23 Δεκ 2021

Capital Economics: Τα δύο σενάρια για τις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό το 2022

Capital Economics: Τα δύο σενάρια για τις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό το 2022

Της Νατάσας Στασινού
nstasinou@naftemporiki.gr 

Η εκρηκτική άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου θα κρατήσει τον πληθωρισμό στα ύψη για περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν το 2022, προειδοποιεί η Capital Economics.  Αυτό πρέπει πια να θεωρείται δεδομένο. Ωστόσο έως τα τέλη της επόμενης χρνιάς η εικόνα θα έχει βελτιωθεί. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και το πόσο αποφασιστικά θα θωρακίσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τα νοικοκυριά έναντι των δραστικών ανατιμήσεων. Οι αναλυτές της CE παρουσιάζουν δύο σενάρια για το πώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα. 

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου έσπασαν αυτή την εβδομάδα για πρώτη φροά το φράγμα των 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας εκτινάχθηκε πάνω από τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ο αντίκτυπος των τιμών χονδρικής στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα αυτές θα υποχωρήσουν και σε ποιο βαθμό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα παράσχουν «ασπίδα» στους καταναλωτές. «Και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι εξαιρετικά αβέβαιοι, για αυτό και εξετάζουμε δύο σενάρια» σημειώνει η Capital Economics. 

 
To καλό σενάριο 
Στο σχετικά «ήπιο» όπως το χαρακτηρίζει σενάριο η CE βλέπει τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να υποχωρούν αισθητά, στα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως τα τέλη του 2022. Αυτό στηρίζεται στην υπόθεση για βελτίωση των καιρικών συνθηκών, αλλά και την εξομάλυνση της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής. Σε αυτό το σενάριο η ετήσια μεταβολή της τιμής κορυφώνεται λίγο πάνω από το 700% πριν αρχίσει η πτώση. 


Και το εφιαλτικό 
 
Στο δυσμενές σενάριο ωστόσο ότι οι τιμές μπορεί να σκαρφαλώσουν υψηλότερα σε περίπτωση που οι εντάσεις για την Ουκρανία επιδεινωθούν αιφνιδίως ή εάν η Γερμανία αποφασίσει οριστικά να μην εγκρίνει τελικά τον νέο αγωγό Nord Stream 2. Σε αυτό το σενάριο οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και να μείνουν εκεί για μεγάλο διάστημα. Εάν αυτό το εφιαλτικό σενάριο επιβεβαιωθεί τότε θα έχουμε δει σε έναν χρόνο την τιμή του φυσικού αερίου να ενισχύεται έως και 1.100%. 


Όπως εξηγεί η Capital Economics υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς το σε ποιο βαθμό οι ανατιμήσεις του φυσικού αερίου θα περάσουν στις τιμές λιανικής. Η εμπειρία του παρελθόντος δεν είναι ενθαρρυντική. Οι τιμές θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων για τον απλό καταναλωτή ακολουθούσαν πολύ στενά την πορεία εκείνων της χονδρικής. Ωστόσο αυτή τη φορά ίσως τα πράγματα είναι διαφορετικά, εάν οι κυβερνήσεις επιλέξουν να συνεχίσουν να μειώνουν τους φόρους στα καύσιμα ή κρατήσουν σε ισχύ/ επεκτείνουν άλλα μέτρα που έχουν ως στόχο να απαλύνουν τον πόνο.