22 Μαρ 2023

Νάγκελ: Σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ | Ημερησία

Νάγκελ: Σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ | Ημερησία

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ.



«Η μάχη μας κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει… Υπάρχει ακόμη κάποιος δρόμος να καλύψουμε (για τα επιτόκια), αλλά πλησιάζουμε σε περιοριστικό έδαφος», είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times. Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη Πέμπτη και τις εκκλήσεις ορισμένων επενδυτών να αναστείλει τη σύσφιξη της πολιτικής της έως ότου χαλαρώσει η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.

Δεν πρέπει να μειωθούν γρήγορα τα επιτόκια
Ο Νάγκελ υπογράμμισε ότι όταν η ΕΚΤ σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, θα πρέπει να αγνοήσει τις φωνές που θα ζητούν να μειωθούν, καθώς αυτό θα επέτρεπε στον πληθωρισμό να αυξηθεί ξανά.

«Είναι ασφαλώς σωστό ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και έχουν ευρεία βάση σε όλη την οικονομία… Αν πρέπει να τιθασεύσουμε αυτόν τον επίμονο πληθωρισμό, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο επίμονοι», πρόσθεσε.

Πρόωρο να μιλήσουμε για πιστωτική κρίση
Ο Νάγκελ είπε ότι είναι πιθανό οι ευρωπαϊκές τράπεζες να γίνουν πιο επιφυλακτικές ως προς τις χορηγήσεις δανείων μετά την αναταραχή.

Δεν συμμερίζεται, όμως, τις ανησυχίες ότι μπορεί να επηρεασθούν από αυτή, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ νωρίς» να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η περιοχή οδεύει προς μίας πιστωτική κρίση.