13 Νοε 2017

Ρουμανία, Startup Nation 2017: 9.500 επιχειρηματικές ιδέες χρηματοδοτήθηκαν σε… 3 μήνες! - Liberal

Ρουμανία, Startup Nation 2017: 9.500 επιχειρηματικές ιδέες χρηματοδοτήθηκαν σε… 3 μήνες! - Liberal

Του Ηλία Παπαγεωργιάδη*

Στο τέλος Μαρτίου του 2017 είχαμε παρουσιάσει από αυτή εδώ τη στήλη το πρόγραμμα Startup Nation, για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών προσπαθειών στη Ρουμανία. Τότε δεχθήκαμε πολλά μηνύματα από ανθρώπους που δεν πίστευαν πως όλα αυτά μπορούν να συμβούν, έχοντας μείνει στην εικόνα της Ρουμανίας όπως την άκουσαν / έζησαν πριν από πολλά χρόνια. Για να δούμε λοιπόν τι έγινε στην πράξη...

Από την κατάθεση των αιτήσεων ως την έναρξη πληρωμών: 3 μήνες...


Το πρόγραμμα άνοιξε στις 15.06.2017, με 44 μέρες καθυστέρηση από την αρχική ημερομηνία έναρξης που ήταν στις 02.05. Έκλεισε στις 14.07.2017, στις 20.00.

Κατατέθηκαν 19.296 προτάσεις.

Ήδη μέσα στον Ιούλιο ένα μεγάλο μέρος των αιτούντων πληροφορήθηκαν τη βαθμολογία τους, είτε έμαθαν τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε η πρότασή τους

Τον Αύγουστο έμαθαν όλοι* οι αιτούντες τα παραπάνω στοιχεία

Στις 16 Αυγούστου (!) άρχισαν να υπογράφουν οι πρώτοι δικαιούχοι τα συμβόλαια χρηματοδότησης

Τον Σεπτέμβριο υπέγραψαν 3.000 δικαιούχοι

Τον Οκτώβριο υπέγραψαν άλλες 6.000

Ήδη μέσα στον Οκτώβριο (!) το υπουργείο άρχισε να διαθέτει τα σχετικά κονδύλια σε αυτούς που θέλουν να αρχίσουν να υλοποιούν την ιδέα τους
Έχουν κατατεθεί οι πρώτες αιτήσεις πληρωμής, που το Κράτος θα πληρώσει μετά από 45 ημέρες (όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί)
Μέσα στον Νοέμβριο υπογράφουν και οι τελευταίοι περίπου 500
Η πλήρης αξιολόγηση κλείνει στις 15 Νοεμβρίου
Ήδη οι 3 τράπεζες / συνεργάτες του προγράμματος προσφέρουν δάνειο ισόποσο της επιδότησης σε όσους προτιμούν να πληρώσουν άμεσα και να περιμένουν μετά την εκταμίευση από το Κράτος
Παράθυρο για διορθώσεις / ενστάσεις αναμένεται να υπάρξει ως το τέλος του έτους. Κάποιοι (ανάμεσά τους και αρκετοί Έλληνες, όπως μαθαίνουμε) θα μείνουν εκτός χρηματοδότησης μιας και το κονδύλι τελικά ήταν αρκετό για 9.500 περίπου αιτήσεις και όχι 10.000 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. «Το κονδύλι ήταν συγκεκριμένο, όλοι ζήτησαν το μάξιμουμ του ποσού και έτσι τελικά θα χρηματοδοτήσουμε λίγο λιγότερες προτάσεις» είπε ο αρμόδιος υπουργός.
Σημειωτέον πως κανείς δεν έχει αμφισβητήσει τη διαδικασία, που ήταν πολύ αυστηρή και έκοψε όλους όσους έκαναν «εξυπνάδες» και έγραψαν υπερβολές. Στο διαδίκτυο αναρτήθηκαν πίνακες βαθμολόγησης, τα ονόματα κάθε εταιρίας που κόπηκε ή όχι, πόσους πόντους πήρε κλπ.
Πώς υπέγραψαν οι δικαιούχοι. Το παράδειγμα του κ. Γιάννη Παπαδόπουλου

Έχοντας γνωστούς ή και πελάτες που συγκέντρωσαν την απαραίτηση βαθμολογία και κέρδισαν τη χρηματοδότηση, παρακολουθήσαμε από κοντά τη διαδικασία (μάλιστα ο υπογράφων συνόδεψε τον πρώτο εκ των πελατών μας, κ. Γιάννη Παπαδόπουλο, για να έχει προσωπική άποψη για το θέμα).

Η αρμόδια αρχή ζήτησε στοιχειώδη, ελάχιστα χαρτιά της εταιρίας, σφραγίδα και διαβατήριο ή ταυτότητά της. Επίσης έπρεπε να ανοιχτεί λογαριασμός σε μία από τις 3 τράπεζες συνεργάτες του προγράμματος.
Πήγαμε στο Ploiesti στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου βρίσκονται τα γραφεία της αρμόδιας αρχής που καλύπτει 8 νομούς, όπου υπήχθη η αίτηση του κ. Παπαδόπουλου.
Μπήκαμε σε ένα κτίριο γραφείων και ανεβήκαμε στον 2ο όροφο. Εκεί περιμέναμε σε καρέκλες περίπου 15 λεπτά.
Ένας χαμογελαστός κύριος μας υποδέχθηκε. Όταν είδε πως είμαστε Έλληνες, άρχισε να μας μιλάει για τις διακοπές του στην Ελλάδα και να εξασκεί τα λίγα ελληνικά του. Είχαμε μαζί μας και επίσημη μεταφράστρια, που τελικά δεν χρειάστηκε. Εντός 10 λεπτών ο κ. Παπαδόπουλος υπέγραψε και αποχωρήσαμε.
Ενημερώθηκε πως θα μπορούσε είτε να αρχίσει να υλοποιεί αμέσως την ιδέα του, σε συνεργασία με μία από τις τράπεζες, είτε να περιμένει μέχρι το Κράτος να αρχίσει τις εκταμιεύσεις. Επέλεξε τη δεύτερη λύση.
Φεύγοντας απορούσε πώς όλα έγιναν τόσο γρήγορα και απλά
Η επιχειρηματική ιδέα του κ. Παπαδόπουλου αφορά την παραγωγή τροφίμων, συγκέντρωσε 100 / 100 πόντους και θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 45.000 Ευρώ. Πρέπει να απορροφήσει τα χρήματα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018
Τα οφέλη για τη Ρουμανική οικονομία

Μέσα σε 10 μήνες «θα πέσουν στην αγορά» περίπου 450 εκ. Ευρώ.
Αυτά θα χρηματοδοτήσουν τις 9.500 εταιρίες, που θα δημιουργήσουν περίπου 20.000 θέσεις εργασίας.
Το Κράτος αναμένεται να εισπράξει από φόρους (αυτούς τους χαμηλούς... με 1% επί του τζίρου για τζίρο ως 500.000 Ευρώ που θα γίνει 1.000.000 Ευρώ το 2018) και ασφαλιστικές εισφορές το σύνολο των χρημάτων που θα πληρώσει, 450 εκ. Ευρώ.
Αν το 1/3 των εταιριών μείνουν ζωντανές μετά από 3 χρόνια, έχοντας έναν μέσο τζίρο της τάξης των 100.000 Ευρώ / χρόνο, θα προστεθούν 300 – 400 εκ. Ευρώ τζίρος στη χώρα, ή +0,2% του ΑΕΠ, καθώς και κάποιες χιλιάδες θέσεις εργασίας
Οι περισσότερες ιδέες που χρηματοδοτήθηκαν αφορούν βιοτεχνίες ή παραγωγή λογισμικού (ακολουθούν οι υπηρεσίες, πιο πίσω το εμπόριο). Αυτές οι κατηγορίες προσδίδουν προστιθέμενη αξία σε μία οικονομία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων κέρδισαν τη χρηματοδότηση: Που θα βρουν προσωπικό...

Ίσως ακούγεται παράδοξο, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων όσων κέρδισαν τη χρηματοδότηση είναι κάτι που ακούγεται αστείο στην Ελλάδα: Το που θα βρουν να προσλάβουν προσωπικό! Με ανεργία 5,5% στη χώρα και κάτω του 1% στις μεγάλες πόλεις, η πρόκληση θα είναι μεγάλη, ενώ οι άπαντες προϋπολογίζουν μισθούς από 500 Ευρώ / μήνα και άνω (καθαρά). Σε διάφορους κλάδους τα business plans στήθηκαν στα 800 – 1.000 Ευρώ, ενώ για την παραγωγή λογισμικού τα ποσά υπερβαίνουν τα 1.500 – 2.000 Ευρώ, πάντα καθαρά.

Η Ρουμανία είναι παράδεισος; Όχι, όμως προσπαθεί να βελτιωθεί...

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως η Ρουμανία είναι παράδεισος. Όμως είναι ξεκάθαρο πως προσπαθεί να βελτιωθεί και κάνει άλματα προς το μέλλον. Δεν είναι τυχαίο πως φέτος η βιομηχανική της παραγωγή τρέχει με +7%.

Αλήθεια, θυμόμαστε στην Ελλάδα κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων που άνοιξε με (μόνο) 40 μέρες καθυστέρηση, έκλεισε στην ώρα του και άρχισε να πληρώνει τους δικαιούχους εντός 3μήνου;

* Εκτιμάται πως υπήρξε πρόβλημα με περίπου το 10% των δικαιούχων, στους οποίους φαίνεται πως δεν έφτασε η ενημέρωση της έγκρισης. Η εταιρία μας (όπως και άλλες σοβαρές) επικοινώνησε όσες φορές χρειάστηκε με την αρμόδια αρχή, για να ενημερώσει και να προστατέψει τα συμφέροντα των πελατών της.