21 Μαρ 2023

Εποπτεύων Χ: Η "βόμβα" των 276 δισ. δολ., τα "υποβρύχια" ομόλογα, τα "καναρίνια στο ορυχείο" και το ρεκόρ της χρυσής λίρας | Nextdeal

Εποπτεύων Χ: Η "βόμβα" των 276 δισ. δολ., τα "υποβρύχια" ομόλογα, τα "καναρίνια στο ορυχείο" και το ρεκόρ της χρυσής λίρας | Nextdeal

Αγορά ομολόγων ΑΤ1: Μια βόμβα μεγατόνων, ύψους 275 δισ. δολαρίων, απασφάλισε ο αναγκαστικός γάμος της Credit Suisse Group AG με την UBS, με στόχο να αποτραπεί η ευρύτερη τραπεζική κρίση στην καρδιά της Ευρώπης. Στο πλαίσιο του mega deal οι κάτοχοι των πιο επικίνδυνων ομολόγων της ελβετικής τράπεζας, γνωστά ως AT1, αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχασαν τα λεφτά τους, καθώς το deal κούρεψε τα ομόλογα.

Τα ομόλογα AT1 - επίσης γνωστά ως "CoCo", είναι τίτλοι μειωμένης εξασφάλισης και μετατρέπονται σε ίδια κεφάλαια ή διαγράφονται εάν το επίπεδο κεφαλαίου μιας τράπεζας πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, ανάλογα με τους όρους της συμφωνίας.
Στην ουσία το deal απειλεί άλλες τράπεζες οι οποίες έχουν εκδώσει ομόλογα ΑΤ1 και «σκοτώνει» μια αγορά ομολόγων 275 δισ. δολαρίων. Ο διεθνής οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί ,προειδοποιεί ότι υπάρχει μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που θέτει σε κίνδυνο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο: τα "υποβρύχια" ομόλογα, όπως αποκαλεί τα επισφαλή ομόλογα. Προσθέτει, μάλιστα, πως συνταξιοδοτικά ταμεία, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και άλλοι μεγάλοι επενδυτές βρίσκονται σε κίνδυνο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στα ύψη και χθες η μεταβλητότητα. Άνοιξε με απώλειες που έφτασαν μέχρι και στο -2,15% και λίγο κάτω από τις 1.000 μονάδες αλλά τελικά στο κλείσιμο πήγε στα υψηλά ημέρας (1.027 μονάδες) και στο +0,71%, αφού βελτιώθηκε σημαντικά η πορεία των ξένων αγορών, στη σκιά τουdeal μεταξύ UBS- Credit Suisse. Αντέδρασαν δυναμικά και οι τραπεζικές μετοχές. Οι ελληνικές τράπεζες σαφώς βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση, από όποια άλλη Τράπεζα σε Ευρώπη και Αμερική. Ενώ οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει και τα spreads των ομολόγων τους έχουν διευρυνθεί απότομα, το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης εξακολουθεί να φαίνεται ανθεκτικό, σημειώνει η Goldman Sachs.
Πρώτον, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες. Δεύτερον, οι θέσεις ρευστότητας και χρηματοδότησης είναι ισχυρές. Τρίτον, η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών αυξάνεται, με τα πρόσφατα αποτελέσματα να δείχνουν θετική δυναμική καθαρού εισοδήματος από τόκους,.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.027 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1.075, οι 1.100 μονάδες. Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται το ψυχολογικό σημείο των 1.000 μονάδων και ακολουθούν οι 970 μονάδες.

Ελληνικές τράπεζες: Το ελληνικό και ευρωπαϊκό σύστημα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο από τις πρόσφατες εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο σε Ευρώπη και ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ο διοικητής της ΤτΕ, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Όπως επισήμανε οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιο καλά κεφαλαιοποιημένες και έτσι τυχόν αναταράξεις και κίνδυνοι από την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS δεν θα της επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό που να τους δημιουργήσει πρόβλημα.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς όπως είπε δεν έχουν έκθεση στα ομόλογα AT1(μειωμένων εξασαφλίσεων) της Credit Suisse.Ο ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει περί τα 4 με 4,5 δισ. ευρώ ομόλογα AT1.

Τράπεζες-ΗΠΑ: Οι κεντρικές τράπεζες και οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά, όμως στον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο οι πανικός είναι έκδηλος. Υπό τον φόβο ενός διευρυμένου bank run που θα προκαλέσει συστημικό κίνδυνο οι περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών και τη Fed να προχωρήσουν σε ένα καθεστώς γενικευμένης ασφάλισης των καταθέσεων για σημαντικό χρονικό διάστημα ενόψει των προβλημάτων που εντοπίστηκαν με εμβληματική την περίπτωση της Silicon Valley Bank όπου μεγάλο μέρος των καταθέσεών τους ήταν ανασφάλιστο. Να σημειωθεί ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ ασφαλίζει καταθέσεις έως 250.000 δολ. για ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ανά τραπεζικό ίδρυμα. Όσον αφορά τις τραπεζικές μετοχές, όπως σημειώνει το Forbes είναι τα καναρίνια στο ορυχείο – και βήχουν πάλι.

Αγορές: Ζούμε την αρχή του επώδυνου τέλους της bear market, σύμφωνα με την Morgan Stanley. Πρόκειται για την αρχή του τέλους.
Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, σε συνεδριάσεις που είχαν βασικό χαρακτηριστικό την έντονη μεταβλητότητα με φόντο τις ανησυχίες για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα παρά τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.
Θετικό ξεκίνημα στην εβδομάδα για τη Wall. Οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve την Τετάρτη, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν πλέον η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να κρατήσει στον πάγο τα επιτόκια της λόγω των κλυδωνισμών που γνώρισε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα τις τελευταίες εβδομάδες.

Δημοσκοπήσεις- Χ.Α: Μία ακόμη δημοσκόπηση αυτής της Alco δίνει μία διαφορά περίπου 3,5 μονάδες μεταξύ Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά ανάλογη και με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν ευνοούν το “καλό” για την αγορά σενάριο. Δεν το ανατρέπουν, αλλά του μειώνουν αισθητά τις πιθανότητες, τις οποίες η αγορά είχε τιμολογήσει. Δηλαδή την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Χρυσός: Ο χρυσός φαίνεται να ξαναβρίσκει την αίγλη του, ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης.
Η τιμή του χρυσού εκτοξεύτηκε χθες πάνω από τα 2.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022.Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στα 1.982,8 δολάρια ενώ έφτασε ενδοσυνεδριακά στα 2.014,9 δολ. που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου του 2022. Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε από τις ανησυχίες που επιδεινώνονται στον τραπεζικό τομέα ύστερα από την εξαγορά του ελβετικού κολοσσού Credit Suisse. Την ίδια ώρα η χρυσή λίρα έφτασε χθες σε ιστορικό ρεκόρ , με την τιμή πώλησης να ξεπερνά τα 514 ευρώ.

Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .