Το γεγονός ότι το 2021 ήταν για το 1/3 του ταμπλό η καλύτερη χρήση όλων των εποχών θα πρέπει να μας προβληματίσει ως προς την δυνατότητα επανάληψης της κερδοφορίας. Η ύπαρξη σοβαρών εκτάκτων αποτελεσμάτων σε πολλές περιπτώσεις επίσης λειτουργεί στρεβλωτικά ως προς τους δείκτες αποτίμησης. Για τους «haters» των μη επαναλαμβανόμενων εγγραφών επισημαίνουμε ότι η πρακτική αυτή δεν είναι παραπλανητική αλλά χρήσιμη και ουσιώδης για την ορθή απεικόνιση της αξίας της εταιρίας: Ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων δεν μπορεί να φαίνεται σε τιμές 2015 διότι υποεκτιμά την αξία της επιχείρησης. Το ίδιο ισχύει και με τα αποθέματα, την αξία των θυγατρικών και την απομείωση των δανειακών υποχρεώσεων. Ζητούμενο βέβαια είναι να ξέρουμε το αμιγώς οργανικό κομμάτι τι αντιπροσωπεύει. Ένα ξεφύλλισμα των σημειώσεων στις λογιστικές καταστάσεις θα πρέπει να προηγηθεί πριν την εντολή αγοράς.
Ως εκ τούτου η προσέγγιση θα πρέπει να λάβει υπόψη της εκτός από τους έκτακτους παράγοντες και άλλα δεδομένα, όπως η σχέση της επιχειρηματικής αξίας με τα λειτουργικά κέρδη, την καθαρή θέση και φυσικά το μέρισμα που θα διανείμει η εταιρία. Είθισται όσες εταιρίες έχουν αυξημένα έκτακτα έσοδα να αποφεύγουν την διανομή μέρους της κερδοφορίας τους αφού σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για λογιστικές (μη χρηματικές) εγγραφές. Επιπλέον ο συνδυασμός περισσότερων κριτηρίων αυξάνει το βαθμό «ασφάλειας» μειώνοντας το δυνητικό περιθώριο πίεσης στην αποτίμηση που μπορεί να προέρθει από συστημικούς παράγοντες.
Θέσαμε επομένως τα εξής κριτήρια: Πρώτον η εταιρία να έχει κέρδη επισημαίνοντας αν στην χρήση υπάρχουν σοβαρά θετικά εκτατά αποτελέσματα. Η κερδοφορία αυτή να αντιστοιχεί έως 10 φορές την τρέχουσα αποτίμηση της εταιρίας (PE 10x). Δεύτερον η τρέχουσα αποτίμηση να έχει μια αξιοπρεπή σχέση με την καθαρή θέση η οποία δεν θα πρέπει να είναι αρνητική. Βέβαια, σε μια εταιρία πληροφορικής η εταιρία υπηρεσιών που υπάρχουν πολλά άυλα στοιχεία μπορεί η σχέση να φθάσει και τις 2,5 φορές. Τρίτον η εταιρία να έχει μια επιχειρηματική αξία ως προς τα λειτουργικά της κέρδη έως 10 φορές. Αν και οι 10 φορές κάθε άλλο παρά φθηνή αποτίμηση θεωρείται, το συγκεκριμένο κριτήριο μας δίνει πληροφορίες για το δανεισμό που έχει η επιχείρηση. Και τέλος το μέρισμα, η ύπαρξη του οποίου είναι δείγμα υγείας του ισολογισμού.
Τελευταίο άλλα όχι έσχατο: οι περισσότερες εταιρίες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφανίζουν αραιή συναλλακτική δραστηριότητα. Το στοιχείο αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στο χτίσιμο μιας θέσης αφού μια υπέρβαρη τοποθέτηση μπορεί να αποδειχθεί προβληματική στην ρευστοποίησης της και να ακυρώσει όλη την απόδοση.
Οι 30 φθηνότερες μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης