Τι θα αποφασίσει, άραγε, σήμερα η αμερικανική Γερουσία για τον Nord Stream 2; Το μόνο σίγουρο, μέχρι στιγμής, είναι ότι η συζήτηση και ψηφοφορία (κατά τις 10 το βράδυ, ώρα Ελλάδας) για το νομοσχέδιο που έχει παρουσιάσει ο Ρεπουμπλικάνος Τομ Κρουζ έχει σημάνει συναγερμό, τόσο στα δύο μεγάλα κόμματα όσο και στον Λευκό Οίκο.
Η αιτία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η πρόταση Κρουζ, εφόσον εγκριθεί – κάτι για το οποίο απαιτούνται 60 σε σύνολο 100 ψήφων – θα οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος όσων εμπλέκονται στην κατασκευή και λειτουργία του επίμαχου αγωγού. Κι αυτό, με τη σειρά του, είναι πολύ πιθανό να αναστείλει επ’ αόριστον την έναρξη λειτουργίας του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς ήδη είναι έτοιμος και σχεδόν γεμάτος με αέριο, το οποίο έχει προορισμό την Γερμανία.
«Μην τον μπλέκετε με την Ουκρανία»
Όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, λοιπόν, η ανησυχία στο Βερολίνο είναι μεγάλη. Αποτυπώνεται δε γλαφυρά στην έκκληση που απηύθυνε η υπουργός Άμυνας της χώρας και στέλεχος του SPD, Κριστίνε Λάμπρεχτ: «Δεν θα πρέπει να εμπλέξουμε (τον Nord Stream 2) σε αυτή τη διαμάχη», είπε, αναφερόμενη στο «παζάρι» γύρω από την Ουκρανία που βρίσκεται σε εξέλιξη, κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία.
«Είναι ανάγκη να επιλύσουμε αυτή τη διαμάχη και πρέπει να το κάνουμε με διάλογο. Αυτή είναι η ευκαιρία την οποία έχουμε τη συγκεκριμένη στιγμή και θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε, αντί να κάνουμε σύνδεση με έργα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με αυτή τη διαμάχη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δεν χωράει αμφιβολία, άλλωστε, ότι η Γερμανία γνωρίζει τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει για την ίδια και για την οικονομία της μια πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και το – δεδομένο, σε αυτή την περίπτωση – μπλοκάρισμα του αγωγού. Πολύ περισσότερο καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν συνολικές επιπτώσεις στον εφοδιασμό της με αέριο από τη Ρωσία (τον βασικό της προμηθευτή).
«Εκτροχιασμός» της γερμανικής οικονομίας
Εφόσον το κακό σενάριο δεν αποτραπεί, το Βερολίνο θα έχει τεράστιο και πολύπλευρο κόστος – όχι μόνο (γεω)πολιτικό, αλλά και οικονομικό. Αφενός, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα βρεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μιας και το αέριο αποτελεί βασικό συστατικό του ενεργειακού «χαρτοφυλακίου» της χώρας.
Αφετέρου, οι στόχοι για την όσο το δυνατόν ταχύτερη μετάβαση στην «πράσινη εποχή» θα κινδυνεύσουν να τιναχτούν στον αέρα, καθώς αυτή βασίζεται επίσης στο αέριο – σε αντίθεση με τη Γαλλία, η οποία έχει προκρίνει την πυρηνική ενέργεια και θα αποκτήσει σαφές πλεονέκτημα.
Αυτός είναι και ο λόγος που η νέα γερμανική κυβέρνηση και προσωπικά ο Όλαφ Σολτς, παρά τις ενστάσεις των συγκυβερνώντων Πρασίνων, έχει κινητοποιήσει «λυτούς και δεμένους» για να αποφύγει μια δυσάρεστη… έκπληξη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι διατεθειμένη να βοηθήσει, τιμώντας τη συμφωνία που είχε υπογράψει, το καλοκαίρι του 2021, ο πρόεδρος με την τέως καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Ο Μπάιντεν βοηθά…
Έτσι, οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως η ηγεσία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να αποτρέψει ανεπιθύμητες «διαρροές» υπέρ του νομοσχεδίου Κρουζ. Παράλληλα, έχει φροντίσει ώστε να παρουσιάσει – χθες το βράδυ, μέσω του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ – το δικό της «εναλλακτικό» νομοσχέδιο, που επίσης προβλέπει κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και του Nord Stream 2, όχι όμως… προκαταβολικά και με στόχο αυτός να μην λειτουργήσει σε κάθε περίπτωση.
Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, είναι φανερό ότι όλα εξαρτώνται από την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Εκεί όπου η απόσταση ανάμεσα στην ειρήνη και τον πόλεμο μοιάζει να είναι εξαιρετικά μικρή…