ΧΑ: Tι δείχνει η «ακτινογραφία» της πτώσης: Οι λόγοι που ερμηνεύουν την υποαπόδοση της Ελλάδας έναντι των ξένων αγορών και οι βαριές απώλειες της εγχώριας χρηματιστηριακής «βιτρίνας». Τρία παρήγορα στοιχεία για την «επόμενη μέρα» στην εγχώρια αγορά.
Κλίμα δυσφορίας και έντονου προβληματισμού επικράτησε κατά τη χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση, όχι μόνο γιατί ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ συνέχισε την «ελεύθερη πτώση» των τελευταίων δύο εβδομάδων, αλλά και γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την «επόμενη μέρα».
Χαρακτηριστικό είναι πως ο Γενικός Δείκτης από τις 913,08 μονάδες της 20ης Φεβρουαρίου έκλεισε χθες μόλις στις 728,17 μονάδες (-20,2%!), με τους επαγγελματίες της αγοράς να έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση: «Τι να εξηγήσει κάποιος στους πελάτες του; Πώς να δικαιολογήσει το ότι έχουν προκύψει τόσο μεγάλες απώλειες, όχι τόσο στους τίτλους της άκρας περιφέρειας, ούτε μόνο στις υψηλής διακύμανσης τραπεζικές μετοχές, αλλά κυρίως σε χαρτοφυλάκια που εστιάζουν στη λεγόμενη "πρώτη εθνική" του χρηματιστηρίου;», αναρωτιέται απαντώντας στο Euro2day.gr γνωστός διαχειριστής.
Τα στοιχεία άλλωστε του παρατιθέμενου πίνακα, επιβεβαιώνουν πλήρως το διαχειριστή. Ειδικότερα, από τις 20 Φεβρουαρίου έως και χθες, βαριές απώλειες δεν υπέστησαν μόνο οι τράπεζες (πχ Eurobank -24%, Εθνική -27%, Alpha BankΑΛΦΑ -10,45% -28% και Πειραιώς -37%), αλλά επίσης:
• Οι περισσότερες μετοχές που ανήκουν στη «βιτρίνα» της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, με ενδεικτικά παραδείγματα να είναι το -31% της Αεροπορίας Αιγαίου, το -28% της Viohalco, το -27% του Τιτάνα, το -26% της Cenergy, το -25% για ElvalHalcor και Fourlis, το -21% για ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, το -20% για ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο και Lamda Development, το -19% για ΕΛΠΕ και ΟΛΠ, το -16% για ΟΠΑΠ και Motor Oil, όπως επίσης και το -14% για την Jumbo.
• Πολλά από τα πιο «γερά χαρτιά» της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως η Autohellas (-26%), η Profile (-23%) και η Ευρωπαϊκή Πίστη (-14%).
• Οι πλείστες από τις θεωρητικά περισσότερο αμυντικές επιλογές του ΧΑ, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-9%) και οι ΟΤΕ, ΕΥΑΘ (από -9%).
• Η Intralot λόγω αρνητικών επιχειρηματικών εξελίξεων στο εξωτερικό (-53%) και η Ελλάκτωρ (-51%) επηρεασμένη από αρνητική φημολογία, η οποία όμως διαψεύσθηκε χθες μέσα από επίσημη ανακοίνωση της εισηγμένης.
Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι στις 14 ημέρες του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος, μόνο επτά μετοχές σημείωσαν άνοδο, μεταξύ αυτών οι Paperpack (λόγω ανακοίνωσης για διανομή πολύ υψηλού μερίσματος), Μουσικός Οίκος Νάκα και ΕΛΒΕ Ενδυμάτων.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, το χειρότερο όλων είναι ότι δεν μπορούμε να υπολογίσουμε -έστω και κατά προσέγγιση- το ύψος της ζημιάς που θα προκαλέσει στις εισηγμένες εταιρείες και στην οικονομία γενικότερα, ο κορωνοϊός. Και σε κάθε φάση δυσμενούς χρηματιστηριακού κλίματος και έντονης αβεβαιότητας, πολλοί επενδυτές τείνουν να υιοθετούν τα πλέον αρνητικά σενάρια, ανεξάρτητα από το κατά πόσο αυτά θα επιβεβαιωθούν μελλοντικά στην πράξη.
Αλήθεια είναι πως η ελληνική οικονομία δεν έχει προλάβει ακόμη να υποστεί σε σημαντικό βαθμό τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις, καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους διακρίνεται από αρνητική εποχικότητα στον τουρισμό, ενώ οι ελλείψεις που αναμένεται να εμφανιστούν στην εφοδιαστική αλυσίδα των εγχώριων παραγωγικών-εμπορικών ομίλων δεν έχουν ακόμη αρχίσει να γίνονται ορατές, με επιχειρηματικά στελέχη πάντως να εκτιμούν πως «είναι θέμα χρόνου να δούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει». Από την άλλη πλευρά, ούτε το μέγεθος του προβλήματος μπορούμε να προβλέψουμε, ούτε ενδεχομένως το κατά πόσο θα μπορούσε να καλυφθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο τμήμα της όλης ζημιάς, υπό την προϋπόθεση ότι θα δούμε ύφεση του ιού τους αμέσως επόμενους μήνες.
Οι ίδιοι κύκλοι απαντούν και στο ερώτημα, γιατί το ΧΑ μπορεί να επηρεάζεται εντονότερα από τις άλλες διεθνείς αγορές, αναφερόμενοι μεταξύ άλλων:
• Στο ότι η Ελλάδα δεν είναι αντιμέτωπη μόνο με τον κορωνοϊό, αλλά και με την υπόθεση του μεταναστευτικού, η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων, αποπροσανατολίζει την ατζέντα των συζητήσεων από την ανάπτυξη, στα ελληνοτουρκικά.
• Στο γεγονός ότι στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, τον πρώτο λόγο τον έχουν βραχυπρόθεσμης συμπεριφοράς funds, όταν η συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών (θεσμικών και ιδιωτών) είναι από περιορισμένη, έως και αναιμική.
• Στην ελληνική οικονομία, που προέρχεται από μια πολυετή κρίση και άρα είναι περισσότερο ευπαθής σε κάθε αρνητική εξέλιξη. «Η ελληνική οικονομία, μοιάζει με τις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας που κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους από την έλευση ενός ιού», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Τρία παρήγορα στοιχεία
Ο μεγάλος όγκος των συναλλαγών: Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείται σαφώς μεγαλύτερη αξία ημερήσιων συναλλαγών. Αυτό σημαίνει πως μπορεί από τη μια πλευρά να είναι πολλοί εκείνοι που ρευστοποιούν ελληνικές μετοχές «σαν να μην υπάρχει αύριο», πλην όμως άλλοι βλέπουν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών κάποια ευκαιρία, είτε βραχυπρόθεσμη (προσωρινή αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα), είτε μακροπρόθεσμη (ο κορωνοϊός κάποια στιγμή θα φύγει, αλλά οι καλές εταιρείες όχι).
Η υψηλή μερισματική απόδοση: Το 2019 οι εισηγμένες εταιρείες διένειμαν στους μετόχους τους μέσω μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου 2,2 δισ. ευρώ. Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ΧΑ (51,6 δις ευρώ) προκύπτει μέση «μερισματική απόδοση» της τάξης του 4,2% που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν δεν συμπεριληφθούν οι τραπεζικοί τίτλοι. Πρόκειται για πολύ σημαντική μέση απόδοση, ιδίως αν συγκριθεί με τα οριακά τραπεζικά επιτόκια. Άλλωστε, πολλές αναμένεται να είναι οι εισηγμένες που θα μοιράσουν φέτος στους μετόχους τους περισσότερα χρήματα από πέρυσι.
Η υπερκάλυψη της Entersoft: Η άνετη υπερκάλυψη της δημόσιας εγγραφής της Entersoft δείχνει πως υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμη και στις τρέχουσες δυσμενείς χρηματιστηριακές συνθήκες, αρκεί να βρεθούν εταιρείες ικανές να πείσουν την αγορά για τις καλές προοπτικές τους.
Στέφανος Kοτζαμάνης
kotzamanis@euro2day.gr