Νευρικότητα στο ταμπλό, υψηλές πτήσεις για τράπεζες, οι επενδύσεις της Cenergy και το rebalancing
20/03/2023 • 00:00
Blackbox
Στα ύψη έχει εκτιναχθεί η νευρικότητα στο χρηματιστήριο, μετά τις αναταράξεις που δέχεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη. Προφανώς και όλα αυτά δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές, παρά το γεγονός ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα πλέον είναι ισχυρό και δεν μπορεί να επηρεαστεί, όπως θα μπορούσε να συμβεί πριν από μερικά χρόνια που ούτε τα κεφάλαια ήταν όσα είναι τώρα, ούτε είχε γίνει τόση δουλειά στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Όμως ο βαθμός συσχέτισης έχει αυξηθεί και είδαμε μεγάλες απώλειες από την αρχή του μήνα στις μετοχές με αποτέλεσμα να μετριαστούν τα κέρδη από την αρχή του έτους. Οι επαγγελματίες της αγοράς δεν έχουν πλέον τον ίδιο ενθουσιασμό με σύγκριση με μερικές εβδομάδες νωρίτερα, αν και σημειώνουν πως μία διόρθωση χρειάζονταν. Βέβαια, αυτό που δεν χρειάζεται είναι να ξαναζήσουμε μία επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Πλέον αρκετά στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως η ορθή στάση είναι η αύξηση ρευστότητας και η αναμονή.
Σε κάθε περίπτωση, τα ισχυρά θεμελιώδη που έχουν ανακοινωθεί από τις εισηγμένες μέχρι σήμερα αποτελούν «ασπίδα» για τους επενδυτές αν και η επιλογή μετοχών έχει πλέον πιο αυστηρά κριτήρια. Αρχικά να θυμίσουμε πως και οι τέσσερις συστημικές ξεπέρασαν τους αναθεωρημένους στόχους που είχαν βάλει για το 2022 και έβαλαν υψηλότερα τον πήχη για το 2023. Η Τράπεζα Πειραιώς περιμένει κέρδη ανά μετοχή πάνω από 0,45 ευρώ, η Eurobank 0,22 ευρώ, η Alpha Bank 0,23 ευρώ και η Εθνική 0,75 ευρώ. Επομένως παραμένουν ελκυστικά αποτιμημένες.
Σε άλλες τώρα εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης η Jumbo έχει δώσει εκτίμηση για καθαρά κέρδη 270-275 εκατ. ευρώ που δίνουν p/e 11 φορές, ο ΟΠΑΠ έβαλε πιο ψηλά τον πήχη στα EBITDA και περιμένει 740-760 εκατ. ευρώ επανέλαβε η διοίκηση τη δέσμευση για διανομή το 2023 στους μετόχους ξανά πάνω από 1 ευρώ. Ο ΟΤΕ περιμένει ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου 500 εκατ. ευρώ, η Coca Cola αναμένει οργανική ανάπτυξη καθαρών εσόδων από πωλήσεις 5-6% και λειτουργικά κέρδη συν-πλην 3%, ενώ η Μυτιληναίος έχει δώσει μία πρώτη εκτίμηση για EBITDA 1 δισ. ευρώ.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής είδαμε αυξημένη μεταβλητότητα αφού είχαμε τριπλή λήξη στα παράγωγα και ο τζίρος αυξήθηκε σημαντικά, ενώ είχαμε και rebalancing των δεικτών FTSE Russell με αποτέλεσμα στο κλείσιμο να αυξηθεί περαιτέρω ο τζίρος. Η Τιτάν είναι η νέα εισαγωγή στους δείκτες και έκανε όγκο κοντά στο 1 εκατ. τεμάχια. Όμως συνολικά η αγορά έκλεισε με απώλειες άνω του 1% και πλέον είχαμε τη δεύτερη έντονα πτωτική εβδομάδα. Τα κέρδη του Γ.Δ. περιορίστηκαν στο 9,72% από την αρχή του χρόνου και του Τραπεζικού Δείκτη στο 14,91%. Μέχρι στιγμής ο Μάρτιος έχει δώσει απώλειες 9,66% στο Γενικό Δείκτη και 20,85% στον τραπεζικό.
Η εισηγμένη από τη μικρή κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., ΓΕΒΚΑ, δημοσίευσε θετικά αποτελέσματα. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν οριακά στα 41,9 εκατ. ευρώ, αλλά κατάφερε να μειώσει τα κόστη της και να βελτιώσει αισθητά τα καθαρά κέρδη στα 3,9 εκατ. ευρώ από 2,9 εκατ. ευρώ που δίνουν στη μετοχή χαμηλό πολλαπλασιαστή κερδών και άρα ελκυστική αποτίμηση. Η εταιρεία θα δώσει επίσης μέρισμα 0,075 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους. Σημειώστε επίσης πως μείωσε δανεισμό, χρηματοοικονομικά έξοδα και είναι σχεδόν αδάνειστη.
Θα χαθούν οι 1.000 μονάδες; Το ερώτημα είναι μάλλον δευτερεύον. Το κυρίαρχο ερώτημα είναι αν τελείωσε η τραπεζική κρίση. Αν η απάντηση είναι όχι, η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί. Το θεσμικό χρήμα, το οποίο είναι και το πιο πολύ και το πιο ήρεμο, δεν αγοράζει στο φουλ σε φάσεις έντονων διακυμάνσεων ακόμα και αν οι τιμές βρίσκονται στην ζώνη της ευκαιρίας. Μπαίνει σταδιακά και σε πολλές διαφορετικές τιμές αφού η μπόρα έχει κοπάσει. Αν και υπάρχουν μετοχές που έχουν αποκλίνει σημαντικά από τα υψηλά τους δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι η πίεση έχει τελειώσει. Είναι και εκείνο το εγχώριο πολιτικό ρίσκο που προς το παρόν υποεκτιμάται στο εξωτερικό.
Στην παρουσίαση της Cenergy αρκετός κόσμος έδωσε το παρών (διαχειριστές, αναλυτές, δημοσιογράφοι) μετά από καιρό στην παρουσίαση της Ένωσης Θεσμικών την περασμένη Παρασκευή. Αν και η εταιρία δεν έδωσε κάποια κατεύθυνση για την πορεία των εσόδων, υπήρχε διάχυτη η αίσθηση ότι τα μεγέθη του 2023 θα είναι καλύτερα, ενώ και ο δανεισμός θα αποκλιμακωθεί λόγω της μείωσης του κεφαλαίου κίνησης. Ιστορικά το κεφάλαιο κίνησης κινείται σαν ποσοστό στο 10-11% του κύκλου εργασιών, ενώ πέρυσι είδαμε τo κεφάλαιο κίνησης να εκτοξεύεται στα 214 εκατ. ευρώ (15% στον κύκλο εργασιών) από 41 εκατ. ευρώ το 2021.
Η επένδυση των 80 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο των καλωδίων της Fulgor θα διπλασιάσει την δυναμικότητα παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων, ενώ η μονάδα στο Maryland των ΗΠΑ θα πάρει το πράσινο φως κατασκευής μόνο αν προχωρήσει η επένδυση της Orsted συνολικής δυναμικότητας 846 MW και προϋπολογισμού 0,5 δισ. δολαρίων αξιοποιώντας έτσι τη διαθέσιμη δυναμικότητα παραγωγής. Οι διοικούντες της Cenergy ανέφεραν ότι υπάρχει συνεχή ροή έργων τόσο από τις διαχειριστές του συστήματος, όσο και από ιδιωτικά έργα διατηρώντας το ανεκτέλεστο σε άνω των 2 δισ. ευρώ. Εξαιρετική η εικόνα του ομίλου από πλευράς προοπτικών ακόμα πιο εξαιρετική η πρόθεση της διοίκησης για μια On-site επίσκεψη στα state-of-the-art εργοστάσια του ομίλου μέσα στο καλοκαίρι.
Προς Ένωση Θεσμικών: Αν και εφόσον υπάρχει δυνατότητα οι παρουσιάσεις των εισηγμένων εταιριών να αποκτήσουν διαδικτυακή κάλυψη. Επόμενη στην σειρά των παρουσιάσεων η Fourlis την Τετάρτη το πρωί.
Η διαπραγμάτευση της Inform Lycos σταμάτησε, οι μετοχές θα ανταλλαχθούν με αυτές της Austrian Card και θα ξεκινήσουν την Πέμπτη τη διαπραγμάτευση τους από το σημείο εκκίνησης των 13,42 ευρώ ανά μετοχή. Η προσαρμοσμένη τιμή κλεισίματος της Inform Lycos στο κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης ήταν 12,34 ευρώ ανά μετοχή. Η διαπραγμάτευση της ACAG θα γίνεται παράλληλα με την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Βιέννης.
Συνεχίζεται η μείωση στην κίνηση των TEUs (εμπορευματοκιβώτια) στον ΟΛΠ και τον Φεβρουάριο για τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. Συγκεκριμένα ο Φεβρουάριος έκλεισε με μείωση 7,7% καθώς διακινήθηκαν 322,6 χιλιάδες TEUs. Στο δίμηνο η μείωση των TEUs διαμορφώθηκε στο 12,3%. Η αδυναμία που καταγράφεται στο ξεκίνημα της χρονιάς αποδίδεται στην μειωμένη δραστηριότητα της Κίνας λόγω των πρόσφατων lockdowns ενώ παρατηρείται προοδευτικά αύξηση των φορτίων προς το λιμάνι του Πειραιά.
Βροχή δημοπρατήσεων έργων ΣΔΙΤ υπήρξε τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία που παρασχέθηκαν σε ειδική εκδήλωση, εντός των τελευταίων τριάμισι χρόνων έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις υλοποίησης 34 έργα ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 4,6 δισ. ευρώ. Εντός, δε, της πρώτης πενταετίας, το 30% του προϋπολογισμού αυτού επιστρέφει στην πραγματική οικονομία αποφέροντας ένα σημαντικό πρόσθετο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, όπως έχει αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.
Ένα ακόμη από τα οφέλη των ΣΔΙΤ αφορά τη γρήγορη ολοκλήρωση αυτού του είδους των έργων, όπως και την εξασφάλιση της συντήρησής τους, κάτι που αποτελεί και τον μεγάλο ασθενή, όπως φανερώνει και η πρόσφατη περίπτωση της γέφυρας Σερβίων στην Κοζάνη. Τα επόμενα μεγάλα project στα οποία έχει στραμμένο το βλέμμα της η αγορά περιλαμβάνουν την ανάπλαση της ΠΥΡΚΑΛ, τη δημιουργία του νέου Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Αθηνών για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, την κατασκευή του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αλλά και νέα αρδευτικά έργα.
Τα καλά νέα για τον τουρισμό φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και φέτος. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα στοιχεία του Eurocontrol μέχρι και τις 30 Απριλίου για τις πτήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες θα είναι αυξημένες, σε σχέση με το 2022 έως και κατά 30%. Πρόκειται για ρεκόρ καθώς πέρυσι για ένα μεγάλο τμήμα της χρονιάς, το πτητικό έργο είχε ξεπεράσει αυτό του 2019. Για να γίνει σαφές αυτό, αρκεί να αναφερθεί ότι πέρυσι η ανάκαμψη της πτητικής δραστηριότητας στο σύνολο των αεροδρομίων στην Ελλάδα ήταν ταχύτερη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, η Ελλάδα υπήρξε η μοναδική χώρα της Μεσογείου που στο σύνολο του έτους ο αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν από και προς την χώρα όχι μόνο επανήλθαν αλλά ξεπέρασαν οριακά τα προ-πανδημίας επίπεδα, με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου να υπολείπονται κατά μέσο όρο 9% της πτητικής δραστηριότητας του 2019.
Η Σαουδική Αραβία δεν φοβάται τις συνέπειες της ανόδου των επιτοκίων στην οικονομία της, ούτε την πτώση της τιμής του πετρελαίου, τουλάχιστον προς το παρόν. Αυτό δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο υπουργός οικονομικών της χώρας Faisal bin Fadhil Alibrahim. Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος εμφανίστηκε πολύ σίγουρος για την επιτυχή εκτέλεση του μεγαλεπήβολου σχεδίου μεταμόρφωσης της οικονομίας της χώρας του μέχρι το 2030 και καθόλου ανήσυχος για τυχόν αρνητικές συνέπειες από τον υψηλό πληθωρισμό, τα ανοδικά επιτόκια και την πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Ο Alibrahim δήλωσε πως ο πληθωρισμός έχει αρχίσει την πορεία αποκλιμάκωσης στην χώρα του και πρόσθεσε πως περιμένει να δει κάτι αντίστοιχο και στις διεθνείς οικονομίες. Είναι αλήθεια πως η Σαουδική Αραβία δεν έχει δει σημαντική αύξηση του κόστους ζωής για τους πολίτες της αφού οι τιμές των καυσίμων παραμένουν καθηλωμένες από το 2021. Την ίδια ώρα όμως έχουν αυξηθεί αρκετά τα επιτόκια αναφοράς στην χώρα, καθώς οι νομισματικές αρχές είναι σχεδόν υποχρεωμένες να ακολουθούν σε γενικές γραμμές τις κινήσεις των αμερικανικών επιτοκίων αναφοράς, καθώς το νόμισμα της χώρας, το ριάλ, έχει μία σταθερή ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο για πάρα πολλά χρόνια (περίπου 0,266 δολάρια για κάθε ριάλ Σαουδικής Αραβίας).
Ο Alibrahim όμως δεν φοβάται πως η οικονομική ανάπτυξη θα επηρεαστεί αρνητικά από την άνοδο των επιτοκίων. Εγγύηση για αυτό αποτελεί η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που ασκεί η χώρα, βοηθούμενη από τα πολύ υψηλά έσοδα που έφεραν το 2022 οι πωλήσεις πετρελαίου στο εξωτερικό. Αυτά τα έσοδα έφεραν την Σαουδική Αραβία στην πρώτη θέση από πλευράς ανάπτυξης του ΑΕΠ ανάμεσα στις χώρες της ομάδας G20 και ταυτόχρονα είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια.
Όπως είπε ο Alibrahim, η χώρα του νοιώθει σίγουρη πως θα καταφέρει να πετύχει τον μεγάλο στόχο της αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας και την μετάβαση σε μία νέα κατάσταση με πολύ μικρότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο. Για να τεκμηριώσει την αισιοδοξία του αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη (πάνω από 10% ετησίως) του κομματιού της οικονομίας που δεν σχετίζεται με το πετρέλαιο και την αυξανόμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις για την μεταμόρφωση της χώρας.
Πολύ αισιόδοξη ήταν και η απάντησή του στην ερώτηση του δημοσιογράφου του Bloomberg σχετικά την αδυναμία του τοπικού τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που συνοδεύουν το σχέδιο μεταμόρφωσης της οικονομίας, λόγω του σχετικά μικρού του μεγέθους.
Ο Alibrahim είπε πως θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να λυθεί και αυτό το πρόβλημα. Με το ίδιο πνεύμα απάντησε και στην κρίσιμη ερώτηση: φοβάται η Σαουδική Αραβία την πτώση της τιμής του πετρελαίου που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα, η οποία θα μπορούσε να χαλάσει τα σχέδια για δεύτερον στην σειρά πλεονασματικό προϋπολογισμό; Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος απάντησε ατάραχα πως η χώρα του είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια και στην ουσία δεν ανησυχεί για τίποτα. Άγνοια κινδύνου άραγε ή εξαιρετικός οικονομικός σχεδιασμός; Σε μερικά χρόνια ίσως μάθουμε.
Η PLBY Group (PLBY), η μητρική εταιρεία του Playboy, δήλωσε ότι υπέστη ζημιά απομείωσης ύψους 4,9 εκατομμυρίων δολαρίων από τα αποθεματικά Ethereum που κατείχε πέρυσι, καθώς η αξία των κρυπτονομισμάτων έπεσε αισθητά.
Η εταιρεία lifestyle και media είπε ότι αποδέχτηκε το Ethereum ως πληρωμές για τα NFTs «Rabbitars» που κυκλοφόρησαν το 2021, τα οποία διατηρεί στον ισολογισμό της ως ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Η αξία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται στα 327.000 δολάρια. Μια προηγούμενη έκθεση δείχνει ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ήταν αξίας 1,75 εκατομμυρίων δολαρίων στις 30 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.
Η εταιρεία εξήγησε ότι λογιστικοποιεί τα ψηφιακά της περιουσιακά στοιχεία ως «άυλα περιουσιακά στοιχεία αορίστου χρόνου», τα οποία υπόκεινται σε ζημίες απομείωσης εάν η εύλογη αξία των περιουσιακών στοιχείων πέσει κάτω από τη λογιστική τους αξία. Οι ζημίες απομείωσης που αναλαμβάνει η εταιρεία στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν να ανακτηθούν, ακόμη και αν η εύλογη αξία των περιουσιακών στοιχείων αυξηθεί μετά τη λήψη των ζημιών απομείωσης.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.