Του Δημοσθένη Τρίγγα
Δεν αναμένεται κάποια εισαγωγή/διαγραφή από τον MSCI Greece Standard Index, καθώς τα εύρη των κεφαλαιοποιήσεων που χρησιμοποιούνται στην τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI είναι σημαντικά διευρυμένα, με αποτέλεσμα οι μεταβολές να είναι περιορισμένες. Η Εθνική Τράπεζα, αν δεν αλλάξουν σημαντικά οι κεφαλαιοποιήσεις, αναμένεται να εισαχθεί στην αναθεώρηση του Μαΐου. Παράλληλα, πιθανότητες για είσοδο αρχίζει να έχει και η μετοχή της Μυτιληναίος στην αναθεώρηση του Μαΐου.
Το 2022 ξεκίνησε με την ελληνική αγορά να σημειώνει κέρδη που την έφεραν στην πρώτη θέση, τουλάχιστον πανευρωπαϊκά, αλλά και μέχρι την τρίτη θέση στον κόσμο σε απόδοση, με κύριο αρωγό τις τράπεζες. Ο FTSE Large Cap, μέσα στον Ιανουάριο, σημείωσε κέρδη μέχρι και 7,5%, ενώ η διόρθωση των διεθνών αγορών βρήκε τον δείκτη να σταθεροποιείται περί το 2%-3% υψηλότερα από το τέλος του 2021, παρά τη διόρθωση μέχρι και 11,5% για τη Wall Street και περί το 9% για τις ευρωπαϊκές αγορές. Αντίστοιχα, ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών κατέγραψε κέρδη μέχρι 4%, ενώ η διόρθωση τον έφερε πάλι στο 0% για το 2022. Υπενθυμίζεται, όπως φαίνεται και από τον πίνακα, ότι η απόδοση του MSCI Greece για το 2021 ήταν +8%, έναντι -2,5% για τις αναδυόμενες και +18,5% για τον παγκόσμιο δείκτη. Για τις ιστορικές αποδόσεις, χωρίς σχόλιο!
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει μια μικρή περιφερειακή αγορά μέσα στον παγκόσμιο χάρτη, όμως οι μεγάλες αποδόσεις είναι αυτές που προσελκύουν ξένους επενδυτές. Ο δείκτης που έχουν ως οδηγό οι αλλοδαποί επενδυτές για την Ελλάδα είναι ο MSCI. Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη, με τον ΟΤΕ να έχει τη μεγαλύτερη στάθμιση και την Jumbo τη μικρότερη, είναι: 1) OTE, 2) ΟΠΑΠ, 3) Alpha Bank, 4) Eurobank,, 5) ΔΕΗ, 6) Jumbo.
Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία του οίκου, ο MSCI Greece στις 31/12/2021 διαπραγματευόταν 10,4 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη των επόμενων 12 μηνών, ήτοι με μια έκπτωση 16,6% σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, όπου μας έχει κατατάξει ο οίκος από το 2013, και 43% σε σχέση με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI. Η σύγκριση με τις αναδυόμενες, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, είναι η πιο αντιπροσωπευτική, αφού στον παγκόσμιο δείκτη το κυρίαρχο ποσοστό αποτελείται από τις ανεπτυγμένες και κυρίως τις ΗΠΑ, όπου συμμετέχουν με 60% περίπου.
Παράλληλα, με βάση τον δείκτη τιμή προς λογιστική αξία, η έκπτωση όπου διαπραγματεύεται η Ελλάδα είναι εντυπωσιακή, καθώς προσεγγίζει το 50% σε σχέση με τις αναδυόμενες και το 70% σε σχέση με τον παγκόσμιο δείκτη. Η αλήθεια είναι ότι ο δείκτης τιμή προς λογιστική αξία (P/BV) έχει πολλές αδυναμίες, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ένα μέτρο σύγκρισης που βοηθά περισσότερο στη σύγκριση των τραπεζών.
Ταυτόχρονα, ο δείκτης μερισματικής απόδοσης εμφανίζεται υψηλότερος στην ελληνική αγορά σε σχέση με τις αναδυόμενες, καθώς διαμορφώνεται στο 2,48%, έναντι 2,38% στον δείκτη των αναδυομένων και 1,74% στον παγκόσμιο δείκτη. Με λίγα λόγια, η ελληνική αγορά δείχνει να υπερέχει στα σημεία όταν υπάρχει ηρεμία στις αγορές.
Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022, αργά το βράδυ, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 1η Μαρτίου 2022, ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση της εφαρμογής η συναλλακτική δραστηριότητα εμφανίζεται αυξημένη, καθώς οι επενδυτές που ακολουθούν τους δείκτες λαμβάνουν τις θέσεις τους τόσο όσον αφορά τις μεταβολές στις μετοχές όσο και τις σταθμίσεις. H επόμενη ανακοίνωση της εξαμηνιαίας αναθεώρησης έχει οριστεί για τις 12 Μαΐου 2022.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τη σωστή στρατηγική για το 2022 αναμένεται να αποτελέσει το λεγόμενο stock picking, δηλαδή η αγορά επιλεγμένων εταιρειών (μερικές από αυτές είναι οι μετοχές του MSCI Greece αλλά και οι προς εισαγωγή) με ισχυρό ισολογισμό και ικανοποιητική μερισματική απόδοση. Επαναλαμβάνω τη μερισματική απόδοση, καθώς σε δύσκολες χρονιές, όπως αναμένεται η φετινή, μπορεί να αποτελέσει την ειδοποιό διαφορά σε σχέση με κάποιο χαρτοφυλάκιο που δεν δίνει έμφαση στις μερισματικές αποδόσεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στη διαχρονική υπεραπόδοση που προσφέρει η επανεπένδυση του μερίσματος, όσο στο γεγονός ότι τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις συνηθίζουν να δίνουν ώριμες εταιρείες, με σταθερότητα στην κερδοφορία τους και στη μετοχική τους συμπεριφορά!
Γιατί υποχώρησαν με διψήφιο ποσοστό οι επενδυτικές τράπεζες στις ΗΠΑ
Πριν από μερικές ημέρες οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του πλανήτη ανακοίνωσαν οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου / 12μήνου 2021. Τα κέρδη ανά μετοχή που ανακοίνωσαν οι 4 από 5 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς, με την Goldman Sachs να "χάνει" τις εκτιμήσεις της αγοράς. Ωστόσο, οι μετοχές των τραπεζών, παρά το γεγονός ότι ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, υποχώρησαν σημαντικά, καταγράφοντας διψήφιες απώλειες τις επόμενες ημέρες.
Όμως γιατί υποχώρησαν οι τιμές των μετοχών, αφού οι αυξήσεις των επιτοκίων ευνοούν τις παραδοσιακές τράπεζες, καθώς μεγεθύνεται το περιθώριο κέρδους τους με τη διεύρυνση του εύρους επιτοκίου καταθέσεων-χορηγήσεων; Ο κυριότερος λόγος ήταν η αύξηση της μισθοδοσίας των εταιρειών, με την Goldman Sachs και τη Citigroup να έχουν τα σκήπτρα, καθώς το μισθολογικό κόστος αυξήθηκε κατά 33%, ενώ σε J.P. Morgan και Bank of America αυξήθηκε 14% και 10% αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση του μισθολογικού κόστους ήταν αναμενόμενη λόγω πληθωρισμού, ωστόσο το μέγεθος αλλά και η συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού ήταν αυτό που μεγέθυνε τους φόβους των επενδυτών.
Παράλληλα, η συνεχής διοχέτευση ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα μέσω της αγοράς χρεογράφων από τη μία, ταυτόχρονα με τα χαμηλά επιτόκια από την άλλη, ώθησε τα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα η μελλοντική σύγκριση να γίνεται δυσκολότερη.
Το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα έχει να κάνει με το κατά πόσο οι επενδυτικές τράπεζες θα καταφέρνουν να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις της αγοράς. Στον πίνακα διαφαίνεται ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς σε σχέση με τον Οκτώβριο για 3 από τις 5 είναι καλύτερες, ενώ για τις δύο από αυτές είναι ελαφρώς χειρότερες. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η τάση που δημιουργεί η μεταβολή των εκτιμήσεων, καθώς αυτή είναι που μπορεί να χτυπήσει τον "κώδωνα του κινδύνου" για ενδεχόμενη σημαντική υποχώρηση των τιμών των μετοχών!
Ατζέντα (01/2/2022 - 6/2/2022)
Λιανικό εμπόριο και 6,4% μερισματική απόδοση για Quest
Σήμερα Τρίτη έχουν ορίσει οι Quest και Alpha trust ως ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος μερίσματος 1,25 ευρώ/μετοχή (μερισματική απόδοση 6,4%) και 0,47 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνας τραπεζικών χορηγήσεων για το δ’ τρίμηνο 2021. Την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ανακοινώσει τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τον Δεκέμβριο του 2021. Την Παρασκευή έχει συγκαλέσει ετήσια τακτική γ.σ. η Επίλεκτος (σε περίπτωση μη απαρτίας, η επαναληπτική θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου).
Στο επίκεντρο οικονομικά αποτελέσματα (ΗΠΑ), ΑΕΠ Γερμανίας και μισθοδοσία μη αγροτικού τομέα (ΗΠΑ)
Σήμερα Τρίτη ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης PMI το πρωί σε Γερμανία και Μεγ. Βρετανία και το απόγευμα στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, ενώ αργότερα στις ΗΠΑ ανακοινώνονται οι κενές θέσεις εργασίας που υπήρχαν στο τέλος του Δεκεμβρίου. Από πλευράς οικονομικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου 2021, ανακοινώνουν οι Exxon Mobil, Alphabet (ΜΤΚ), Amazon.com (ΜΤΚ), General Motors (ΜΤΚ) και Starbucks (ΜΤΚ). Την Τετάρτη ανακοινώνεται στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός, ενώ το απόγευμα το φως της δημοσιότητας θα δει η μεταβολή στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού μη αγροτικού τομέα για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, ο οποίος έρχεται δύο ημέρες νωρίτερα από τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού Δημοσίου για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα. Την ίδια ημέρα το φως της δημοσιότητας αναμένεται να δουν τα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2021 των AbbVie, Biogen, Meta Platforms - Facebook (MTK). Την Πέμπτη οι κεντρικές τράπεζες σε Μεγ. Βρετανία και Ευρωζώνη αποφασίζουν για τα επιτόκια, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να μην αναμένουν μεταβολή. Την ίδια ημέρα ανακοινώνονται οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο, καθώς και ο μη βιομηχανικός δείκτης PMI από το ινστιτούτο ISM για τον Ιανουάριο. Παράλληλα, οι ConocoPhillips, Estee Lauder, Merck (Dow Jones), Philip Morris, Ford, Gilead αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2021. Την Παρασκευή ανακοινώνονται στη Γερμανία οι εργοστασιακές παραγγελίες για τον Δεκέμβριο, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανακοινώνεται ο δείκτης για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα ταυτόχρονα με τον δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ για τον μήνα Απρίλιο. Η απόκλιση από τις εκτιμήσεις της αγοράς για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα προσδίδει έντονη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές. Τέλος, η εβδομάδα κλείνει με τα αποτελέσματα της Bristol-Myers Squibb.
* Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή