Οι επενδυτές στα ξένα χρηματιστήρια κινούνται ανάμεσα στην ανησυχία από την ισχύ της πανδημίας και την αισιοδοξία που προσφέρει στην θεώρηση των προοπτικών της παγκόσμιας ανάπτυξης το πρόγραμμα για αναζωπύρωση της οικονομίας των ΗΠΑ από τη διοίκηση Μπάιντεν. Η Αθήνα ωστόσο έχει περάσει σε φάση διόρθωσης που δεν αποκλείεται σήμερα να διακοπεί, καθώς αυτό είναι στατιστικά αναγκαίο, ώστε να μην απειληθεί με αλλαγή η μεσοπρόθεσμα ανοδική τάση που αποκτήθηκε στο τελευταίο δίμηνο του 2020.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Οι αγορές μετοχών της Ασίας κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Δευτέρα 25/1, καθώς οι ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και οι καθυστερήσεις στην προμήθεια εμβολίων μειώθηκαν από τις προσδοκίες για ένα σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναζωογόνηση της οικονομίας των ΗΠΑ. Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών έχουν εμφανίσει κλιμάκωση των ρεκόρ υψηλών τις τελευταίες ημέρες από τα στοιχήματα πως τα εμβόλια COVID θα αρχίσουν να μειώνουν τα ποσοστά μόλυνσης παγκοσμίως και πως θα υπάρξει μια ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Joe Biden.
Η πορεία των τιμών την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα προβληματίζει. Γιατί επί τρεις συνόδους στη σειρά υπάρχει προσπάθεια, χωρίς επιτυχία, για να ξεσπάσει ένα δυνατό αγοραστικό ενδιαφέρον. Δηλαδή τη μόχλευση των τιμών στα πρώτα λεπτά, δεν την αγκαλιάζει το σύνολο των συναλλασσόμενων. Έτσι, ενώ εμφανίζονται νωρίς τιμές που ορίζουν τα μέγιστα, οι πιέσεις που ακολουθούν δυναμώνουν σταδιακά. Η δε αδυναμία να κρατηθεί η αρχική ανοδική ορμή, βάζει σε σκέψεις και αυτούς που δεν είχαν προγραμματίσει να μειώσουν τις θέσεις τους. Οδηγούν έτσι τον μέσο όρο σε χαμηλότερα του προηγούμενου κλεισίματος επίπεδα και αυτό που δυναμώνει, με την επιδείνωση της εικόνας στο ταμπλό, είναι η τάση φυγής από το ρίσκο των ελληνικών μετοχών. Αυτή η κατάσταση εμφανίστηκε την εβδομάδα που ξεκίνησε το λιανικό εμπόριο, καθώς το επέτρεψαν τα στοιχεία για την πανδημία.
Μια εξήγηση της αδιαφορίας των θεσμικών για την καλύτερη κατάσταση στην Ελλάδα, μπορεί να κρύβεται στον προγραμματισμό των μοντέλων τους. Σίγουρα για τη χώρα που οι τουριστικές υπηρεσίες και οι πέριξ αυτών αποτελούν βασικότατο πυλώνα, υπάρχει υψηλότερος συντελεστής επιβάρυνσης λόγω πανδημίας, έναντι άλλων ανταγωνιστικών χρηματιστηρίων. Πιθανά θεωρούν πως το αν υπάρχει εδώ χαμηλή μεταδοτικότητα, δεν σχετίζεται με την κατάσταση των χωρών προέλευσης των τουριστών προς την Ελλάδα, που χειροτερεύει διαρκώς. Ενώ εκτιμούν, πως το καρδιαγγειακό σύστημα της οικονομίας μας παραμένει αδύναμο και απειλείται με νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, όταν θα κάνουν ταμείο, μετά την πανδημία, τα κράτη και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης.
Η εβδομάδα δεν περιλαμβάνει γεγονότα ή ειδήσεις που θα αλλάξουν την διάθεση των επενδυτών και ειδικά των ξένων θεσμικών, που λαμβάνουν σταδιακά αποστάσεις. Άρα τη δυναμική θα διαμορφώσουν νέα και γεγονότα από την διεθνή αγορά, στην οποία επίσης εμφανίστηκαν σημάδια κόπωσης. Στις ΗΠΑ, γιατί η άνοδος έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις στα επίπεδα της φούσκας των dot.com εταιριών, ενώ πανδημία δεν ελέγχεται και στην Ευρώπη, ένας νέος κύκλος μέτρων με περιορισμό των δραστηριοτήτων υποδηλώνει επιστροφή στην ύφεση, με βάση τους PMI.
Αναγνώριση της πτωτικής δυναμικής με ορισμό των πιθανών στηρίξεων χαρακτήρισε τα σχόλια και τις εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών. Αναγνωρίζοντας τη δυσκολία να συνεχίσει ανοδικά ο τραπεζικός κλάδος λόγω των εκτιμήσεων για επερχόμενες ΑΜΚ θεωρούν πιθανή την εγκατάσταση πλαγιοκαθοδικής τάσης σε μια εβδομάδα που τα σημαντικά για τους αγοραίους θα έρθουν από το διεθνές μέτωπο. Η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη και η ανακοίνωση του ΑΕΠ 4ου τριμήνου στις ΗΠΑ την Πέμπτη (consensus: 4,4% qoq) είναι τα σημαντικότερα μακροοικονομικά νέα της επόμενης εβδομάδας. Σημαντικές θα είναι και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εταιριών των ΗΠΑ. την Τρίτη 26/01 ανακοινώνουν οι Apple, General Electric, 3M, Verizon Communications, E-Bay και Johnson & Johnson, την Τετάρτη ακολουθούν οι Abbott Laboratories, AT&T, Boeing, Microsoft, Facebook, Tesla και Mastercard, την Πέμπτη 28/01 είναι η σειρά των Amazon και Mcdonald's και τέλος την Παρασκευή 29/01 ανακοινώνει μεγέθη η Colgate - Palmolive.
Η Eurobank Eq. επισημαίνει: “Το ράλι δείχνει σημάδια αναστολής, καθώς οι Επενδυτές εστιάζουν περισσότερο στις αποτιμήσεις και τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την Υγεία”.
Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημειώνει: “Μπορεί οι απώλειες τις εβδομάδες να ήταν μικρές παρόλα αυτά πήραμε ημερήσια έξοδο μετά από 2 ½ μήνες και μία άνοδο 33%. Είναι λογικό η Αγορά να χρειάζεται χρόνο για να ‘χωνέψει’ τις τιμές, με τον τζίρο, ωστόσο, σε αισθητά χαμηλά επίπεδα. Οι 767 μονάδες κοντινή στήριξη, με την ζώνη του 752 - 744 κύρια. Το 800 έχει γίνει σημαντική αντίσταση με το ‘stop’ μας να είναι στις 809 μονάδες”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Τα στατιστικά της πανδημίας πρόδρομος δείκτης της παγκόσμιας ανάπτυξης
Είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσουμε, αλλά πλησιάζουμε γρήγορα στην συμπλήρωση ενός έτους που η καθημερινότητα όλων άλλαξε δραματικά, από τότε που η απειλή της υγείας μας λόγω του COVID ήρθε στη ζωή μας. Οι αγοραίοι και οι περισσότεροι άνθρωποι ελπίζουνε ότι θα είναι η πρώτη και τελευταία επέτειος της λειτουργίας των οικονομιών με περιορισμούς, άλλοτε χαλαρούς ενίοτε πολύ σκληρούς αλλά διαρκώς παρόντες. Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020, οι κυβερνήσεις αναγνώρισαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία λόγω του ιού. Στις 11 Μαρτίου, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κήρυξε την πανδημία και στη διάρκεια του Μαρτίου πολλές από τις αναπτυγμένες οικονομίες, ανακοινώσανε μέτρα που επέβαλαν τη διαμονή στο σπίτι. Οι ζωές όλων άλλαξαν από τότε.
Το αποτύπωμα της πανδημίας
Η δραστηριότητα ορισμένων επιχειρήσεων, όπως αεροπορικές εταιρείες, εστιατόρια και κρουαζιερόπλοια - έπεσε απότομα λόγω του Covid-19, ενώ άλλες επιχειρήσεις επωφελήθηκαν. Η Logitech International, για παράδειγμα, η οποία κάνει περιφερειακά υπολογιστών, είδε τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 85% ετησίως και τα καθαρά της έσοδα να αυξάνονται κατά 192% στο τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Εδώ ας λάβουμε υπόψη τις ανάγκες που προέκυψαν στα νοικοκυριά από την εξ αποστάσεων εκπαίδευση για web κάμερες, ενώ πολλοί εργάζονται από τα σπίτια τους από τον Μάρτιο. Κάποιοι πιθανότατα έτρεξαν για να εξοπλίσουν τα γραφεία τους αμέσως. Άλλοι ίσως περίμεναν, μέχρι να καταστεί σαφές ότι τα γραφεία τους δεν θα ξανανοίξουν για αρκετό χρονικό διάστημα, για να αγοράσουν κάποιο νέο εξοπλισμό τεχνολογίας. Η Netflix ανέφερε πρόσφατα, ότι η αύξηση των συνδρομών του πρώτου τριμήνου θα ήταν πολύ υψηλότερη από τις προσδοκίες, καθώς όλοι σχεδόν στην Ευρωπαϊκή και την Αμερικανική ήπειρο αγάπησαν τον καναπέ και τα γαριδάκια. Οι συνδρομητές του Netflix αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του2020 κατά 15,8 εκατομμύρια. Φέτος, η εταιρεία αναμένει 6 εκατομμύρια νέες συνδρομές στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την τριμηνιαία επιστολή της εταιρείας στους επενδυτές.
Χρηματιστηριακά συνεπώς, εκτός της υποχώρησης των αποτιμήσεων σε μετοχές συγκεκριμένων κλάδων, εμφανίστηκαν και τεράστιες αποδόσεις σε μετοχές εξαιτίας της πανδημίας, κυρίως του τεχνολογικού τομέα. Εάν τα χρηματιστήρια μπορούν να αποστασιοποιηθούν τόσο από την πραγματική οικονομία ενώ παλεύει να κρατηθεί σε ανοδική τροχιά εν μέσω της κρίσης από τον κοροναϊό, μπορούν επίσης να αποκολληθούν από αυτήν όταν η πανδημία μειώσει την επίδρασή της.
Με έναν νέο κύκλο δημοσιονομικής στήριξης να φαίνεται πιθανός και με εμβολιασμούς σε εξέλιξη, οι οικονομολόγοι αυξάνουν τις προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης για αυτό το έτος. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να λέει ότι πρέπει να βρεθούν και οι μετοχές υψηλότερα. Οι μεγάλες εταιρείες που εκπροσωπούνται στους κύριους δείκτες μετοχών επηρεάστηκαν, σε μεγάλο ποσοστό, λιγότερο από πολλές μικρές επιχειρήσεις. Οι τομείς παραγωγής αγαθών όπως η μεταποίηση, οι οποίοι αποτελούν μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς από ό, τι η οικονομία στο σύνολό της, έχουν καλύτερη πορεία από τις υπηρεσίες. Έτσι, ενδέχεται οι επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στο χρηματιστήριο να είναι οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι μιας καλύτερης οικονομίας φέτος.
Διαφέρει το βήμα ανάπτυξης
Οι μετοχές πιθανά να αντιμετωπίσουν σημαντικά εμπόδια. Με τους Δημοκρατικούς να ελέγχουν την Ουάσιγκτον, υπάρχει πιθανότητα οι εταιρικοί φόροι να αυξηθούν, ιδίως για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που τώρα λειτουργούν με χαμηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές. Η Fed έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τις πολιτικές της, αλλά μια καλύτερη οικονομία και η διέλευση της κρίσης του Covid-19, θα μπορούσε να οδηγήσει τους συμμετέχοντες στην αγορά ομολόγων να αναρωτηθούν για πόσο καιρό θα ισχύει η εύκολη χρήση χρημάτων, στέλνοντας τα μακροπρόθεσμα επιτόκια υψηλότερα. Αυτές είναι φυσιολογικές πηγές επενδυτικής επιφύλαξης, αλλά η πορεία προς την ανοσία της αγέλης πρόσφατα φάνηκε ότι έχει γίνει πιο περίπλοκη. Οι ειδήσεις για νέες μεταλλάξεις ιών ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για το χρονοδιάγραμμα των κατά τόπους εμβολιασμών. Οι εταιρίες παραγωγής των εμβολίων αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν για να καλύψει η παραγωγή τις δεσμεύσεις από τις συναφθείσες συμφωνίες. Παρά τον κίνδυνο αυτό, η υποστηρικτική πολιτική από τις κεντρικές Κεντρικές Τράπεζες και η υπόσχεση για μεγάλα δημοσιονομικά κίνητρα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ήταν, είναι και θα παραμείνει αιτία επενδυτικής αισιοδοξίας.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των πολιτικών που επιλέγονται για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας, παράγουν αποκλίνοντα αποτελέσματα στην ανάπτυξη για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Βέβαια, η χαμηλότερη ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα λόγω εντατικών περιορισμών θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από μια έντονη δραστηριότητα κατά το υπόλοιπο του έτους. Εν τω μεταξύ, οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης αντικατοπτρίζονται στην οικονομική δραστηριότητα, με τη ζώνη του ευρώ να προβλέπεται τώρα να εισέλθει σε ύφεση διπλού πυθμένα (W), ενώ η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθεί αλλά θα συνεχίσει να επεκτείνεται (V). Αυτό υπογράμμισαν οι τιμές των δεικτών ΡΜΙ αφού ο σύνθετος στην Ευρώπη υποχώρησε ακόμα περισσότερο στο 47,5 γιατί η μεγάλη συρρίκνωση των υπηρεσιών κάλυψε το υπέρ ανάπτυξης φρόνημα από την βιομηχανία όταν ο ισοδύναμος δείκτης ΡΜΙ για τις ΗΠΑ ανήλθε στο 58.
Αργεί η οικονομία «χωρίς περιορισμούς»
Η Barclays στο τελευταίο σχόλιό της για την παγκόσμια οικονομία ανέφερε: Τα ποσοστά λοιμώξεων εξακολουθούν να είναι υψηλά, η προμήθεια εμβολίων είναι περιορισμένη σε περιοχές της Ευρώπης, και οι νέες παραλλαγές ιών φαίνονται πιο μεταδοτικές και πιθανώς επίσης πιο ανθεκτικές στα υπάρχοντα εμβόλια. Αυτό μπορεί να απαιτεί νέα εμβόλια ή ακόμα και υψηλότερα όρια για την ασυλία του πληθυσμού. Ακόμα κι αν είναι επιτυχής, η ανάπτυξη νέων εμβολίων θα απαιτούσε χρόνο, δημιουργώντας μια καθυστερημένη και λιγότερο γραμμική πορεία προς μια οικονομία «χωρίς περιορισμούς». Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τα νέα στελέχη ιών, που θα πρέπει να παρέχουν μεγαλύτερη σαφήνεια τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με την πραγματική απειλή. Σε απάντηση στα υψηλά ποσοστά μόλυνσης, στα υπερφορτωμένα νοσοκομεία και στις νέες μεταλλάξεις, πολλές κυβερνήσεις αποφάσισαν να επεκτείνουν ή να εντείνουν τους περιορισμούς. Στην Ευρώπη, η Γερμανία και μια σειρά από άλλες χώρες (Αυστρία, Ολλανδία, Πορτογαλία) επέκτειναν τους περιορισμούς αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Γαλλία ετοιμάζεται να επιβάλει πιθανώς ένα νέο lockdown τις επόμενες ημέρες. Η πρόσφατη αναβίωση του COVID-19 στις βόρειες επαρχίες της Κίνας και οι νέες περιπτώσεις στη Σαγκάη κατά την τελευταία εβδομάδα οδήγησαν σε αυστηρότερους περιορισμούς στην Κίνα. Αλλού, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Ιαπωνίας (για τώρα, έως τις 7 Φεβρουαρίου) είναι επίσης πιθανό να παραταθεί, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση έχει επισημάνει την πιθανότητα το lockdown να ξεπεράσει την άνοιξη. Τα νέα μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης (απαιτήσεις κάλυψης για τις διακρατικές δημόσιες συγκοινωνίες και υποχρεωτική καραντίνα για τους διεθνείς ταξιδιώτες που φθάνουν στις ΗΠΑ) σηματοδοτούν μεγαλύτερη προθυμία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να επιβάλει μέτρα μετριασμού της διάδοσης, αλλά παραμένουν πολύ ηπιότερα από τα εμπόδια που επιβραδύνουν τη δραστηριότητα στην Ευρώπη.
Να γιατί ο δείκτης μετοχών σε όλο τον κόσμο υποχώρησε από τα ρεκόρ υψηλών την Παρασκευή και το δολάριο σημείωσε άνοδο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, καθώς τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα και τα χαμηλά εταιρικά κέρδη οδήγησαν τους επενδυτές να αντιστρέψουν μερικά πρόσφατα στοιχήματα υψηλού ρίσκου. Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν στο τέλος της εβδομάδας, οι μετοχές των εταιριών ενέργειας μειώθηκαν επίσης στη Wall Street, αλλά οι αποτιμήσεις των μετοχών πλησιάζουν τα επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν σε βάθος δύο δεκαετίες. Έτσι ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά δήλωσαν ότι οι νέες παραλλαγές του COVID-19 και οι διαταραχές στην κυκλοφορία των εμβολίων θέτουν βραχυπρόθεσμους κινδύνους για τις μετοχές.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στην προτελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, μόνο το 38,9% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε πτωτικό βηματισμό. Ο S&P500 με εβδομαδιαία μεταβολή +1,94%, κέρδισε στο 2021 +2,19%. Ο Dow, στη βδομάδα είχε άνοδο +0,59%, με επίδοση +1,28% στο 2021. Ο S&P400 σημείωσε μεταβολή +1,59%, ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +6,76%. Ο Russell 2000 με εβδομαδιαία κέρδη +2,15% στο 2021 εμφάνισε άνοδο +9,82%. Ο δε Nasdaq, είχε την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο +4,19%, ενώ στο 2021 έχει κέρδη +5,08%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε κατά -0,60% στη βδομάδα ενώ στο έτος αποδίδει +3,63%. Ο DAX κέρδισε +0,63% και στο έτος αποδίδει +1,13%, ο CAC είχε μεταβολή -0,93% αλλά στο 2021 +0,15%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -2,36% ενώ στο έτος έχει επίδοση -0,46%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -1,31% με ετήσια επίδοση -0,65%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 κέρδισε +0,17% με ετήσια μεταβολή +2,38%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας βούλιαξε -2,47% διαμορφώνοντας επίδοση έτους -1,38%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή -2,63% ενώ στο 2021 αποδίδει +1,40%. Ο χρυσός με μεταβολή +1,52%, βρέθηκε στα 1855,50 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -2,42%. Πτώση -0,12%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 51,98 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται +7,35%.
Ο Nikkei, σημείωσε εβδομαδιαία μεταβολή +0,39%, έχει απόδοση στο 2021 +4,33%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε άνοδο +1,77%, ενώ η απόδοση στο 2021 είναι +9,30%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα κατά -0,32% αλλά στο έτος κερδίζει +2,11%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ανέβηκε κατά +3,06% ενώ στο έτος αποδίδει +8,14%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +1,13% κατέληξε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, στο 2021 αποδίδει +3,85%.
ΧΑ
Εβδομάδα διεύρυνσης των απωλειών του Ιανουαρίου
Η δεύτερη στη σειρά πτωτική εβδομάδα για την Αθηναϊκή αγορά δεν άλλαξε δραματικά τη στατιστική εικόνα της, αλλά σφραγίστηκε από την αδυναμία για διατήρηση του μέσου όρου τιμών άνω των 800 μονάδων. Σε μια περίοδο με σημαντικά γεγονότα στο εξωτερικό και ελαφρά θετικές εξελίξεις στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας στο εσωτερικό, με το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής, το κριτήριο που επικράτησε αφορούσε στην έκρηξη των κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη. Υπήρξαν μέρες με γενίκευση των πιέσεων που υπαγόρευσαν οι εντυπώσεις από τις ειδήσεις για το νέο στέλεχος του ιού, ενώ από το πεδίο της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ σταμάτησε να παράγεται ανησυχία. Τα μακροοικονομικά δεδομένα επιβεβαίωσαν την επιβράδυνση που προκάλεσαν τα lockdown για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος, αλλά προβλημάτισαν τα νέα για καθυστερήσεις στην παραγωγή ή την παράδοση των εμβολίων. Η ΕΚΤ δεν αποφάσισε τίποτε συνταρακτικό αφήνοντας τα επιτόκια αμετάβλητα, αλλά ανησύχησαν τους επενδυτές οι εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη, όσο δεν τίθεται υπό έλεγχο η πανδημία.
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, είχαμε δυο όψεων δυναμική. Η αγορά έκλεισε με πτώση -0,30%, ενώ εμφάνισε στο πρώτο μέρος μικρά κέρδη +0,2%. Επηρέασαν αρνητικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,25%) και λίγα blue chip ώθησαν ανοδικά, ήτοι ΟΛΠ ΟΛΠ-0,65% +2,63%, ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-0,30% +2,38%, ΦΡΛΚ +1,29%, ΜΥΤΙΛ +0,99%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,400 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,159 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,30% οδηγήθηκε στις 787,76 από 790,14 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1879,06 από 1884,34 με απώλειες -0,28%. Την Τρίτη, η Αθήνα κινήθηκε κόντρα στην τάση που επικράτησε στην Ευρώπη με οδηγό τις Τράπεζες (+4,47%), αλλά επίσης με την ώθηση από τις ΒΙΟ +4,72%, ΜΟΗ +3,29%, ΛΑΜΔΑ +2,76%, ΕΛΠΕ +2,55%, και ΔΕΗ ΔΕΗ-2,49% +2,45%, ο ΓΔ με μεταβολή +1,55% οδηγήθηκε στις 799,97 μονάδες. Ο 25άρης έκλεισε στις 1910,95 με κέρδη +1,70%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,288 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,675 εκατ. Την Τετάρτη είχαμε πορεία που ίσχυσε στις συνόδους που ακολούθησαν, ανεξάρτητα από το αν γινόταν σε θετικό πεδίο ή αρνητικό. Η αγορά ξεκίνησε ανοδικά με εκτίναξη αρχικά πάνω από τις 806 μονάδες, αλλά γρήγορα επικράτησαν πιέσεις. Μετά από περιπέτειες ο ΓΔ, με μεταβολή +0,10%, οδηγήθηκε στις 800,76 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1914,85 με κέρδη +0,20%. Επηρέασαν θετικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,73%), ενώ υπέρ της καθόδου λειτούργησαν οι απώλειες στις ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-1,10% -2,09%, ΛΑΜΔΑ -1,98%, ΜΟΗ -1,82%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,914 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 4,436 εκατ.
Την Πέμπτη (μέρα της ΕΚΤ) είχαμε την πιο ανατρεπτική σύνοδο, καθώς αρχικά εμφανίστηκαν σαν ανώτερο μέρας οι 808,84 μονάδες, που είναι το μέγιστο εβδομάδας, αλλά ο ΓΔ με μεταβολή -0,50% οδηγήθηκε στις 796,77 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1903.70 με απώλειες -0,58%. Επηρέασαν αρνητικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,89%), και οι απώλειες των ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,44%, ΒΙΟ -2,09%, ΑΔΜΗΕ -1,59%, και ΛΑΜΔΑ -1,59%. Στον αντίποδα υπέρ ανόδου, για τα κέρδη τους άνω του +1,4%, συνέβαλλαν οι ΕΥΔΑΠ +2,37%, ΑΡΑΙΓ +2,27%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-0,92% +1,49%, και ΤΕΝΕΡΓ +1,42%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,061 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,490 εκατ. Την Παρασκευή, είχαμε συνέχεια στην πτωτική ορμή που ξεκίνησε μετά τα πρώτα λεπτά της συνόδου την Τετάρτη. Το κατώτερο μέρας έγινε κατώτερο εβδομάδας (774,24) και με τον μεγαλύτερο τζίρο των 70,054 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 7,992 εκατ., η κεφαλαιοποίηση τα αγοράς διαμορφώθηκε στα 52,559 από 53,198 δις ευρώ την περασμένη Παρασκευή 15/1. Επηρέασαν αρνητικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,73%), και το μόνο ανοδικό blue chip ήταν η ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,28%. Ο ΓΔ με μεταβολή -2,23% οδηγήθηκε στις 778,98 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1855,60 με πτώση -2,53%.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο πτώση -1,41%, με επίδοση για τον Ιανουάριο -3,71%, ο 25άρης έχασε -1,53%, και στον μήνα -4,09%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,56%, υποχωρεί στον τρέχοντα μήνα -1,82%. Στο 2020 ο ΓΔ έχασε -11,75%, ο 25άρης -15,81% όταν ο FTSEM υποχώρησε -7,35%. Είχαμε επίσης επικράτηση πτωτικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς στις 22/1 ανήλθε στο 0,690% από 0,657% στις 15/1.
Δεν υπήρξαν αξιόλογες αλλαγές στην μεγάλη εικόνα των blue chip. Η εβδομάδα ωστόσο επέφερε απώλειες σε 17 εκ των οποίων 13 ήταν μεγαλύτερες από -2% ή από τις μεταβολές των βασικών δεικτών. Ήτοι ΠΕΙΡ -9,96% και (-21,77% στο έτος), ΛΑΜΔΑ -4,06% και (-6,76%), ΜΠΕΛΑ -3,87% και (-9,15%), ΑΛΦΑ -3,71% και (-12,91%), ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-0,95% -3,67% και (-4,11%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,54% και (-11,65%), ΕΧΑΕ -3,44% και (-6,29%), ΑΔΜΗΕ -3,16% και (-7,18%), ΟΤΕ ΟΤΕ-0,71% -3,00% και (-4,25%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,96% και (-8,38%), ΜΟΗ -2,68% και (+4,75%), ΟΛΠ -2,11% και (-4,62%), και ΑΡΑΙΓ -2,08% και (-8,74%). Υπάρχει και η ομάδα των blue chip με απώλειες κοντά σε αυτές των δεικτών ήτοι ΔΕΗ -1,95% και (-5,38%), ΕΕΕ -1,46% και (-3,10%), ΣΑΡ -1,00% και (-4,71%) ενώ μικρότερη πτώση εμφάνισε η TITC -0,81% και (+7,42%). Με άνοδο πάνω από +1% συναντάμε τις ΕΤΕ +6,87% και (-8,49%), ΕΛΠΕ +1,45% και (+3,70%), ΤΕΝΕΡΓ +1,16% και (+6,06%), ενώ κέρδη κατώτερα του +1% εμφάνισαν οι ΦΡΛΚ +0,90% και (-2,00%), ΕΥΔΑΠ +0,89% και (-1,46%), ΒΙΟ +0,87% και (-6,55%), ΕΥΡΩΒ +0,86% και (+1,11%), ΜΥΤΙΛ +0,74% και (+3,11%).
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Στην τελευταία συνεδρίαση της βδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα, ενώ του προσέδωσαν μέτρια πτώση στο πρώτο μέρος και διπλάσια στο μεγαλύτερο διάστημα του δεύτερου μέρους. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 11,73 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 48,10 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο, οι 1891,97 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:30. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 15:50 και ήταν οι 1844,69. Το κλείσιμο στις 1855,60 από 1903,70 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -2,53% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 17,424 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 1656 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1883,00 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1839,00, με τελευταίες πράξεις στις 1854,75 από 1900,00 και ανήλθαν σε 4216 από 4432 οι ανοικτές θέσεις. Εμφανίστηκε μέτριο ενδιαφέρον για την σειρά Μαρτίου με 63 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 1866,25 μονάδες και κατώτερο τις 1840,00 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1853,50 από 1902,00 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 153 από 111 τα ανοικτά συμβόλαια.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 3 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1850 ως τις 1900 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1875 και τις 1925 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης στις 1900 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 41 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1825 ως τις 1925 μονάδες σποραδικά.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 62.000 συμβόλαια για ΕΤΕ, στα 5500 για ΟΠΑΠ, στα 2128 για ΑΡΑΙΓ, στα 2000 για ΤΕΝΕΡΓ, στα 606 για ΜΥΤΛ και στα 22 συμβόλαια για ΕΕΕ.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο πτώση -1,41%, με επίδοση για τον Ιανουάριο -3,71%, ο 25άρης έχασε -1,53%, και στον μήνα -4,09%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,56%, υποχωρεί στον τρέχοντα μήνα -1,82%. Στο 2020 ο ΓΔ έχασε -11,75%, ο 25άρης -15,81% όταν ο FTSEM υποχώρησε -7,35%. Είχαμε επίσης επικράτηση πτωτικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς στις 22/1 ανήλθε στο 0,690% από 0,657% στις 15/1.
Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec σχολίασε αναλυτικά: Δεύτερη πτωτική εβδομάδα για το Χ.Α., αφού ο ΓΔ δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τις Διεθνείς Αγορές και να ξεπεράσει για μια ακόμη φορά το “οχυρό” των 800 μονάδων, με αποτέλεσμα η βραχυπρόθεσμη τάση να ξαναγυρίσει πτωτική καθώς βρίσκεται κάτω από τον ΚΜΟ 20 ημερών. Σημεία στήριξης οι 770 και 750 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 800 και 810 μονάδες.
Οι Επενδυτές φαίνεται να είναι προβληματισμένοι από την δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας και από τις επικείμενες Α.Μ.Κ. των Τραπεζών, που ενδέχεται να λάβουν χώρα το 2021, αναλόγως με το κλίμα που θα επικρατεί στις Διεθνείς Αγορές. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανήλθε στα €22,8 δισ. το 2020, δηλαδή στο επίπεδο του 2008 και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στα €10,5 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2020.
Παραμένουμε θετικοί για μετοχές αξίας που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι ΑΔΜΗΕ Συμ., ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ, αλλά και για κυκλικές Εταιρείες όπως οι Jumbo και Fourlis. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι Τραπεζικές μετοχές προσφέρονται μόνο για trading, ωστόσο μετά τις Α.Μ.Κ. θα αποτελούν καλή επένδυση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εάν δεν υπάρξει πάλι κάποιος απροσδόκητος παράγοντας. Το Χ.Α. θα κινηθεί με βάση την πορεία των Διεθνών Αγορών, καθώς δεν υπάρχουν εσωτερικά νέα που ενδέχεται να διαφοροποιήσουν την τάση από τις Διεθνείς Αγορές.
Οι Αμερικανικές Αγορές έφθασαν σε νέα ιστορικά επίπεδα αυτή την εβδομάδα. Υψηλότερα των προβλέψεων ήταν τα κέρδη 4ου τριμήνου των Τραπεζών, της Intel και της IBM. Οι Εταιρείες Τεχνολογίας παίρνουν την σκυτάλη, με την Microsoft να ανακοινώνει αποτελέσματα 4ου τριμήνου την Τρίτη, την Apple, το Facebook και την Tesla την Τετάρτη. Η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη και η ανακοίνωση του ΑΕΠ 4ου τριμήνου στις ΗΠΑ την Πέμπτη (consensus: 4,4% qoq) είναι τα σημαντικότερα μακροοικονομικά νέα της επόμενης εβδομάδας. Σημεία στήριξης του S&P500 οι 3770, 3623 μονάδες και 3465 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 3902 και οι 3970 μονάδες.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Παρά το άνοιγμα του Λιανεμπορίου και την αλλαγή της Ηγεσίας στις ΗΠΑ χωρίς αναταράξεις, η Εγχώρια Αγορά δεν έδειξε διάθεση να αλλάξει επίπεδα και να κινηθεί παράλληλα με τις Ξένες Αγορές. Καθημερινά διαπιστώνεται απώλεια της αρχικής δυναμικής, ένδειξη κόπωσης των αρχικών ισχυρών ροών που παρατηρήθηκαν στο ξεκίνημα της χρονιάς.
Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών αποτυπώνει την αποστασιοποίηση μέρους της Αγοράς, η οποία, κυρίως, προέρχεται από το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή η έλλειψη νέων από το μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών και η αναβλητικότητα σε χιλιοειπωμένα εγχειρήματα (Ελληνικό, Εθνική Ασφαλιστική κλπ) δεν δημιουργεί κινητικότητα, αντιθέτως, μάλλον, θέτει σε διαρκή αναθεώρηση τον χρόνο της υλοποίησης, ή ακόμα και την οριστική αναβολή τους.
Οδεύουμε προς την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και μέχρι στιγμής ο πρώτος μήνας της χρονιάς δεν επεφύλαξε κάποια ιδιαίτερη έκπληξη αρνητική, ή θετική ως προς την τάση της Αγοράς. Η στάσιμη εικόνα δίνει την εντύπωση αναμονής, ίσως και αμηχανίας αφού το παρασκήνιο “ζυμώνεται” με εξελίξεις (Α.Μ.Κ. Τράπεζας Πειραιώς, ΠΕΙΡ-4,60% Α.Μ.Κ. Αεροπορίας Αιγαίου, τιμή ρεύματος στην υψηλή τάση για βιομηχανική χρήση, διαγωνισμός ΔΕΔΔΗΕ, άδειες Online στοιχήματος, παραχώρηση Εγνατίας Οδού κλπ), οι οποίες θα παίξουν ρόλο στην συνέχεια και θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο.
Ο ορίζοντας φαίνεται να αποκτάει κάποια ορατότητα προς το τέλος του μήνα και ενδεχομένως, αν δεν υπάρξουν ανεπιθύμητα απρόοπτα από το μέτωπο της πανδημίας, η Αγορά να αρχίσει να ανεβάζει, έστω και επιλεκτικά, στροφές, καθώς αναμένεται να επανεκκινήσουν σταδιακά και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.
Τεχνικά, δεν υπήρξαν σημαντικές διαγραμματικές εξελίξεις, καθώς ο Γενικός Δείκτης έμεινε σε επαφή με τις 800 μονάδες. Ο χρόνος, ωστόσο, αρχίζει να λειτουργεί υπέρ των πωλητών, οι οποίοι έχουν το πλεονέκτημα της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και της οριακής πλέον διατήρησης του ΓΔ κάτω από τον ΚΜΟ των 30 ημερών.
Το σήμα πώλησης του MACD από τα μέσα Δεκεμβρίου έχει αρχίσει να πληρώνει και η απώλεια, σε κλείσιμο, των 780 μονάδων, θέτει νέο επίπεδο στήριξης τις 750 μονάδες, το οποίο έχει και το χαρακτήρα “οχυρού”, ως προς την μεσοπρόθεσμη πορεία της Αγοράς.
Σήμερα
Οι αγορές μετοχών της Ασίας κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Δευτέρα 25/1, καθώς οι ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και οι καθυστερήσεις στην προμήθεια εμβολίων μειώθηκαν από τις προσδοκίες για ένα σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναζωογόνηση της οικονομίας των ΗΠΑ.
Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών έχουν εμφανίσει κλιμάκωση των ρεκόρ υψηλών τις τελευταίες ημέρες από τα στοιχήματα πως τα εμβόλια COVID θα αρχίσουν να μειώνουν τα ποσοστά μόλυνσης παγκοσμίως και πως θα υπάρξει μια ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Joe Biden.
Ακόμα, οι επενδυτές είναι επίσης επιφυλακτικοί σχετικά με τις υψηλές αποτιμήσεις εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς τη μείωση της πανδημίας και καθώς οι νομοθέτες των ΗΠΑ συνεχίζουν να συζητούν για ένα πακέτο βοήθειας για τους πληγέντες από την πανδημία.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε ελαφρά σε 721,96 και σε μικρή απόσταση από το ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας στα 727,31. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα κέρδιζε +1,12% και ήταν στις 726,44 μονάδες. Βρίσκεται συνεπώς σε καλό δρόμο για την τέταρτη συνεχή μηνιαία άνοδο με άνοδο 9% μέχρι τώρα τον Ιανουάριο.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας ανέκαμψε από τις απώλειες στις αρχικές συναλλαγές με μεταβολή +0,36%. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα κέρδιζε +0,67% και ήταν στις 28822,29 μονάδες.
Οι μετοχές της Αυστραλίας ήταν επίσης ελαφρώς υψηλότερα μετά την έγκριση του ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της χώρας του εμβολίου της Pfizer / BioNTech για τον COVID-19 με τις αρχές να αναφέρουν ότι η σταδιακή διάθεση θα ξεκινήσει στα τέλη του επόμενου μήνα.
Οι κινεζικές μετοχές αυξήθηκαν, με το δείκτη blue-chip CSI300 να αυξάνεται 0,6%. Ενώ στις 8:45 δική μας ώρα κέρδιζε +0,92%.
Η κυβέρνηση του Μπάιντεν προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των Ρεπουμπλικανών ότι η πρόταση ανακούφισης για πανδημία ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν υπερβολικά ακριβή με τους νομοθέτες και των δύο κομμάτων να λένε πως συμφώνησαν ότι η χορήγηση του εμβολίου COVID-19 στους Αμερικανούς πρέπει να είναι προτεραιότητα.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρακολουθούν το τεράστιο οικονομικό κίνητρο στις ΗΠΑ, αν και οι διαφωνίες είχαν ως αποτέλεσμα μήνες αναποφασιστικότητας σε μια χώρα που υποφέρει με περισσότερες από 175.000 περιπτώσεις COVID-19 την ημέρα και με εκατομμύρια πολίτες εκτός εργασίας.
Το Χονγκ Κονγκ έκλεισε μια περιοχή της χερσονήσου του Kowloon το Σάββατο, το πρώτο τέτοιο μέτρο που έλαβε η πόλη από την έναρξη της πανδημίας. Αναφέροντας ότι η νέα παραλλαγή COVID από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν μόνο εξαιρετικά μολυσματική, αλλά ίσως πιο θανατηφόρα από το αρχικό στέλεχος μια προβληματική που προστέθηκε στις ανησυχίες.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολιτικοί ηγέτες εξέφρασαν μεγάλη απογοήτευση για την καθυστέρηση από την πλευρά των AstraZeneca και Pfizer Inc. για την παροχή υπεσχημένων δόσεων, με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας να επιτίθεται στους προμηθευτές εμβολίων, λέγοντας ότι οι καθυστερήσεις ισοδυναμούν με σοβαρή παραβίαση των συμβατικών τους υποχρεώσεων.