Της Ελένης Μπότα
"Πεδίον λαμπρής δόξης" γνωρίζει τα τελευταία χρόνια το Θριάσιο, όπου η ζήτηση "εκτοξεύθηκε" με την κατασκευή της Αττικής Οδού, καθώς διευκολύνθηκε σημαντικά η πρόσβαση στην περιοχή, περισσότερο από κάθε άλλο σημείο του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Επίσης η ευρύτερη περιοχή ωφελείται από τον συνδυασμό της εύκολης σύνδεσης με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, τη Λ. ΝΑΤΟ και το λοιπό Εθνικό οδικό δίκτυο.
Εξέλιξη κομβικής σημασίας για τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής αποτέλεσε η έγκριση ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου στον Ασπρόπυργο. Οι διαδικασίες δημιουργίας του επιχειρηματικού πάρκου άνοιξαν με την υπογραφή Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων τον Ιούλιο του 2019.
Ειδικότερα, με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, εγκρίθηκε η ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου, επιφάνειας 2.061,82 στρέμματα περίπου.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το προς ανάπτυξη Επιχειρηματικό Πάρκο συνάδει με τις κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού εθνικού επιπέδου για τη βιομηχανία, ο οποίος αναγνωρίζει την περιοχή της Δυτικής Αττικής ως το ισχυρότερο στοιχείο της βάσης της μεταποίησης της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας, επισημαίνει την ενίσχυση του ρόλου του Θριασίου πεδίου και υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη οργάνωσης των υφιστάμενων συγκεντρώσεων.
Σήμερα η βιομηχανική ζώνη του Θριασίου χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό βιομηχανιών και βιοτεχνιών, τοποθετημένων κατά μήκος και εκατέρωθεν της Λεωφόρου ΝΑΤΟ και της Αττικής Οδού, ενώ η ζήτηση που καταγράφεται για την αγορά οικοπέδων στην περιοχή είναι υψηλή.
Eίναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, από τις περιοχές που συγκεντρώνουν την μερίδα του λέοντος στις νέες αναπτύξεις, πρώτη έρχεται το Θριάσιο Πεδίο σε αντίθεση με την Ελευσίνα και την Μεταμόρφωση που η πλειοψηφία του κτιριακού αποθέματος είναι αρκετά παλαιά.
Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς real estate σήμερα, κάθε νέος χώρος logistics επιφανείας πάνω από 20.000 τ.μ. μπορεί να μισθωθεί άμεσα καθώς υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση και ανύπαρκτη προσφορά.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το Θριάσιο συγκεντρώνει το 68% της ζήτησης για μισθωμένους χώρους logistics, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι κατά το 2020 προστέθηκαν νέοι χώροι 100.000 τ.μ., ενώ πρόκειται να εγκατασταθούν άλλα 100.000 τ.μ. χώρων αποθήκευσης.
Σήμερα οι αποθηκευτικοί χώροι στο Θριάσιο, προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις ελληνικών και ξένων ομίλων, ενώ όσον αφορά τις τιμές, το κόστος αγοράς εκτάσεων στην περιοχή διπλασιάστηκε την τελευταία διετία και πλέον κινείται κοντά στα 120 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από περίπου 60 ευρώ ανά τ.μ. που ήταν πριν από μερικά χρόνια.
Ήδη η Prodea αυτή την περίοδο ολοκληρώνει την κατασκευή δύο νέων κτιρίων στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για ακίνητα συνολικής επιφάνειας 23.800 τ.μ., με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ έχει επενδυτικό πρόγραμμα 50 εκατ. Ευρώ που αφορά τον τομέα των logistics.
Eπίσης η Briq Properties ολοκληρώνει στον Ασπρόπυργο την κατασκευή logistics επιφάνειας 20.276 τ.μ., η οποία πρόκειται να μισθωθεί από την Infoquest Technologies. Η εισηγμένη έχει αποκτήσει συνολική έκταση άνω των 100 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, όπου αναμένεται να αναπτύξει επιπλέον 20.000 τ.μ. αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.
Στην ανάπτυξη logistics επιφάνειας 22.000 τ.μ., η οποία θα αναπτυχθεί στην περιοχή του Ασπροπύργου, προχωρά η Trastor, ενώ μία ακόμη αποθήκη στην περιοχή του Ασπροπύργου απέκτησε η Premia η οποία συνεχίζει να επενδύει σε ποιοτικά ακίνητα στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας.