25 Οκτ 2017

XA: Κερδίζουν και φέτος τα «σίγουρα χαρτιά»

XA: Κερδίζουν και φέτος τα «σίγουρα χαρτιά»



Στις αρχές του έτους, πολλές ήταν οι συζητήσεις μεταξύ των χρηματιστηριακών επενδυτών για το αν και κατά πόσο σε μια χρονιά που το ΑΕΠ αναμενόταν ανοδικό (μέχρι σήμερα, η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται, έστω και αν το αρχικό +2,7% έχει προσγειωθεί μεταξύ του 1,2% και του 2%) θα έπρεπε να υπάρξει στροφή από τις μετοχές των διεθνοποιημένων εταιρειών προς τους τίτλους των άλλων ομίλων.

Και αυτό για δύο λόγους:

α) Γιατί οι τίτλοι των διεθνοποιημένων εταιρειών είχαν σε γενικές γραμμές αποφέρει υψηλά κέρδη κατά την προηγούμενη τριετία (2014-2016) και σύμφωνα με αρκετούς διαπραγματεύονταν σε «απαιτητικά» επίπεδα τιμών. Αντίθετα, οι μετοχές των εταιρειών που επηρεάζονταν σχεδόν αποκλειστικά από την πορεία της εγχώριας οικονομίας «είχαν μείνει σχετικά πίσω».



β) Γιατί η προβλεπόμενη (από τότε) είσοδος της εγχώριας οικονομίας σε ένα μεσομακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, θα μπορούσε ενδεχομένως να προεξοφληθεί από το ταμπλό του ΧΑ και να οδηγήσει σε υψηλές αποδόσεις από το 2017.

Προς απάντηση του συγκεκριμένου ερωτήματος δέκα περίπου μήνες μετά από την περίοδο που τέθηκε, στον παρατιθέμενο πίνακα εμφανίζονται ενδεικτικά 25 εισηγμένες εταιρείες με (σημαντική έως ιδιαίτερα έντονη) διεθνοποιημένη παρουσία και η μεταβολή των τιμών τους από τις 2 Ιανουαρίου έως και την 23η Οκτωβρίου του 2017.

Από την εξέταση των στοιχείων του συγκεκριμένου πίνακα προκύπτει ότι:

• Δεν είναι όλες οι εταιρείες που έχουν σημαντικά διεθνοποιημένη παρουσία κερδοφόρες. Κάποιες από αυτές είναι ζημιογόνες (π.χ. ΑΛΟΥΜΥΛ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, Επίλεκτος ΕΠΙΛΚ -9,74%).

• Ο μέσος όρος της χρηματιστηριακής ανόδου που σημείωσε το συγκεκριμένο μετοχικό χαρτοφυλάκιο ήταν πολλαπλάσιος από την αντίστοιχη επίδοση του Γενικού Δείκτη του ΧΑ (+43% έναντι +13,6%). Μάλιστα, οι αποδόσεις αρκετών μετοχών θα ήταν ακόμη πιο υψηλές, αν είχαν συνεκτιμηθεί και τα μερίσματα τα οποία διανεμήθηκαν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα (π.χ. ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, Καρέλιας).

Ενδεχομένως, η υπεραπόδοση αυτή να οφείλεται σε παράγοντες όπως η μεγαλύτερη ασφάλεια που προσφέρουν οι διεθνοποιημένες εταιρείες στους επενδυτές, το ανοδικό ΑΕΠ σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και οι ανοδικές επιδόσεις των επιμέρους ομίλων. Αντίθετα, η εγχώρια αγορά συνέχισε να ταλαιπωρείται από αβεβαιότητα, υπέρμετρη φορολόγηση και χαμηλή ζήτηση, ενώ περιορισμένη ήταν η κινητικότητα στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων.

• Δεν παρουσίασαν όλες οι «διεθνοποιημένες» εταιρείες ανάλογη (ανοδική) μετοχική πορεία μέσα στο 2017.

Από τις 25 μετοχές του παρατιθέμενου πίνακα, τρεις κατέγραψαν απώλειες, μία κινήθηκε στο μηδέν, ενώ αντίθετα άλλες τέσσερις είτε προσέγγισαν, είτε υπερέβησαν σε κέρδη το 100%! (πχ Ικτίνος Μάρμαρα 98,7%, Mermeren Kombinat 114%, Viohalco 119,1%, ΧΑΛΚΟΡ +167,4%).