27 Ιαν 2022

SocGen: Οι 14 ευρωπαϊκές εταιρείες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία – Ο...

SocGen: Οι 14 ευρωπαϊκές εταιρείες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία – Ο...

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία, θα έχουν αναπόφευκτα αντίκτυπο τόσο στις αγορές μετοχών όσο και στα εμπορεύματα, όπως σημειώνει η Société Générale, με τους φόβους για στρατιωτική εισβολή από την Ρωσία να είναι πλέον σημαντικοί.  


Βραχυπρόθεσμα, οποιαδήποτε ένταση μεταξύ του ΝΑΤΟ και μιας από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο είναι προφανώς πηγή σημαντικής ανησυχίας και ωθεί το ασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) για τις παγκόσμιες μετοχές, υψηλότερα. Η γαλλική τράπεζα πιστεύει ότι ο άμεσος αντίκτυπος της κλιμάκωσης της έντασης, συμπεριλαμβανομένων των "τεράστιων" κυρώσεων στη Ρωσία, θα είναι υπαρκτός αλλά περιορισμένος σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. 

Όπως σημειώνει, μόνο ένας περιορισμένος αριθμός ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν σημαντική έκθεση στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές μετοχών της SocGen εξέτασαν όλες τις εισηγμένες στην Ευρώπη που καλύπτει η γαλλική τράπεζα, και εντόπισαν 14 ευρωπαϊκές εταιρείες που παράγουν περισσότερο από το 5% των κερδών τους από τη Ρωσία. Ωστόσο, δυνητικά ο έμμεσος αντίκτυπος μπορεί να είναι πιο σημαντικός μέσω των εμπορευμάτων, καθώς η Ρωσία είναι βασικός παγκόσμιος εξαγωγέας ενέργειας, ορισμένων βασικών μετάλλων, όπως το αλουμίνιο, και ορισμένων αγροτικών προϊόντων, όπως το σιτάρι, τη στιγμή που κατά την τρέχουσα περίοδο που οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων και ο πληθωρισμός είναι ήδη υψηλά και οι κεντρικές τράπεζες έχουν μόλις γίνει επιθετικές.

Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες και το ποσοστό τον κερδών τους που προέρχονται από τη Ρωσία είναι οι εξής (μεταξύ των οποίων και η Coca-Cola Hellenic): Raiffeisen Bank (37%), Technip Energies (25%), BP (20%), Fortum (20%), Renault (11%), Henkel (8%), Coca-Cola Hellenic (7%), Buzzi Unicem (7-8%), Carlsberg (6-8%), Danone ( 6%), BASF (,5%), Reckitt Benckiser (5%), Alstom (5%) και TotalEnergies (κατέχει το 20% της Novatek, συν LNG στη Ρωσία)

Πιθανές επιπτώσεις στα εμπορεύματα 

Τα εμπορεύματα πιθανότατα θα καταγράψουν ράλι σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των εντάσεων καθώς θα επηρεαζόταν η προσφορά. Συγκεκριμένα, η έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2 θα ήταν εξαιρετικά απίθανη, κατά την άποψη της SocGen, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά bullish για τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, αλλά οποιαδήποτε αύξηση της ζήτησης για LNG θα "ανέβαζε" τις παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου. 

Η γαλλική τράπεζα πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου είναι πιθανό να επανέλθουν και να ξεπεράσουν τα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου σε ένα τέτοιο σενάριο. Επιπλέον, οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό του πετρελαϊκού τομέα της Ρωσίας θα ωθούσαν επίσης τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, τη στιγμή που ήδη έχουν αυξηθεί λόγω της προοπτικής για στρατιωτική δράση.

Η SocGen πιστεύει οι κυρώσεις τύπου Ιράν στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας φαίνονται κάπως απίθανες, δεδομένης της τεράστιας επιρροής της Ρωσίας στην αγορά και της τρέχουσας πολιτικής ευαισθησίας των ΗΠΑ στις τιμές της βενζίνης. Στη χειρότερη περίπτωση, μία στρατιωτική εισβολή θα μπορούσε να επηρεάσει τις ροές του αγωγού Southern Druzhba μέσω της Ουκρανίας  κατά 0,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά η εξαγωγική ικανότητα σε εναλλακτικά λιμάνια και άλλους αγωγούς θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει μια αξιοπρεπή αντιστάθμιση. Η γαλλική τράπεζα θεωρεί ότι η Ρωσία είναι απίθανο να διακόψει τις ροές αργού στην Ευρώπη. Ωστόσο, τα ασφάλιστρα γεωπολιτικού κινδύνου θα αυξηθούν πιθανότατα στις αγορές πετρελαίου.

Τα μέταλλα και οι αγροτικές καλλιέργειες θα επηρεαστούν επίσης. Η Ρωσία είναι ένας κρίσιμος προμηθευτής αλουμινίου (ο ρώσος παραγωγός Rusal αντιπροσωπεύει το 6% των παγκόσμιων προμηθειών) και όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις το 2018, οι τιμές του αλουμινίου αυξήθηκαν κατά 20%. Οι ροές νικελίου θα ήταν επίσης σε σημαντικό κίνδυνο και ολόκληρο το καλάθι των βασικών μετάλλων θα σημειώσει σημαντικό ράλι καθώς η Ρωσία κατέχει επίσης το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων χαλκού. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα περιόριζε την παραγωγή εκτός Ρωσίας και η τήξη θα καταστεί αντιοικονομική.

Στις γεωργικές αγορές, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι βασικοί προμηθευτές σίτου. Τον περασμένο Νοέμβριο, οι τιμές του σιταριού ήταν ήδη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012. 

Τέλος, ο χρυσός θα δεχόταν σημαντικές ανοδικές πιέσεις σε μια τέτοια κρίση και το παλλάδιο θα εκτοξευόταν καθώς η Ρωσία παράγει το 43% των παγκόσμιων εξορυκτικών προμηθειών παλλαδίου.