8 Φεβ 2022

Γιατί τα hedge funds σορτάρουν τις μετοχές πράσινης ενέργειας

Γιατί τα hedge funds σορτάρουν τις μετοχές πράσινης ενέργειας

Του Laurence Fletcher

Τα hedge funds ανεβάζουν τα στοιχήματά τους έναντι των μετοχών βιώσιμης ενέργειας, εκτιμώντας ότι καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, οι επενδυτές θα είναι λιγότερο επιεικείς με τις εταιρείες με ισχυρά περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια αλλά αδύναμα κέρδη.

Οι μετοχές «βιωσιμότητας» έχουν προσελκύσει εισροές δισεκατομμυρίων δολαρίων από ηθικά σκεπτόμενους επενδυτές τα τελευταία χρόνια, ανεβάζοντας τις αποτιμήσεις ορισμένων μετοχών σε εντυπωσιακά επίπεδα.

Ήδη, ορισμένες από αυτές τις μετοχές έχουν αρχίσει να υποχωρούν, καθώς η Fed ετοιμάζεται να αρχίσει να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα νομισματικής τόνωσης που εισήγαγε την περίοδο της πανδημίας - μια διαδικασία που οδηγεί χαμηλότερα πολλά στοιχεία ενεργητικού υψηλής ανάπτυξης, ειδικά στον τεχνολογικό τομέα. Αλλά οι αμφισβητίες λένε ότι οι πράσινες μετοχές έχουν περιθώρια να πέσουν πολύ περισσότερο.

«Σε μια bear market, η αποτίμηση μιας εταιρείας δεν μπορεί να είναι 60 φορές τα κέρδη μόνο και μόνο επειδή κάνει κάτι ηθικά σωστό», δήλωσε ο Μπάρι Νόρις, επικεφαλής επενδύσεων στην Argonaut Capital. «Οι άνθρωποι θα είναι λίγο πιο σκληροί σε αυτό το ζήτημα». Ο Νόρις σορτάρει μια σειρά από μετοχές αιολικής ενέργειας και πρόσφατα αύξησε το στοίχημά του ενάντια στη δανέζικη εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Vestas Wind Systems.

Την Τετάρτη, η εταιρεία ανακοίνωσε χαμηλότερο από το προβλεπόμενο περιθώριο κέρδους και είπε ότι τα προβλήματα από τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο του έτους, έχοντας προειδοποιήσει τον Νοέμβριο για ένα «ένα όλο και πιο απαιτητικό παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Οι μετοχές εκτινάχθηκαν από 130 κορώνες στις αρχές του 2020 σε λίγο πάνω από 300 κορώνες πριν από έναν χρόνο. Έκτοτε έχουν υποχωρήσει, αν και την Τετάρτη ήταν 5% υψηλότερα, στις 175 κορώνες. Ο Νόρις πιστεύει ότι η Vestas, με συρρικνωμένα περιθώρια, είναι τώρα «πιο ακριβή από ποτέ».

Οι μετοχές σε πράσινες εταιρείες δεν είναι οι μόνες που τελούν υπό διαπραγμάτευση με αυξημένες αποτιμήσεις. Η Tesla, η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αποτιμάται 92 φορές τα κέρδη της, ενώ η Nvidia, μια άλλη δημοφιλής μετοχή τα τελευταία χρόνια, 43 φορές τα κέρδη.

Η γερμανική Nordex έχει επίσης βρεθεί στο στόχαστρο των short sellers, με τα στοιχήματα ενάντια στον κατασκευαστή ανεμογεννητριών να εκτοξεύονται από 0,79% των μετοχών της πριν από ένα χρόνο σε περισσότερο από 7 %, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Breakout Point. Αυτό την καθιστά μία από τις περισσότερο σορταρισμένες μετοχές στην Ευρώπη με βάση τις γνωστοποιημένες θέσεις σορτ.
Μεταξύ των hedge funds που στοιχηματίζουν εναντίον της είναι η Millennium Management με ενεργητικό $52 δισ., η AKO Capital και η Gladstone Capital Management.

Είναι μια ριψοκίνδυνη στρατηγική. Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων για τον περιορισμό της παγκόσμιας ενεργειακής εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα υποδηλώνουν ότι θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση για εταιρείες του κλάδου. Ένα στέλεχος είπε στους Financial Times ότι το fund τους «δεν θα αγγίξει» στοιχήματα εναντίον τέτοιων μετοχών λόγω των όλο και πιο ευνοϊκών κανονισμών και του όγκου των χρημάτων που εισρέουν στον κλάδο.

Ωστόσο, hedge funds στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αγοράζουν τις χαμηλής αποτίμησης μετοχές εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις οποίες εγκαταλείπουν οι επενδυτές, καθώς επικεντρώνονται σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διοικητικά ζητήματα (ESG).

Το στοίχημα εναντίον εταιρειών των οποίων η περιβαλλοντική ευαισθησία είναι ισχυρότερη από τα κέρδη τους ή εναντίον εταιρειών που έχουν διογκώσει τα ηθικά τους διαπιστευτήρια, γίνεται επίσης όλο και πιο ελκυστική.

Η προοπτική τεσσάρων αυξήσεων επιτοκίων στις ΗΠΑ φέτος αποτελεί επίσης πρόκληση για τις ζημιογόνες πράσινες μετοχές. Τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν υψηλότερο κόστος δανεισμού για τις εταιρείες και χαμηλότερη αξία για τις μελλοντικές ταμειακές ροές.

Τα funds έχουν στοχεύσει τις μετοχές υδρογόνου, με τα στοιχήματα έναντι του νορβηγικού ομίλου τεχνολογίας υδρογόνου Nel, ο οποίος ανέφερε ζημίες 1,4 δισ. νορβηγικές κορώνες (156 εκατ. δολάρια) τους πρώτους εννιά μήνες του περασμένου έτους, από 1,8% πριν από ένα χρόνο σε 7,8%, σύμφωνα με την Breakout Point. Η Helikon Investments, η Odey Asset Management της Crispin Odey και η WorldQuant έχουν θέσεις σορτ έναντι της Nel, η τιμή της μετοχής της οποίας έχει αυξηθεί από 5 νορβηγικές κορώνες πριν από τρία χρόνια σε περισσότερο από 35 κορώνες πριν από ένα χρόνο, αλλά έκτοτε έχουν υποχωρήσει σε περίπου 11 κορώνες.


«Δεν υπάρχει προφανής στήριξη της αποτίμησης της Nel», δήλωσε ο Τζέιμς Χάντμπερι, συνεργάτης που διαχειρίζεται ενεργητικό περίπου 1,3 δισ. δολαρίων στην Odey, σε ένα σημείωμα προς τους επενδυτές που έχουν δει οι FT.

Η εταιρεία είναι «ζημιογόνος, καταναλώνει μετρητά, συνεχίζει να μην κερδίζει συμβάσεις ή συνεργασίες, δεν υπάρχει πλήρης χρηματοδότηση για τις μεσοπρόθεσμες κεφαλαιακές ανάγκες και, επιπλέον, η ομάδα [Odey] αντιλαμβάνεται ότι η επιχείρηση ανήκει στον κλάδο της τεχνολογίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι ενώ το υδρογόνο θα διαδραμάτιζε «μεγάλο ρόλο» στη μετάβαση σε πιο καθαρή ενέργεια, «αναπόφευκτα θα υπάρχουν πολλές εταιρείες στον χώρο που δεν θα πετύχουν οικονομικά». Η Odey αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εκπρόσωπος της Nel τόνισε ότι η εταιρεία «έχει ηγετική θέση όσον αφορά την τεχνολογία και το μερίδιο αγοράς σε έναν κλάδο που βρίσκεται στην αρχή μιας περιόδου σημαντικής ανάπτυξης και εκβιομηχάνισης», προσθέτοντας ότι η επένδυσή της «υποστηρίζεται από μια ισχυρή οικονομική θέση».

Τα hedge funds έχουν επίσης αυξήσει τα στοιχήματά τους έναντι της γαλλικής McPhy Energy από 0,5% πριν από ένα χρόνο σε 5,5% και έναντι της νορβηγικής εταιρείας τεχνολογίας ανακύκλωσης πλαστικών Quantafuel από μηδέν πριν από ένα χρόνο σε 4,3%.

«Πιστεύουμε ότι φέτος η κίνηση ματ θα είναι το σορτάρισμα μετοχών τύπου Ark Investments στην ηλιακή ενέργεια [και] υδρογόνο», δήλωσε ο Ρενόντ Σαλέρ, πρώην trader στη Soros Fund Management που τώρα είναι επικεφαλής στη Anaconda Invest, αναφερόμενος σε πιο κερδοσκοπικούς ομίλους. Είναι σορτ στις εταιρείες υδρογόνου ITM Power και McPhy και στην εταιρεία ηλιακής τεχνολογίας Enphase Energy.

Μερικοί διαχειριστές κεφαλαίου έχουν διακινδυνεύσει ακόμη και στοιχήματα εναντίον μετοχών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, που έχει αποδειχθεί ότι είναι μια από τις πιο ασταθείς γωνιές της αγοράς.

Ο Νόρις του Argonaut έχει θέση σορτ κόντρα στην Tesla τις τελευταίες ημέρες και ποντάρει επίσης εναντίον της Rivian. Tόνισε ότι η εταιρεία, της οποίας οι επενδυτές περιλαμβάνουν την Amazon και το Third Point του Ντάνιελ Λεμπ, βρίσκεται σε «γελοία αποτίμηση» και δεν έχει το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης στον τομέα, ενώ τόνισε επίσης την πρόσφατη απόφαση της Amazon να παραγγείλει ηλεκτρικά φορτηγά από έναν ανταγωνιστή της.

«Η άποψή μου είναι ότι πηγαίνουμε σε μια bear market και έχουμε ξεπεράσει το σημείο της κορύφωσης της κερδοσκοπίας», είπε. «Αυτό είναι ακριβώς το είδος των μετοχών που δεν θέλετε να έχετε».

© The Financial Times Limited 2022. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation