Της Ελευθερίας Κούρταλη
Οι φόβοι των επενδυτών για στασιμοπληθωρισμό είναι στο υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2008, ενώ η αισιοδοξία για την παγκόσμια ανάπτυξη έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με την Bank of America.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την καθιερωμένη μηνιαία έρευνα της BofA η οποία έγινε στο περιβάλλον 300 παγκοσμίων διαχειριστών κεφαλαίων με συνολικό ενεργητικό 834 δισ. δολ., η αγορά των ΗΠΑ εισέρχεται επίσημα σε bear market, την 20η των τελευταίων 140 ετών με την έρευνα να σηματοδοτεί βαθύτερο πόνο για τους επενδυτές προσεχώς.
Οι επενδυτές είναι το περισσότερο underweight στις μετοχές από τον Μάιο του 2020, ενώ το κλίμα στην Wall Street είναι πολύ αρνητικό αλλά οι μετοχές δεν εκτιμάται ότι έχουν φτάσει τα χαμηλά τους τα οποία θα σημειωθούν αν και όταν καταγραφούν τα υψηλά για τις αποδόσεις των ομολόγων και τον πληθωρισμό, κάτι που χρειάζεται μία υπερβολικά επιθετική Fed τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, για να συμβεί.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της BofA, οι παγκόσμιες προσδοκίες για την κερδοφορία των εταιρειών μειώθηκαν επίσης στα επίπεδα του 2008, με τους αναλυτές στρατηγικής της αμερικανικής τράπεζας να σημειώνουν ότι τα προηγούμενα χαμηλά αυτών των προσδοκιών είχαν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια άλλων μεγάλων κρίσεων της Wall Street, όπως η πτώχευση της Lehman Brothers και η έκρηξη της φούσκας του dotcom.
Μάλιστα, η έρευνα της BofA διεξήχθη ακριβώς πριν ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Παρασκευή τα οποία και "διέλυσαν" τις ελπίδες της ότι η Fed θα σταματήσει τον επιθετικό κύκλο των αυξήσεων επιτοκίων, σύμφωνα με τους στρατηγούς αναλυτές της Bofa με επικεφαλής τον Michael Hartnett.
Το 73% των ερωτηθέντων αναμένουν ασθενέστερη οικονομία τους επόμενους 12 μήνες, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η έρευνα το 1994, ενώ σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις, οι επενδυτές είναι long στα μετρητά, το δολάριο ΗΠΑ, τα εμπορεύματα, τους κλάδους της υγειονομικής περίθαλψης και των πρώτων υλών, στις μετοχές "αξίας"" και υψηλής ποιότητας, και διατηρούν short θέσεις στα ομόλογα, στις ευρωπαϊκές μετοχές και τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, τις μετοχές τεχνολογίας καθώς και στον κλάδο των καταναλωτών.
Τέλος, οι επιθετικές κεντρικές τράπεζες θεωρούνται από τους fund managers ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές, ακολουθούμενες από την παγκόσμια ύφεση, τον πληθωρισμό, ένα συστημικό γεγονός, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πανδημία και τέλος τα κρυπτονομίσματα.