Η Σαουδική Αραβία εξασφάλισε τα ξημερώματα της Παρασκευής τη σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη των συμμάχων της στον Κόλπο και άλλων αραβικών κρατών στις δύο συνόδους που διεξήχθησαν στην ιερή πόλη της Μέκκας, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις που κλιμάκωσαν περαιτέρω την ένταση στην περιοχή.
Στις δύο συνόδους ο βασιλιάς Σαλμάν, ο πανίσχυρος μονάρχης της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και διατύπωσε βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του σιιτικού Ιράν, μεγάλου αντίπαλου του Ριάντ στην περιοχή.
Τις δύο συνόδους θα ακολουθήσει τα ξημερώματα του Σαββάτου μια τρίτη, αυτή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).
Οι τρεις σύνοδοι αποσκοπούν σε μια κινητοποίηση εναντίον του Ιράν, που δεν έλαβε υποστήριξη παρά μόνο από το Ιράκ, χώρα όπου η Τεχεράνη ασκεί πολιτική επιρροή και διαθέτει δεσμούς με σιιτικές παρατάξεις.
Το Ιράκ δεν ενέκρινε την ανακοίνωση της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου, που καταφέρεται σε υψηλούς τόνους εναντίον του Ιράν.
Δολιοφθορές σε πλοία στον Κόλπο, επιθέσεις σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, επέμβαση στα εσωτερικά χωρών της περιοχής, απειλές εναντίον του εφοδιασμού της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου: ο σαουδάραβας μονάρχης προσάπτει στην Τεχεράνη μια σειρά «εγκληματικών» και «τρομοκρατικών» ενεργειών.
Ο Σαλμάν απαίτησε από τους εταίρους του βασιλείου στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) να «ενωθούν» και να αντιμετωπίσουν σθεναρά, με «αυστηρότητα», τις «εγκληματικές ενέργειες» του Ιράν. «Οι πρόσφατες εγκληματικές ενέργειες μας υποχρεώνουν να ενεργήσουμε με σοβαρότητα για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια και τα συμφέροντα του ΣΣΚ», πρόσθεσε.
Ανοίγοντας τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου ο Σαλμάν επανέλαβε τα ίδια επιχειρήματα και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα» για την αποτροπή του Ιράν. Κατηγόρησε την Ισλαμική Δημοκρατία ότι επί τέσσερις δεκαετίες δεν έχει πάψει να υποστηρίζει «την τρομοκρατία», να «βλάπτει τη σταθερότητα της περιοχής» και να ακολουθεί «επεκτατική πολιτική».
Η τελική ανακοίνωση που ανέγνωσε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου απαιτεί «το Ιράν να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία των αραβικών κρατών και να πάψει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις τους», πράγμα που «απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Το ΣΣΚ εξάλλου στη δική του ανακοίνωση επανέλαβε την «στήριξη» των χωρών-μελών του στην αμερικανική στρατηγική έναντι του Ιράν» ως προς το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τις «αποσταθεροποιητικές» δραστηριότητές του, την «υποστήριξή του στην τρομοκρατία και στις εχθρικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ (...) και των Χούθι» της Υεμένης.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα χωρίς περιστροφές το Ιράν ότι βρισκόταν πίσω από τη δολιοφθορά τεσσάρων δεξαμενόπλοιων τη 12η Μαΐου ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο είπε πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη χθες ότι «είχε δίκιο» και ότι επρόκειτο για μια ενέργεια με σκοπό να «αυξηθεί η τιμή του αργού». Νωρίτερα χθες, είπε πως ο Μπόλτον θα παρουσιάσει «αποδείξεις» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα.
Το Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες του Μπόλτον, που χαρακτήρισε «γελοίες».
Η ένταση στην περιοχή του Κόλπου δεν σταματά να ανεβαίνει. Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσέθεσε τον Απρίλιο τους Φρουρούς της Επανάστασης στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζει και τον Μάιο έκανε ακόμα πιο αυστηρές τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Παράλληλα, ενίσχυσε τις δυνάμεις της στη Μέση Ανατολή με ένα αποβατικό σκάφος με αμφίβια οχήματα και συστοιχίες Patriot, που προστέθηκαν σε ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του και στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ