21 Ιαν 2020

Τι «βλέπουν» 250 πελάτες της Goldman Sachs για οικονομία, μετοχές, ομόλογα

Τι «βλέπουν» 250 πελάτες της Goldman Sachs για οικονομία, μετοχές, ομόλογα: Τα μηνύματα που έδωσαν μεγάλα επενδυτικά funds στο Global Strategy Conference της Goldman στο Λονδίνο. Πότε αναμένεται η bear market.




Της Ελευθερίας Κούρταλη

Την περασμένη εβδομάδα η Goldman Sachs διοργάνωσε στο Λονδίνο το συνέδριο παγκόσμιας στρατηγικής (Global Strategy Conference)στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 250 πελάτες της. Τα μεγάλα διεθνή funds, οι επενδυτικές εταιρείες και διαχειριστές κεφαλαίων που βρέθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα στις 15 Ιανουαρίου, ξεδίπλωσαν τις στρατηγικές τους για το 2020 δίνοντας τις εκτιμήσεις τους για το πώς θα κινηθούν τη νέα χρονιά οι οικονομία και οι αγορές. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων πελατών-επενδυτών της αμερικάνικης τράπεζας, οι φόβοι για ύφεση της παγκόσμια οικονομίας έχουν μετακινηθεί ακόμα πιο μακριά στο μέλλον, και στο 2022 (38%), ενώ το 35% εκτιμά πως το σενάριο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί το 2021 και μόλις το 5% αναμένει ύφεση φέτος. Έναν χρόνο η πλειοψηφία ανέμενε ύφεση το 2020.

Σε ότι αφορά την νομισματική πόλιτική της Fed, μόνο το 4% των συμμετεχόντων αναμένει μία αύξηση επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ φέτος, έναντι του 71% πέρσι που ανέμενε μία ή δύο αυξήσεις εντός του 2019. Μεγάλη πλειοψηφία των επενδυτών (67%) αναμένουν ότι η Fed θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020.

Για τις κινήσεις της ΕΚΤ, το 58% των πελατών της Goldman Sachs δεν αναμένει αύξηση των επιτοκίων στην Ευρώπη πριν το 2022, ενώ μόλις το 9% αναμένει αύξηση φέτος.

Οι επενδυτές εκτιμούν επίσης ότι οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς θα παραμείνουν στα τρέχοντα περίπου επίπεδα για το σύνολο του έτους. Πιο αναλυτικά, το 52% αναμμένη πως οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ οι οποίες διαμορφώνονται σήμερα στο 1,79%, θα παραμένουν μεταξύ του 1,5% και του 2%, ενώ σε ότι αφορά τα γερμανικά ομόλογα, η απόδοση των οποίων διαμορφώνεται σήμερα στο -0,2%, εκτιμούν πως θα κινηθούν μεταξύ του 0% και του -0,5%, ενώ το 35%  εκτιμά πως είναι πιθανό τα Bunds τα τελειώσουν το έτος με τις αποδόσεις τους σε θετικά επίπεδα. 

Σε ότι αφορά το συνήθως σημαντικό γεγονός για τις αγορές, τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι πελάτες της Goldman Sachs με μεγάλη πλειοψηφία εκτιμούν πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει μία δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο. Αξίζει ν σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της G.S, καθώς πολλοί υποψήφιοι έχουν προτείνει αλλαγές στη φορολογική μεταρρύθμιση του 2017, εάν μεταρρύθμιση αυτή αντιστραφεί, τότε αναμένεται να υπάρξει σημαντικό πλήγμα στις αγορές με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί έως και 20%.


Σε ότι αφορά την πορεία των μετοχών διεθνώς το νέο έτος, τα 2/3 των επενδυτών που βρέθηκαν στο συνέδριο της Goldman Sachs έχουν εποικοδομητική στάση για τις αγορές, αναμένοντας μονοψήφια επίπεδα αποδόσεων το 2020. Ωστόσο, αξίζει να τονίσουμε πως το 45% εκτιμά πως η bear market θα χτυπήσει την πόρτα των διεθνών χρηματιστηρίων.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs η Bear market δεν βρίσκεται στα "χαρτιά" των αγορών για το 2020, ωστόσο η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι υψηλότερη και οι αποδόσεις χαμηλότερες. Ο δείκτης Bull / Bear της αμερικάνικης τράπεζας βρίσκεται στο 59% (μία bear market συνήθως "χτυπά" όταν ο δείκτης αυτός βρίσκεται στο 70%). Σε αυτό το επίπεδο, ο δείκτης, όπως εξηγεί, ο οποίος βασίζεται στον βαθμό ωριμότητας του οικονομικού κύκλου καθώς και στις αποτιμήσεις, υποδηλώνει χαμηλές, όχι αρνητικές, αποδόσεις.