6 Μαρ 2020

Σε «καραντίνα» η ελληνική αγορά | Liberal.gr

Σε «καραντίνα» η ελληνική αγορά | Liberal.gr: Το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση από τη «Μαύρη Πέμπτη» του Φεβρουαρίου σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, «καθρεφτίζοντας» τις ανησυχίες για επικίνδυνη επιβράδυνση της οικονομίας. Απώλειες 20% για την εγχώρια αγορά όταν ακόμη και το χρηματιστήριο του Μιλάνου – της πόλης με τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη - έχει υποχωρήσει κατά 15%.




Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε μία ημέρα και η προειδοποίηση των ειδικών για έξαρση του κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες φέρνουν την ελληνική οικονομία αντιμέτωπη με τον εφιάλτη μιας επικίνδυνης επιβράδυνσης. Και ενώ η ΕΛΣΤΑΤ θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανάπτυξη του 2019, ο προβληματισμός είναι έντονος για τις οικονομικές επιπτώσεις στο α’ εξάμηνο του 2020. Οι σοβαρές – αλλά πολλές φορές υπερβολικές – ανησυχίες για την έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα «καθρεφτίζονται» στο χρηματιστήριο, με την ελληνική αγορά να αποδεικνύεται πολύ πιο ευάλωτη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.

Από τις 20 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η κατρακύλα των διεθνών αγορών ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχει χάσει το 20% της αξίας του σε μία διόρθωση βίαιη όσο και απότομη. Στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις η αβεβαιότητα αναφορικά με την επιδημία έχει αναγκάσει 4 φορές σε πτώση άνω του 5% και μόνο την περασμένη Τρίτη υπήρξε αντίδραση με… ανεπαρκή, ωστόσο, άνοδο 6,38%.

Η σύγκριση με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ελληνική αγορά δεν διαθέτει ισχυρές αντιστάσεις και γίνεται εύκολα έρμαιο των διαθέσεων των πωλητών ή και των κερδοσκόπων σε περιβάλλον ακραίας μεταβλητότητας. Η έλλειψη ορατότητας αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα περιορισμού της επιδημίας επιφέρει ισχυρό πλήγμα, όμως το ελληνικό χρηματιστήριο επιδεικνύει υπερβολική… ευαισθησία. Ακόμη και ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο, στην πόλη που έχει πληγεί όσο καμία άλλη στην Ευρώπη από τον κορονοϊό, έχει υποχωρήσει περίπου 15% από τις 20/2 και μόνο μία φορά σημείωσε απώλειες άνω του 5%.

Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές έχουν ακόμη καλύτερη εικόνα. Από τη «μαύρη Πέμπτη» του Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη έχει σημειώσει πτώση 13,4% (μόνο 2 φορές ημερήσιες απώλειες άνω του 3%), ο CAC στο Παρίσι υποχωρεί σε ποσοστό 12,3% (3 φορές ημερήσια πτώση άνω του 3%), ο IBEX στη Μαδρίτη καταγράφει πτώση 14%, ενώ τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα εμφανίζει ο PSI στη Λισαβόνα με πτώση 10,6%.

Αναμφίβολα η ιταλική οικονομία είναι πολύ πιο ισχυρή – και διαφορετική σε ποιοτικά χαρακτηριστικά - από την ελληνική, όμως αν το ελληνικό χρηματιστήριο καταρρέει τόσο εύκολα εξαιτίας των διεθνών ανησυχιών εύλογα τίθεται το ερώτημα, «τι θα συμβεί όταν τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν στην Ελλάδα και η οικονομία θα λειτουργεί σε συνθήκες καραντίνας»;

Ήδη, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κατά 20 σε μία ημέρα οδηγεί σε κλείσιμο πανεπιστημίων και άλλων δημόσιων χώρων και αν η εξάπλωση συνεχιστεί, όπως προειδοποίησε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Τσιόδρας, η επιδείνωση του κλίματος θα επηρεάσει το σύνολο της οικονομίας. Στην αγορά εκφράζονται από νωρίς σοβαροί φόβοι με τους επαγγελματίες αρκετών κλάδων να υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν τα πρώτα σημάδια πτώσης της κίνησης.

Για να επανέλθουμε στο χρηματιστήριο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΧΑ χρειάστηκε σχεδόν ένα χρόνο για να ολοκληρώσει το πρώτο κύμα ανάκαμψης μετά την πλήρη κατάρρευση που υπέστη μέσα στην κρίση. Το 2019 ολοκληρώθηκε με κέρδη για τον ΓΔ της τάξης του 49% όμως χρειάστηκαν μόνο 10 συνεδριάσεις για να χαθεί σημαντικό έδαφος. Ουσιαστικά, η πτώση εξαιτίας των ανησυχιών για τον κορονοϊό πήγαν την ελληνική αγορά πολύ πίσω. Το ταμπλό έγραφε 725 μονάδες στις 23 Μαΐου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις ευρωεκλογές, αμέσως πριν δηλαδή αρχίσει να βελτιώνεται με εντυπωσιακή ταχύτητα το κλίμα και πριν ξεκινήσει το ράλι προς τις 1.000 μονάδες.