Νέα δεδομένα φαίνεται να διαμορφώνονται στην αγορά των μετοχών, αφού η κίνηση πάνω από τις 700 μονάδες στον Γενικό Δείκτη συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, καθιστώντας την τεχνική διάσπαση άρτια.
Οι επόμενες συνεδριάσεις ωστόσο μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις και μεταβλητότητα, αφού εκτός των αναδιαρθρώσεων των δεικτών MSCI Greece, το τέλος του Νοεμβρίου αποτελεί περίοδο “window dressing” για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Πέραν όμως των τεχνικών λεπτομερειών, η πορεία της αγοράς μετά τη διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών (200 ημερών ΚΜΟ), έχει φέρει προ εκπλήξεως παραδοσιακά χαρτοφυλάκια που παρέμειναν εκτός αγοράς και πλέον συζητούν την είσοδο με την πρώτη ευκαιρία διόρθωσης. Αν ωστόσο πραγματικά η εγχώρια αγορά “άλλαξε σελίδα” θα φανεί στην πρώτη σοβαρή διόρθωση, που τεχνικά δεν μοιάζει να είναι μακριά.
Αναμφίβολα, οι νέες εκτιμήσεις της αμερικανικής JP Morgan και την αποτίμησή της εγχώριας αγοράς σε όρους πολλαπλασιαστή κερδοφορίας (forward P/E) έδωσε καύσιμο στους αγοραστές, αφού τα discounts είναι υψηλά σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας και πενταετίας.
Παράλληλα, τα αποτελέσματα των τραπεζών φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους τραπεζίτες ότι τα νέα κόκκινα της πανδημίας δεν θα ξεπεράσουν τελικά τα 5 – 6 δισ. ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις των 10 δισ. ευρώ, ενώ παρά τις δύσκολες συνθήκες οι τράπεζες ολοκληρώνουν τους σχεδιασμούς τους έγκαιρα. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες εταιρείες, στην πλειονότητά τους, είναι καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών και αυτό δικαιολογεί μία ανοδική διόρθωση των αποτιμήσεων.
Για την Ελλάδα και τους εγχώριους μετοχικούς τίτλους, η προσδοκία από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη, η απόδοση στα δεκαετή ομόλογα, οι ελπίδες για μια κανονική χρονιά στην οικονομία, παρά το lockdown λόγω της Covid-19, δείχνουν ότι οι τράπεζες και τα δεικτοβαρή blue chips μπορεί να είναι στις κορυφαίες επιδόσεις το 2021. Το πιο θετικό στην ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη σε νέα υψηλά οκτώ μηνών είναι η συναλλακτική δραστηριότητα (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων), η οποία επετεύχθη με την Wall Street σε αργία.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Ο δείκτη των τραπεζών εισήλθε εντός της ζώνης αντίστασης των 387 – 393 μονάδων και σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, η αμέσως επόμενη αντίσταση στις 447 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων). Οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, διέρχονται από τις 373 και 397 μονάδες. Στον αντίποδα, η στήριξη στις 352 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 324 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης έχει αφήσει άφησε πίσω του τις αντιστάσεις στις 709 και 719 μονάδες και ο επόμενος στόχος είναι στις 765 μονάδες με ενδιάμεσο τις 740 μονάδες. Η πρώτη στήριξη είναι στις 690 μονάδες αλλά οι βασικές στηρίξεις είναι αρκετά χαμηλότερα στις 671 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και στις 647 μονάδες ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να απειλήσει τους ανερχόμενους 200άρηδες.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Τέλος, για το δείκτη των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο πρώτος στόχος των αγοραστών οι 1.750 μονάδες και η διόρθωση δεν πρέπει να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 1.620 μονάδων (διέρχεται και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Η πορεία της αγοράς έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των εταιρειών να βρίσκονται πλέον πάνω από το ΚΜΟ 200 ημερών, καταγράφοντας υψηλά 52 εβδομάδων, αλλά και κάποιες νέα ιστορικά υψηλά.