5 Δεκ 2017

Ποιες εισηγμένες… «βλέπουν φως» στον προϋπολογισμό του 2018

Ποιες εισηγμένες… «βλέπουν φως» στον προϋπολογισμό του 2018



Με ενδιαφέρον παρακολούθησε ο επιχειρηματικός κόσμος το περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να συνεκτιμήσει τα στοιχεία που προκύπτουν και ενδεχομένως να τροποποιήσει τον προγραμματισμό του για την επόμενη χρονιά.

Όσο βέβαια και αν οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται το πόσο δύσκολο είναι κάποιος να κάνει επιτυχείς προβλέψεις στις μέρες μας, ή επίσης ότι συχνά οι κυβερνήσεις υπερβάλλουν προκειμένου να δημιουργήσουν καλό κλίμα στην οικονομία, το βέβαιο είναι ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα νούμερα και κυρίως την τάση που φαίνεται να προκύπτει μέσα από τα στοιχεία του προϋπολογισμού.



«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι Ευαγγέλιο. Κατά τη διετία 2015-2016 προβλέπονταν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και τελικά είχαμε ύφεση. Για φέτος αναφερόταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%, αλλά είναι αμφίβολο αν τελικά πιάσουμε το 1,6%. Η αλήθεια είναι πως οι τελευταίοι τρεις προϋπολογισμοί ενώ έπεσαν μέσα σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά δεδομένα (εκεί υπάρχει και ο αυστηρός έλεγχος των δανειστών), αντίθετα δεν πρόβλεψαν σωστά την πορεία του ΑΕΠ».

Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστός οικονομικός παράγοντας, συμπληρώνοντας: «Ο προϋπολογισμός του 2018 μιλάει για ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, μέσα από αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, αύξηση των επενδύσεων κατά 11% και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,2%. Ελάχιστοι βέβαια επιχειρηματίες θα στοιχημάτιζαν για το +2,5%, ωστόσο σχεδόν όλοι πιστεύουν πως τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας και πως το τελικό νούμερο θα ξεκινάει από συν. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό. Αυτή αναμένεται να είναι η δομή και των επόμενων προϋπολογισμών, ανεξάρτητα από το ποια πολιτική παράταξη θα βρίσκεται στην εξουσία. Και αυτό, γιατί ο μόνος δρόμος για ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη περνά μέσα από προϋπολογισμούς που θα διακρίνονται από δημοσιονομική αυστηρότητα, διψήφια ποσοστά ανόδου των επενδύσεων, αύξηση εξαγωγών προϊόντων-υπηρεσιών και δειλή ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης».

Οι τράπεζες
Οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να χαίρονται από την ανοδική πορεία που προβλέπεται να λάβει το ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο θα τις βοηθήσει ποικιλοτρόπως, όπως για παράδειγμα στην επιστροφή καταθέσεων, στη μείωση της έκθεσής τους στον μηχανισμό ELA, όπως και στο ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, όλα αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, ή αντίθετα χρειάζονται πολύ χρόνο και δραστική βελτίωση προσδοκιών.

Αύξηση επενδύσεων
Από την αύξηση των επενδύσεων σε βάθος ετών (+11,4% σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2018) ευνοείται άμεσα και έμμεσα το σύνολο σχεδόν των εγχώριων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, από τις εισηγμένες φαίνεται πως μεταξύ αυτών που επηρεάζονται θετικά συγκαταλέγονται η Τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και ο όμιλος Viohalco (στις εγχώριες δραστηριότητές τους), οι κατασκευαστικές εταιρείες (οι μεγάλες αλλά και οι μικρότερες όπως π.χ. Δομική Κρήτης και ΕΚΤΕΡ), όπως επίσης και επιχειρήσεις του μεταλλουργικού (π.χ. Έλαστρον, Μπήτρος, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου, Τζιρακιάν, Αλουμύλ ΑΛΜΥ -0,91%, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, Mevaco) και λοιπών κλάδων (π.χ. Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, ΕΛΤΡΑΚ, Μαθιός, Interwood).

Επιπλέον, οι επενδύσεις αφορούν αναμφίβολα και την πληροφορική (μεταξύ των εισηγμένων που επηρεάζονται θετικά περιλαμβάνονται οι Quest Holdings, Byte Computers και Space Hellas), ωστόσο είναι ζήτημα αν μέσα στο 2018 οι εταιρείες του κλάδου καταφέρουν να εγγράψουν σημαντικό κύκλο εργασιών από τα έργα του νέου ΕΣΠΑ.

Τέλος, από την τόνωση των επενδύσεων ευνοούνται και ορισμένες εταιρείες συμβούλων, όπως για παράδειγμα η εισηγμένη Ευρωσύμβουλοι.

Η εγχώρια κατανάλωση
Δεκάδες εισηγμένες εταιρείες απευθύνονται είτε αποκλειστικά, είτε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εγχώρια αγορά. Όπως πληροφορούμεθα, οι διοικήσεις των περισσότερων καταστρώνουν τις κινήσεις τους με δεδομένο ότι η ζήτηση θα διατηρηθεί στα φετινά επίπεδα, αγνοώντας τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,2%.

«Μπορεί ορισμένοι επιμέρους κλάδοι, όπως αυτός των οχημάτων (εισηγμένες Σφακιανάκης, Autohellas, Μοτοδυναμική) να ευνοηθεί μέσα στο 2018, πλην όμως σε γενικές γραμμές, η όποια αύξηση αναμένεται να είναι οριακή. Άλλωστε, η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι περιορισμένη και το μεγαλύτερο μέρος αυτής θα κατευθυνθεί στο ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για πληρωμές φόρων και εισφορών» δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας τροφίμων.

Εξαγωγές-τουρισμός
Με βάση τον Προϋπολογισμό, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα ανεβούν κατά 4,6% μέσα στο 2018, συνεχίζοντας την πορεία που έχουν λάβει κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεκάδες εισηγμένες εταιρείες κατευθύνουν το μεγαλύτερο τμήμα των πωλήσεών τους στο εξωτερικό, με ενδεικτικά παραδείγματα τις Μυτιληναίος, Viohalco, Coca-Cola HBC, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Ικτίνος Μάρμαρα, Flexopack, Καράτζης και Αεροπορία Αιγαίου.

Η άνοδος του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και οι κινήσεις διεθνοποίησης των ελληνικών ομίλων κατά τα τελευταία χρόνια δημιουργούν προϋποθέσεις για -κατά μέσο όρο- ακόμη καλύτερη πορεία των ελληνικών εταιρειών στο εξαγωγικό τους κομμάτι.

Ασφαλιστικός κλάδος - Ιδιωτική υγεία
Από την πορεία του ασφαλιστικού κλάδου επηρεάζονται στο ΧΑ τόσο η Ευρωπαϊκή Πίστη, όσο και τράπεζες που είτε συμμετέχουν σε ασφαλιστικές εταιρείες (Εθνική, Eurobank), είτε αποκομίζουν προμήθειες μέσω του bancassurance (Alpha Bank, Πειραιώς).

Το μόνο βέβαιο είναι πως στον προϋπολογισμό προβλέπονται σημαντικές περικοπές στους τομείς της δημόσιας υγείας και των συντάξεων. Για παράδειγμα, θα μειωθούν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, θα περικοπεί το ΕΚΑΣ, ενώ ήδη ο πρόσφατος επανυπολογισμός των «παλαιών» (προ «νόμου Κατρούγκαλου») συντάξεων οδήγησε σε… μέσο ψαλίδισμα της τάξεως του 10%.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, αναμφίβολα θα αυξηθεί περαιτέρω η συνειδητοποίηση της ανάγκης των πολιτών για ιδιωτική ασφάλιση για σύνταξη και υγεία, πλην όμως ζητούμενο παραμένει το αν τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να ανταποκριθούν λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Η νέα μείωση των κρατικών δαπανών στο μέτωπο της υγείας θα επηρεάσει ως ένα βαθμό τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα (Ιατρικό Αθηνών, Υγεία, ΙΑΣΩ, Euromedica), πλην όμως οι εταιρείες του κλάδου βλέπουν τα αποτελέσματά τους να ανακάμπτουν κατά την τελευταία διετία, εξαιτίας περικοπών δαπανών και αυξημένων εσόδων τους από τους πελάτες μέσω ασφαλιστικών εταιρειών.

Στέφανος Kοτζαμάνης