Της Ελευθερίας Κούρταλη
Πάνω από το 2% κινείται πλέον η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου και στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών σχεδόν, έχοντας μάλιστα υπερδιπλασιαστεί και εκτοξευθεί κατά 140% σε σχέση με τα επίπεδα των αρχών του 2021 όταν η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές με νέο 10ετές και με απόδοση κοντά στο 0,8%, ενώ το spread έχει διευρυνθεί στις 186 μονάδες βάσεις.
Εν τω μεταξύ, σε υψηλά τριετίας και σε θετικό έδαφος (0,17%) κινούνται οι αποδόσεις του γερμανικού 10ετούς, ενώ όλα τα yields των γερμανικών ομολόγων από την 5ετία και κάτω έχουν γυρίσει στα θετικά, με το 5ετές ειδικότερα να επιστρέφει στα θετικά για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.
Επιπλέον, κανένα 10ετές κρατικό ομόλογο διεθνώς δεν έχει θετικές αποδόσεις πλέον, τη στιγμή που στα τέλη του 2020 2021, τα 2/3 των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη είχαν αρνητικές αποδόσεις, ενώ το καλάθι των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις διεθνώς είχε μειωθεί στα 7,5 τρισ. δολ. περίπου, και σε πολύ λιγότερα από τα μισά των 18,4 τρισ. δολ. που είχαν παρατηρηθεί στα τέλη του 2020, και στα ίδια επίπεδα με το 2018.
Τα παραπάνω είναι τα "αποτελέσματα" της στροφής της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών προς την ομαλοποίηση, αναγκαστικά λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού, με την Τράπεζα της Αγγλίας να έχει γυρίσει στην "επίθεση" ήδη από τον Δεκέμβριο έχοντας αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια, και την Fed να έχει σηματοδοτήσει την εκκίνηση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της από τον προσεχή Μάρτιο. Η εποχή του πολύ φθηνού χρήματος, που δημιούργησε η πολιτική απάντηση στην πανδημία, ανήκει ξεκάθαρα πλέον στο παρελθόν, με τους επενδυτές να πρέπει πλέον να σταθμίσουν τη στρατηγική τους και να προσαρμόσουν τα "στοιχήματά" τους στο νέο περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων. Και αυτό κάνουν, στέλνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε επίπεδα που ουσιαστικά σβήνουν σιγά-σιγά όλα τα οφέλη των μέτρων στήριξης έναντι της πανδημίας.
Η Morgan Stanley σημείωσε ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν τώρα "τη μεγαλύτερη ποσοτική σύσφιξη στην ιστορία" από τον Μάιο και μετά, με τους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών του G4 να συρρικνώνονται κατά 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους 12 μήνες. "Προβλέπουμε ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα συρρικνωθεί πιο γρήγορα από αυτόν της Fed από τον Μάιο του 2022 έως τον Μάιο του 2023", όπως σημειώνει η Morgan Stanley.
Η ΕΚΤ είναι σαφώς πιο πίσω σχέση με αυτές τις κεντρικές τράπεζες με την Λαγκάρντ χθες να λέει με έντονο τόνο πως η σύγκριση με την Fed πρέπει επιτέλους να σταματήσει, εξηγώντας πως τόσο σε σχέση με τις ΗΠΑ όσο και με το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οικονομικά δεδομένα στην ευρωζώνη είναι εντελώς διαφορετικά.
Ωστόσο, αν και η δήλωση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ χθες παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη από τον Δεκέμβριο, η Λαγκάρντ υιοθέτησε έναν δραματικά πιο επιθετικό τόνο στη συνέντευξη Τύπου, δείχνοντας πως τα "γεράκια" της ΕΚΤ έχουν κάνει τη… δουλειά τους και έχει μπει πλέον στο τραπέζι η ταχύτερη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που φυσικά οδηγεί στις αυξήσεις επιτοκίων. Δεν είναι τυχαίο πως μεγάλες επενδυτικές τράπεζες με μπαράζ εκθέσεών τους από χθες - μεταξύ των οποίων οι Deutsche Bank, BofA, Citigroup, Capital Economics, ING - αλλάξαν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ μετά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου της Λαγκάρντ, τονίζοντας την αλλαγή του τόνου της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, από τον ήπιο που υιοθετούσε έως τον Δεκέμβριο σε ένα σαφώς πιο επιθετικό, ενώ απέφυγε αρκετές φορές να επαναλάβει την φράση του Δεκεμβρίου ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων φέτος είναι "πολύ απίθανες".
Τα συμπεράσματα των δηλώσεων της Λαγκάρντ αποτέλεσαν το κερασάκι στην τούρτα για τις αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνης, οι οποίες έχουν εδώ και καιρό πάρει την ανηφόρα λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής διεθνώς. Η επικεφαλής της ΕΚΤ χθες προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστική για την άνοδο που έχουν σημειώσει τα yields στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ τα παρακολουθεί, ωστόσο το γεγονός ότι τα spreads δεν έχουν διευρυνθεί σημαντικά, αποτελεί ένα θετικό σημάδι. "Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι θα αλλάξει αυτή η εικόνα. Ωστόσο εάν αλλάξει, προφανώς θα ανταποκριθούμε και έχουμε όλα τα εργαλεία, όλα τα μέσα και την επαρκή ευελιξία να το κάνουμε, εάν δικαιολογείται", τόνισε χαρακτηριστικά.
Το γεγονός ωστόσο παραμένει πως μπορεί τα spreads να μην έχουν αυξηθεί τόσο επιθετικά όσο τα yields, αν και για αρκετές χώρες αγγίζουν τα υψηλά 2ετίας, τα κόστη δανεισμού όμως έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο. Και το ερώτημα είναι εάν οι χώρες είναι… διπλάσια πιο ισχυρές από ό,τι ήταν πριν 12 μήνες για να ανταπεξέλθουν, τη στιγμή που και φέτος η παρουσία τους στις αγορές με εκδόσεις ομολόγων θα είναι αρκετά έντονη, με λιγότερη μάλιστα στήριξη από τις αγορές της ΕΚΤ...
FacebookTwitterLinkedIn