20 Μαρ 2023

Berenberg Bank: Τα 10 πράγματα που χρειάζεται να ξέρετε για την τραπεζική κρίση | Moneyreview.gr

Berenberg Bank: Τα 10 πράγματα που χρειάζεται να ξέρετε για την τραπεζική κρίση | Moneyreview.gr

«Σημαντική χρηματοοικονομική ανατροπή αλλά όχι (ακόμα) ένα μεγάλο οικονομικό γεγονός» είναι, σύμφωνα με την Berenberg Bank η τραπεζική κρίση. Οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου,  Holger Schmieding και Kallum Pickering, εκτιμούν ότι οι αρχές και οι κεντρικές τράπεζες έχουν μπει σε κατάσταση «whatever it takes» και δεν αναμένεται να κάνουν μεγάλα λάθη πολιτικής. Συνεπώς, ο οίκος τονίζει ότι τα θεμελιώδη των οικονομιών παραμένουν ευνοϊκά, παρά την αναταραχή.


1. Η χρηματοοικονομική αναταραχή δεν αποτελεί μέχρι στιγμής ένα μεγάλο γεγονός για τις οικονομίες. Όμως, φέρνει πιο χαμηλά τα επίπεδα στα οποία θα ανεβάσουν οι κεντρικές τράπεζες τα επιτόκια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και πλήττει τις προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών. Ο οίκος περιμένει τώρα μόνο δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, της τάξης των 25 μονάδων βάσης, έως τα επίπεδα του 5-5,25%.

2. Με φόντο τον φόβο και τις βίαιες κινήσεις στις αγορές, η Berenberg Bank τονίζει ότι οι αγορές μπορεί συχνά σε τέτοιες περιόδους να πέσουν περισσότερο από ό,τι δικαιολογούν τα θεμελιώδη.

3. Τα θεμελιώδη παραμένουν ευνοϊκά και αναμένεται να αποτελέσουν μία βάση για την ανάκαμψη των αγορών, εκτός και εάν υπάρξει κάποιο σημαντικό λάθος πολιτικής. «Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει κάποιο μεγάλο λάθος στην αντίδραση της πολιτικής στην τραπεζική κρίση», σημειώνουν, εκτιμώντας ότι οι αρχές θα μπορέσουν να διαχειριστούν σωστά τα ρίσκα στο επόμενο διάστημα.

4. Η  Fed, η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχουν μπει σε κατάσταση «whatever it takes» για να σταματήσουν τη μετάδοση της κρίσης (contagion).

5. Η εξεύρεση μίας συνετής ισορροπίας ανάμεσα στον έλεγχο του contagion και τον ηθικό κίνδυνο είναι πάντα δύσκολη για τις αρχές. Ο γενικός κανόνας που ακολουθούν είναι ότι οι ιδιοκτήτες, τα στελέχη και οι επενδυτές ρίσκου θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος των τραπεζικών προβλημάτων, ενώ οι καταθέτες και οι αντισυμβαλλόμενοι σε χαμηλού ρίσκου συναλλαγές θα πρέπει να είναι προστατευμένοι. Ωστόσο, όπως φάνηκε και στην Ελβετία (με την περίπτωση των AT1 τίτλων), η διαχωριστική γραμμή δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη.

6. Η συνεχιζόμενη αναταραχή θα αναγκάσει τις τράπεζες να μειώσουν την ανάληψη ρίσκου για ένα διάστημα, προκειμένου να προστατεύσουν τους ισολογισμούς τους. Αυτό σημαίνει ότι οι πιστωτικές συνθήκες για την πραγματική οικονομία θα δυσκολέψουν έστω και προσωρινά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

7. Όσο περισσότερο οι τράπεζες σφίγγουν τις χρηματοοικονομικές συνθήκες στην πραγματική οικονομία, τόσο λιγότερο θα χρειάζεται να αυξήσουν τα επιτόκια οι κεντρικές τράπεζες. Συνεπώς, περιορίζεται η δυνητική ζημιά στην πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με την Berenberg, οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων είναι υγιείς, ενώ οι συσσωρευμένες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών βοηθούν να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη.

8. Οι κεντρικές τράπεζες πολεμούν τον πληθωρισμό. Άρα είναι αναμενόμενο κάποιες τράπεζες να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση στις τιμές των ομολόγων.

9. Η ανάγκη αντιμετώπισης του πληθωρισμού δεν περιορίζει την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να αναλάβουν δράση. Η νομισματική πολιτική αναμένεται να είναι λιγότερο περιοριστική από ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση.

10. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι ανθεκτικές. Έχουν αποδείξει κατ΄ επανάληψη τα τελευταία 12 χρόνια ότι μπορούν να απορροφήσουν τα σοκ καλύτερα από ό,τι πολλοί περιμένουν.