Της Ελευθερίας Κούρταλη
Αλλαγές σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές αναμένει η Société Générale ότι θα έχουν οι προσεχείς αναδιαρθρώσεις των δεικτών της MSCI, με τα καλά νέα για την Ελλάδα ωστόσο να μην αναμένονται κατά το rebalancing αυτού του μήνα αλλά στο επόμενο, αυτό του Μαΐου. Όπως εκτιμά η γαλλική τράπεζα, η μετοχή της Jumbo θα διαγραφεί –κάτι που το προβλέπει εδώ και καιρό και το οποίο δεν υλοποιήθηκε κατά την αναδιάρθρωση του Νοεμβρίου– ενώ θα υπάρξουν δύο νέες προσθήκες αργότερα, αυτές της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos κατά το rebalancing του Μάϊου.
Η MSCI θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών της την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς της 28ης Φεβρουαρίου, δηλαδή την 1η Μαρτίου. Η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI ακολουθεί στις 12 Μάϊου με την ισχύ της να τίθεται την 1η Ιουνίου.
Κατά τη γαλλική τράπεζα οι λόγοι μεγέθους/κεφαλαιοποίησης καθώς και βάρους των ελληνικών μετοχών στους δείκτες (balancing add) θα οδηγήσουν σε αυτές τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τον MSCI Greece και την παρουσία της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Emerging Markets.
Συγκεκριμένα για την Jumbo αναφέρει ως λόγο διαγραφής την κεφαλαιοποίηση (size), ενώ για τις ΕΤΕ και Mytilineos αναφέρει ως λόγο της προσθήκης την αύξηση του βάρους των ελληνικών μετοχών. Αυτές οι αλλαγές βασίζονται στους υπολογισμούς της Société Générale κατή την 1η Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις στην αγορά για εισαγωγή της ΕΤΕ στους δείκτες της MSCI από αυτόν τον μήνα.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Νοέμβριο η MSCI προχώρησε σε έκτακτη ανακοίνωση πριν την ημερομηνία αναθεώρησης των δεικτών της, για να προσθέσει τη μετοχή της ΔΕΗ στους δείκτες Standard και Mid Cap, από τον δείκτη MSCI Small Cap των Αναδυόμενων Αγορών. Ο λόγος ήταν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, ύψους 1,35 δισ. ευρώ και η είσοδος των 150 εκατομμυρίων νέων μετοχών, τα οποία και έδωσαν στην ελληνική εισηγμένη το απαραίτητο μέγεθος για τη συμπερίληψή της στους συγκεκριμένους δείκτες.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Société Générale, οι πιθανές εκροές της Jumbo θα ανέλθουν στα 79,7 εκατ. δολάρια, ενώ οι πιθανές εισροές για την Εθνική Τράπεζα τοποθετούνται στα 106,26 εκατ. δολάρια και για την Mytilineos στα 84,23 εκατ. δολάρια. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών κατά 0,021% (λόγω Jumbo) και σε αύξηση στη συνέχεια κατά 0,028% (λόγω ΕΤΕ) και κατά 0,022% (λόγω Mytilineos).
Σε περίπτωση λοιπόν που οι εκτιμήσεις της SocGen υλοποιηθούν, τότε οι ελληνικές μετοχές στους βασικούς δείκτες της MSCI θα αυξηθούν σε επτά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, καθώς έως σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει έξι τίτλους: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank Holdings και Jumbo. Σημειώνεται πως περίπου έναν χρόνο πριν οι ελληνικές συμμετοχές ήταν μόνο τρεις, οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo. H Eurobank εντάχθηκε στους δείκτες τον Μάιο του 2021, ενώ η Alpha Bank ακολούθησε τον Ιούλιο μετά και την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η Εθνική, μαζί με τις Alpha και Eurobank είχαν διαγραφεί από τον δείκτη MSCI Greece Standard τον Μάιο του 2020.
Γενικότερα, σε ό,τι αφορά τις αναδυόμενες αγορές η SocGen υπολογίζει 22 προσθήκες και 10 διαγραφές κατά την τριμηνιαία αξιολόγηση του Φεβρουαρίου, ενώ κατά την εξαμηνιαία αναθεώρηση του Μαΐου υπολογίζει 48 προσθήκες και 48 διαγραφές.
Η αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI θα αποτελέσει σίγουρα μία σημαντική εξέλιξη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενισχύοντάς την ήδη "αναζωογονημένη" συναλλακτική δραστηριότητα αλλά και προσελκύοντας περισσότερους επενδυτές. Σε περίπτωση που η "προφητεία" της SocGen αποδειχθεί σωστή, οι νέες εισροές από τα index funds αναμένεται να δώσουν νέο "αέρα" στο Χ.Α. και να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το θετικό του αφήγημα, το οποίο και έχουν υπογραμμίσει ξεκάθαρα με μπαράζ εκθέσεων τους ξένες επενδυτικές τράπεζες αλλά και χρηματιστηριακές εταιρείες το τελευταίο διάστημα, τη στιγμή που το Χ.Α. ήρθε πρώτο σε αποδόσεις στην Ευρώπη τον Ιανουάριο σε έναν κατά τα αλλά πολύ δύσκολο μήνα για τις διεθνείς αγορές.