10 Απρ 2022

Γιατί το ρούβλι ανεβαίνει παρά τις κυρώσεις | Liberal Markets

Γιατί το ρούβλι ανεβαίνει παρά τις κυρώσεις | Liberal Markets

Στη Νέα Παγκόσμια Τάξη, τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που αναδύεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπάρχει ένα κομμάτι της ιστορίας του παρελθόντος που μπορεί να εξηγήσει σήμερα γιατί το ρούβλι, το οποίο τον Φεβρουάριο είχε σχεδόν μειωθεί στο μισό έναντι του δολαρίου, επιστρέφει σε επίπεδα προ του πολέμου. Σήμερα μάλιστα, το δολάριο διαπραγματεύεται στο 75 έναντι του ρουβλίου, πολύ μακριά από το ανώτατο όριο των 130 στα τέλη Φεβρουαρίου και όλο και πιο κοντά στο 72, όπου ήταν τον περασμένο Νοέμβριο.


Γιατί το ρωσικό νόμισμα ανέκαμψε τόσο γρήγορα παρά το γεγονός ότι η Ιταλία και η Γερμανία επιβεβαίωσαν ότι θα πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ευρώ και παρά τις κυρώσεις;

Για να κατανοήσουμε την κατάσταση, είναι χρήσιμο να επιστρέψουμε στις συμφωνίες του Bretton Woods, που υπογράφηκαν το 1944, οι οποίες παρέμειναν σε ισχύ μέχρι το 1971. Οι τελευταίες καθιέρωσαν ένα διεθνές σύστημα ρύθμισης των συναλλαγματικών ισοτιμιών βάσει του οποίου το δολάριο, αξίας 35 δολαρίων ανά ουγγιά, ήταν το μόνο νόμισμα μετατρέψιμο σε χρυσό και ως εκ τούτου έγινε το σημείο αναφοράς για τις ανταλλαγές.

Τον Δεκέμβριο του 1971, η Συμφωνία Smithsonian έβαλε τέλος στις συμφωνίες του Bretton Woods, υποτιμώντας το δολάριο και ξεκινώντας τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Κι αυτό γιατί ο πόλεμος του Βιετνάμ κόστισε στις ΗΠΑ 12.000 τόνους χρυσού, θέτοντας σε κίνδυνο τα αποθέματα της χώρας. Ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον αποφάσισε τότε να ξεφύγει από τo αδιέξοδο ακυρώνοντας τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό.

Ωστόσο, η εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε τη γεωπολιτική συγκρίνοντας τη Δύση, που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Ελβετία, με την Ανατολή, με τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν, τη Συρία, τη Βραζιλία και τις χώρες του ΟΠΕΚ. Οι τελευταίοι δεν έχουν ενταχθεί στις κυρώσεις και διατηρούν εμπορικές σχέσεις με τη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, «προσπαθεί να εξασφαλίσει το ρούβλι με χρυσό» εξηγούν διεθνείς αναλυτές. Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξορυκτήρας στον κόσμο του κίτρινου μετάλλου και ο πέμπτος κάτοχος αποθεμάτων χρυσού με περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια (τον Ιούνιο του 2021) που βρίσκονται φυσικά στη Ρωσία και επομένως δεν είναι προσβάσιμα λόγω των κυρώσεων.

Η επιχείρηση ξεκίνησε από την Κεντρική Τράπεζα της Μόσχας η οποία αναλαμβάνει, σε σταθερή τιμή μέχρι τον Ιούνιο, όλα τα αποθέματα που υπάρχουν στα ιδρύματα της χώρας, ένα είδος συγκαλυμμένης απαλλοτρίωσης, πληρώνοντας 5.000 ρούβλια ανά γραμμάριο για χρυσό, που αντιστοιχεί σε περίπου 50 δολάρια, όταν η διεθνής αγορά σήμερα το αποτιμά στα 63 δολάρια. Για ποιο λόγο;

Σύμφωνα με τους αναλυτές, επειδή η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα σταθερό πρότυπο ρουβλίου - χρυσού όπως συνέβη με τις συμφωνίες του Bretton Woods, αλλά με το δολάριο ως αναφορά. Επιπλέον, από την 1η Μαρτίου, οι Ρώσοι πολίτες μπορούν να αγοράζουν χρυσό χωρίς να πληρώνουν ΦΠΑ 20%.

Το γεγονός ότι η Ρωσία είναι μια χώρα πλούσια σε πρώτες ύλες, όχι μόνο σε κίτρινο μέταλλο, θα βοηθήσει από αυτή την άποψη. Tην προηγούμενη εβδομάδα η Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, πρότεινε στο Κρεμλίνο να πληρωθεί σε ρούβλια για όλα τα εμπορεύματα που εξάγονται. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία λέγεται ότι προσπαθεί να πουλήσει φορτία πετρελαίου με πλοία στην Ινδία, γράφει το Bloomberg, με έκπτωση 35 δολαρίων στις προ του πολέμου αξίες, άρα περίπου 50 δολάρια λιγότερο από τις τρέχουσες διεθνώς εμπορικές αξίες.

Το Brent έχει υποχωρήσει στα 100,35 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, μετά την είδηση ενός σχεδίου της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αγορά στρατηγικών αποθεμάτων για ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στις 31 Μαρτίου. Η μεγαλύτερη επιχείρηση των τελευταίων 50 ετών, που στοχεύει να ηρεμήσει το αργό πετρέλαιο προσπαθώντας να το φέρει κάτω από το όριο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι.