5 Μαρ 2020

Pantelakis: Bullish για τις ελληνικές τράπεζες, περιθώριο ανόδου έως 52% - Οι κίνδυνοι λόγω κοροναϊού

Pantelakis: Bullish για τις ελληνικές τράπεζες, περιθώριο ανόδου έως 52% - Οι κίνδυνοι λόγω κοροναϊού: Πέραν της αναταραχής που προκαλεί η ανησυχία για τον κοροναϊό και τις επιπτώσεις στην οικονομία, η Pantelakis Securities παραμένει θετική μεσοπρόθεσμα για τις τραπεζικές μετοχές.




Της Ελευθερίας Κούρταλη

Πέραν της αναταραχής που προκαλεί η ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, η Pantelakis Securities παραμένει θετική στο μεσοπρόθεσμο διάστημα για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας στα top picks της την Εθνική και την Eurobank, εκτιμώντας πως τα περιθώρια ανόδου θα κινηθούν στο 18% για την Πειραιώς, στο 31% για την Alpha Bank, στο 50% για την Eurobank και στο 52% για την Εθνική, σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό.

Όπως σημειώνει, μετά τον διπλασιασμό των τιμών τους το 2019, οι μετοχές των συστημικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά 30% από τις αρχές του έτους λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τον κοροναϊό. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή διατηρεί "εποικοδομητική στάση" για τον κλάδο λόγω των σημαντικών καταλυτών που αναμένονται το επόμενο διάστημα και της υποχώρησης των κίνδυνων εκτέλεσης των επιχειρηματικών σχεδίων των διοικήσεων. Η Εθνική και η Eurobank θα ηγηθούν της εξυγίανσης των ισολογισμών τους από τα NPEs, ενώ και η Alpha Bank είναι ελκυστική ως επένδυση καθώς η ποιότητα του κεφαλαίου της αντισταθμίζει σχετικά πιο αργό de-risking.

Pantelakis: Bullish για τις ελληνικές τράπεζες, περιθώριο ανόδου έως 52% - Οι κίνδυνοι λόγω κοροναϊού

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο "Ηρακλής", η Pantelakis σημειώνει πως θα διευκολύνει τις συναλλαγές NPEs με καλύτερους όρους τιμολόγησης (ακόμη και υψηλότερους από αυτούς της Ιταλίας) και θα δώσει βάθος στην αγορά προβληματικών assets. Ωστόσο, ο "διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες" όπως επισημαίνει καθώς ο "Ηρακλής" δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη και δεν κάνει τίποτα ουσιαστικά για την αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των DTCs (αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις). Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από τη στάθμιση κινδύνου των senior τίτλων, όπως σημειώνει, κάτι που ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Οι καταλύτες
Οι προοπτικές των τραπεζών είναι στενά συνδεδεμένες με το μακροοικονομικό περιβάλλον και τις τιμές των εγγυήσεων / NPEs. Η μείωση των ανησυχιών για τον κοροναϊό (πριν ξεκινήσουν πραγματικά να χτυπούν τον τουριστικό κλάδο) θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ράλι ανακούφισης στο ταμπλό του Χ.Α, όπως σημειώνει. Η ένταξη στον "Ηρακλή" και η μηδενική στάθμιση κινδύνου για το χαρτοφυλάκιο Cairo (Eurobank) θα μετριάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών. Επίσης, το νέο πτωχευτικό δίκαιο που αναμένεται τον Απρίλιο θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως καταλύτης για το re-rating των τραπεζών. Άλλοι θετικοί καταλύτες είναι ο αρνητικός σχηματισμός NPEs, η άρση του ορίου που έχουν οι τράπεζες στις θέσεις τους σε κρατικά ομόλογα και τα αποτελέσματα των stress tests Τέλος, η αντιμετώπιση του ζητήματος των DTCs (χωρίς να παραβιάζονται οι περιορισμοί της κρατικής ενίσχυσης) θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για τον κλάδο, βάζοντας την κρίση πίσω του.

Οι επιπτώσεις του κοροναϊού
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του κοροναϊού, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, ο τουρισμός είναι ο βασικός δίαυλος μέσω του οποίου θα μπορούσε να επηρεαστεί η Ελλάδα. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι πρόκειται για έναν κλάδο που συμβάλει (άμεσα και έμμεσα) στο 20% του συνολικού ΑΕΠ και στο 25% της συνολικής απασχόλησης και οι τουριστικές εισπράξεις στο 10% του ονομαστικού ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 4% το 2010, υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος είχε μια καταπληκτική δεκαετία, καθώς οι αφίξεις τουριστών διπλασιάστηκαν ακριβώς όταν η υπόλοιπη οικονομία υποχώρησε δραματικά. Προφανώς, ένα τέτοιο επιτυχημένο ιστορικό μπορεί τώρα να καταλήξει να στοιχειώσει την οικονομία, σε περίπτωση βαθιάς / παρατεταμένης πτωτικής τάσης του τουρισμού.

Στα θετικά ωστόσο, το 2019 το α’ τρίμηνο αντιπροσώπευε μόνο το 4% των ετήσιων εισπράξεων από τον τουρισμό, το β’ τρίμηνο το 26%, το γ’ τρίμηνο το 59% και το δ’ τρίμηνο το 11%. Προφανώς, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προχωρήσουν με συγκεκριμένες ενέργειες για τον περιορισμό των επιπτώσεων στο σενάριο μίας παρατεταμένης κρίσης λόγω κοροναϊού.

Pantelakis: Bullish για τις ελληνικές τράπεζες, περιθώριο ανόδου έως 52% - Οι κίνδυνοι λόγω κοροναϊού

Συνολικά, η ακραία αβεβαιότητα λόγω COVID-19 καθιστά σχεδόν αδύνατη την εκτίμηση των βραχυπρόθεσμων κινήσεων στην αγορά, με την ψυχολογία των επενδυτών να κινείται ανάλογα και με τη ροή ειδήσεων σχετικά με την κρίση αυτή.  Ειδικότερα, οι τράπεζες παραμένουν στενά συνδεδεμένες με τις μακροοικονομικές προοπτικές και έτσι όταν η κατάσταση επιδεινώνεται τότε υπεραποδίδουν της πτώσης στην αγορά, ενώ όταν τα πράγματα βελτιώνονται, ηγούνται ανάκαμψης. Τέλος, αξίζει να κοιτά κανείς, όπως επισημαίνεται, και την  αγορά ελληνικών ομολόγων καθώς όπως δείχνουν οι πρόσφατες ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν και εκεί, η Ελλάδα παραμένει ένα risk-on play, σημειώνοντας πολύ κακές επιδόσεις όταν ο φόβος κυριαρχεί.