαν το 2.40%. Οι κινήσεις της Fed με σφιχτότερη νομισματική πολιτική και πιθανές ανόδους των επιτοκίων, πλήττουν τον χρυσό γιατί αυτό συμβαίνει προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Ας μην ξεχνάμε πως λόγω της φύσης του ο χρυσός δεν πληθωρίζεται και συνεπώς αποτελεί επενδυτική επιλογή όταν ο πληθωρισμός καλπάζει. Βασική αιτία της διόρθωσης είναι σαφώς και η άνοδος του δολαρίου μιας και ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια. Οι τιμές εδώ και 3 μήνες περίπου κινούνται πρακτικά μέσα στο κανάλι $1,750 και $1,850 με εβδομάδες μικρών ανόδων και απότομων πτώσεων. Το πιθανότερο σενάριο συνηγορεί πως ο χρυσός θα συνεχίσει να κινείται σε αυτά τα επίπεδα μέχρι να βρει "καύσιμα" εξόδου από την πλάγια κίνηση.

Πετρέλαιο
Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο (η 6η κατά σειρά) με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $87.28, έχοντας κέρδη της τάξης του 2.90%. Οι ανησυχίες περί πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία τροφοδοτούν την άνοδο των τιμών αφού ακόμη η ένταση είναι σε υψηλά επίπεδα, με τον γερουσιαστή Bob Menendez να δηλώνει πως οι ΗΠΑ θα προβούν στην επιβολή κυρώσεων προς τη Ρωσία. Ο ΟΠΕΚ απ΄ότι φαίνεται θα διατηρήσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις στην παραγωγή θεωρώντας πως η ζήτηση δεν θα πληγεί άλλο από την πανδημία αλλά όλα θα κριθούν στη συνάντηση την προσεχή Τετάρτη. Η άνοδος αν συνεχιστεί, θα μπορούσε να προκαλέσει τιμές ακόμη και στα $90 ενώ σε περίπτωση εκτόνωσης της ουκρανικής κρίσης, μάλλον θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών.

EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)
Έντονα πτωτικά έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το EURUSD ανοίγοντας στο 1.1342 και κλείνοντας στο 1.1148. Το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά μετά την συνεδρίαση της Fed, όπως είδαμε και παραπάνω και έφτασε στην υψηλότερη τιμή του από τον Ιούλιο του 2020. Η σφιχτή νομισματική πολιτική της Fed, οι πιθανές άνοδοι των επιτοκίων μέσα στο έτος αλλά και τα θετικά αποτελέσματα της αμερικανικής οικονομίας, τροφοδότησαν αυτό το ράλι. Το αμερικανικό ΑΕΠ ανέκαμψε εντυπωσιακά το 4ο τρίμηνο του 2021 κατά 6.9%. Στην Ευρώπη υπάρχει νευρικότητα λόγω των γεγονότων της Ουκρανίας, με τους δείκτες ΡΜΙ να ανακοινώνονται κάτω από τις προσδοκίες και το οικονομικό κλίμα μαζί με το επενδυτικό συναίσθημα να είναι επίσης κάτω από τις προσδοκίες. Δεν είναι λίγοι πια οι αναλυτές που βλέπουν το σενάριο για τιμές κοντά στο 1.10, αρκετά πιθανό.

GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)
Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.3549 και έκλεισε στο 1.3395. Η μεγάλη ενίσχυση του δολαρίου κυριάρχησε στην ισοτιμία παρότι υπάρχουν προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Οι δείκτες ΡΜΙ ανακοινώθηκαν κάτω του αναμενομένου και αυτές ήταν οι μοναδικές σημαντικές ανακοινώσεις για τη χώρα την περασμένη εβδομάδα. Το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης ταλανίζεται από πολιτική κρίση και μια πιθανή παραίτηση του Boris Johnson μάλλον θα πλήξει τη στερλίνα. Αν υπάρξει καθοδική διάσπαση του 1.3350 μπορεί να δούμε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, ειδικά αν το δολάριο συνεχίσει να ενισχύεται.

USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)
Ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το USDJPY που άνοιξε στο 113.65 και έκλεισε στο 115.22. Το ισχυρό δολάριο ήταν ικανό να αποσβέσει το μίνι διορθωτικό ράλι των δύο προηγουμένων εβδομάδων και να επαναφέρει την ισοτιμία πάνω από το 115. Οι αποδόσεις των ομολόγων έμειναν πρακτικά αμετάβλητες και έτσι αυτός ήταν μάλλον ένας ουδέτερος παράγοντας αλλά ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία που ανακοινώθηκε στο 0.5%, κάτω από τις προσδοκίες των αγορών, αφήνει περιθώρια στην Τράπεζα της Ιαπωνίας να συνεχίσει την χαλαρή νομισματική πολιτική και το γεγονός αυτό εξασθενεί το γιεν. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, με απογοητευτικά αποτελέσματα. Αν αυτή η εικόνα συνεχιστεί, μπορεί να δούμε να απειλούνται τα υψηλά πέντε ετών, πάνω από το 116.35.

EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)
Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 128.89 και έκλεισε στο 128.46. Το ευρώ ήταν αδύναμο αλλά το γιεν φαίνεται πως είχε περισσότερους λόγους αδυναμίας μιας και ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ιαπωνία, μάλλον δε θα σπρώξει την Τράπεζα της Ιαπωνίας σε σφιχτή νομισματική πολιτική. Πολλές οι σημαντικές ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα, είναι ικανές να αυξήσουν τη μεταβλητότητα και ένα πιθανό κλίμα αποφυγής ρίσκου μπορεί να ωθήσει την ισοτιμία χαμηλότερα, προς την σημαντική στήριξη του 127.38.

EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)
Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8366 και έκλεισε στο 0.8319. Μετά από το μικρό ανοδικό διάλειμμα, η ισοτιμία επανήλθε στη σταθερή πτωτική της πορεία που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου. Με δεδομένο πως η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια ενώ κάτι τέτοιο προς το παρόν δε διαφαίνεται στην ευρωζώνη, μπορεί να δούμε την πτώση να συνεχίζεται αν και χρειάζεται προσοχή γιατί η περιοχή τιμών του 0.8275 είναι χαμηλό πολλών ετών και θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανοδικές αντιδράσεις.

USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)
Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.2578 και έκλεισε στο 1.2766. Το ισχυρό αμερικανικό δολάριο για ακόμη μια φορά, μπόρεσε να υπερνικήσει την συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου που παραδοσιακά ευνοεί το δολάριο Καναδά μιας και το πετρέλαιο είναι το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας. Η Τράπεζα του Καναδά κράτησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο 0.25% ενώ στο Policy Report δε διαφανήκαν συνθήκες σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής. Η συνεχιζόμενη αύξηση του δολαρίου ΗΠΑ, μπορεί δυνητικά να ωθήσει την ισοτιμία προς το 1.30 αλλά αν το πετρέλαιο συνεχίσει να ανεβαίνει και το καναδικό νόμισμα ενισχυθεί, δεν αποκλείονται διορθώσεις προς το 1.25.

USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)
Έντονα ανοδική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9115 και το κλείσιμο στο 0.9310. Ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από το περασμένο καλοκαίρι, αποτυπώνοντας την ορμή και τη δύναμη του δολαρίου της περασμένης εβδομάδας. Η Ελβετία δεν είχε καλά αποτελέσματα, με τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και το εμπορικό ισοζύγιο να υποχωρούν σημαντικά. Αυτή η άνοδος ήταν αρκετή για να εξισορροπήσει όλη την καθοδική κίνηση που είχε ξεκινήσει από τα τέλη Νοεμβρίου και να δώσει νέα ορμή στην ισοτιμία και έτσι η αντίσταση στο 0.9375 θα μπορούσε να απειληθεί. Υπάρχουν πάντως και οι παράγοντες του χρυσού και των αποδόσεων των ομολόγων (παράγοντες ισχυρά συσχετισμένοι με το ελβετικό φράγκο) που θα μπορούσαν να επιφέρουν διορθώσεις.

AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)
Ισχυρά πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD το οποίο άνοιξε στο 0.7173 και έκλεισε στο 0.6991. Το ισχυρό αμερικανικό νόμισμα προκάλεσε εβδομαδιαία πτώση που είχαμε να δούμε από το καλοκαίρι με αποτέλεσμα την απώλεια της τιμής – ορόσημο του 0.70. Ο πληθωρισμός στην Αυστραλία όμως ανακοινώθηκε στο 3.5% (έναντι προσδοκιών για 3.2%) και αυτό φαίνεται να ωθεί την Τράπεζα της Αυστραλίας σε μέτρα ανάσχεσής του και σφιχτότερη νομισματική πολιτική. Αν το σενάριο αυτό επικρατήσει, θα δούμε ανοδικές αντιδράσεις για το AUDUSD. Αντιθέτως, αν η Fed αποδειχθεί περισσότερο hawkish (πιο σφιχτή νομισματική πολιτική και υψηλότερα επιτόκια) τότε η πτώση θα συνεχιστεί.

Bitcoin
Μικρή ανοδική αντίδραση είδαμε προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $37,942 και κέρδη κοντά στο 4.50%. Υπήρξε πρόταση από την κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να απαγορευτούν τα κρυπτονομίσματα στη χώρα αλλά γρήγορα αυτά τα νέα ξεπεράστηκαν και είδαμε ανοδικές κινήσεις. Μένει να δούμε αν αυτή η αντίδραση ήταν περισσότερο τεχνικού τύπου και συνεπώς η πτώση θα συνεχιστεί. Αν η ανοδική αντίδραση επεκταθεί πρέπει να υπάρξει ανοδική διάσπαση πάνω από τα $39,000 δολάρια για να παγιωθεί αλλά αν το επενδυτικό συναίσθημα αποφυγής ρίσκου επικρατήσει και συνδυαστεί με άλλους παράγοντες (άνοδο του χρυσού, άνοδο των επιτοκίων, άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων κλπ), ίσως το Bitcoin επανέλθει στο πτωτικό του κανάλι.


H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.